URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
25 August 2022, 19:53

Cine sunt cei patru bihoreni prinşi cu o recoltă de peste 200 kilograme de canabis. Unul a mai avut o seră cu "iarbă" la Oradea

Cine sunt cei patru bihoreni prinşi cu o recoltă de peste 200 kilograme de canabis. Unul a mai avut o seră cu 'iarbă' la Oradea foto: DIICOT
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei patru traficanţi de droguri din Oradea prinşi miercuri cu peste 200 kilograme de canabis au fost conduşi, joi, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. Este vorba despre Ionuţ şi Daniel Dărăban, Andrei Sandu şi Sergiu Tăut.

Cultură în casă

Cel din urmă e "grădinar" experimentat. În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că Tăut, pe atunci samsar de maşini second hand în Oradea, a fost găsit de procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea cu peste 33 kilograme de haşiş pe care l-a cultivat chiar el şi urma să îl vândă pe bani buni, în Olanda. "Recolta" a "căzut" în braţele procurorilor Antidrog din pură întâmplare, în timpul unor percheziţii desfăşurate într-un dosar care viza contrabanda cu ţigări de provenienţă ucraineană, bărbatul fiind unul dintre suspecţi. 

În loc de ţigări, în casa lui Tăut din Paleu, anchetatorii au găsit 2,7 kilograme de canabis. Bărbatul a recunoscut că a cultivat personal plantele, la propunerea unui olandez care s-a oferit să-i cumpere recolta, cu 4.000 euro/kilogram, şi care i-a pus la dispoziţie gratuit tot ceea ce avea nevoie - seminţe, ghivece, saci cu pământ, lămpi, tubulatură pentru aerisire, un ventilator şi fertilizator.

Tăut a înfiinţat plantația într-o casă vecină, dar şi într-o locuinţă din cartierul orădean Ioşia, unde anchetatorii au mai găsit 29,52 kilograme de plante verzi. În final, pentru respectiva afacere, orădeanul a scăpat cu o condamnare de 1 an şi 2 luni de detenţie. Orădeanul a ispășit pedeapsa în Italia, de unde s-a întors recent, ca să-şi încerce din nou norocul, împreună cu trei "asociaţi".

Din nou la treabă

"Agricultorii", după cum a scris deja BIHOREANUL, şi-au cumpărat o proprietate în satul Şerani, comuna Borod, unde la începutul verii şi-au amenajat două sere uriaşe pentru a cultiva canabis. Atât doar că recolta au cules-o poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Este vorba despre 2.628 plante în greutate totală de peste 200 kilograme, care au fost ridicate pentru cercetări. 

Serele, au explicat joi poliţiştii, erau prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație. De asemenea, într-o anexă a imobilului percheziționat, oamenii legii au găsit o încăpere special amenajată pentru uscarea plantelor, cu echipamente de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte aparaturi specifice cultivării plantelor de canabis. Totodată, din locuinţele traficanţilor, poliţiştii au ridicat 10.945 de euro, 19.800 de lei, cântare electronice de precizie, precum și mai multe telefoane mobile.

În arest la domiciliu

La un calcul simplu, afacerea ar fi fost uriaşă. De pe o plantă, spun sursele BIHOREANULUI, se pot culege circa 200 grame de materie vegetală, ceea ce înseamnă că, din serele de la Şerani, cei patru orădeni ar fi strâns peste 5.200 kilograme de canabis. În condiţiile în care kilogramul pe piaţa drogurilor valorează între 2.500 şi 3.000 euro, traficanţii ar fi putut încasa din vânzare peste 13 milioane euro. 

Având în vedere amploarea afacerii, dar şi faptul că unul dintre traficanţi este recidivist, procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată să-i trimită în arest preventiv. Însă judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că cei patru nu prezintă pericol public. Acesta a respins propunerea formulată de procurorii DIICOT şi a decis să-i trimită într-un comod arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Instanţa le-a interzis celor patru să-şi părăsească domiciliile fără ştirea organelor de anchetă, dar şi să discute între ei ori cu martorii din dosar, atrăgându-le atenţia că, în caz contrar, ar putea fi trimişi după gratii. 

Măsura nu este definitivă, decizia instanţei putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea, iar anchetatorii au toate motivele să o facă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON