URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 10:35

Cetate, caut chiriaşi! După ani de interdicţii, Cetatea Oradea se deschide pentru locatari

Cetate, caut chiriaşi! După ani de interdicţii, Cetatea Oradea se deschide pentru locatari DOAR ÎN PLIMBARE. Noul regulament al Cetăţii interzice accesul maşinilor, la fel şi circulaţia pe biciclete sau trotinete. Proprietarii vehiculelor pe două roţi pot doar tranzita Cetatea până la rastelurile anume amplasate pentru acestea (foto: Bogdan Popa)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai important monument istoric al Oradiei, Cetatea, care ar trebui să fie şi atracţia turistică principală a oraşului, îşi caută locatari. 

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care administrează fortăreaţa, va scoate la licitaţie mai multe spaţii, pentru afaceri din domeniul HoReCa, dar nu numai. "Intenţia noastră este să animăm fiecare corp din Cetate", spune directoarea APTOR, Alina Toie.

Liber la închiriat 

Fondurile europene atrase pentru reabilitarea Cetăţii au fost o mană cerească. Cu greu ar fi putut bugetul Oradiei să suporte lucrările în valoare de peste 87 milioane lei, cât s-au cheltuit pentru refacerea şi consolidarea celor opt corpuri de clădiri. Finanţarea nerambursabilă a fost acordată, însă, cu o condiţie: timp de cinci ani după finalizarea proiectului, majoritatea spaţiilor din Cetate nu au putut fi folosite în scop comercial, astfel că multe au rămas pustii.

Între timp, interdicţia a expirat, iar acum închirierea lor poate fi scoasă la licitaţie. La finalul anului trecut, Consiliul Local a aprobat un nou regulament pentru Cetate, ce stabileşte destinaţia fiecărei clădiri. "Pregătim caietele de sarcini şi vom scoate la licitaţie concesionarea mai multor spaţii din Cetate", spune Alina Toie (foto).

Cultură, afaceri, binefaceri

Potrivit regulamentului, Palatul Princiar (corpurile A şi B) va găzdui în continuare Muzeul oraşului Oradea, precum şi spaţii administrative ale APTOR, care s-a mutat aici de pe strada Primăriei. 

Corpul C, aflat în spatele bisericii romano-catolice, unde acum se află Galeriile de Artă Reperaj, va adăposti în continuare, la parter, spaţii culturale, potrivite pentru expoziţii de artă, lansări de carte şi concerte de muzică de cameră. Încăperile de la etajele I şi II vor fi închiriate ca spaţii pentru birouri, centre de formare profesională sau sedii pentru organizaţii neguvernamentale. În plus, la etajul II există şi o sală de conferinţe ce va putea fi folosită. Spaţiile pentru birouri ar putea fi închiriate de mici afaceri sau de profesionişti, precum notarii ori avocaţii. 

Corpul E (latura nordică a Palatului Princiar) va fi dedicat ONG-urilor de utilitate publică, adică acelor asociaţii de importanţă locală sau regională care desfăşoară activităţi de binefacere. Tot aici s-ar putea muta, dacă va fi nevoie, şi instituţii publice.

Corpul I (fosta cazarmă a inginerilor militari, aflată imediat după intrarea în fortăreaţă) îşi păstrează şi el destinaţia de "centru de excelenţă IT". Aici îşi are sediul asociaţia "Make IT in Oradea", prin care Primăria finanţează afaceri locale în domeniul digital şi unde se pot închiria birouri pentru asemenea firme.

"Un mall în aer liber" 

Celelalte clădiri vor fi dedicate afacerilor din sectorul alimentaţiei publice, precum cafenele, berării, restaurante, dar şi activităţilor comerciale. Pe Aleea Breslelor (corpul K) îşi vor putea găsi loc, în continuare, meşteşugari, iar Muzeul Pâinii, amenajat în brutăria veche de 300 de ani a Cetăţii, va reînvia. Piaţa9, o firmă locală care deţine cunoscutul restaurant omonim, a concesionat deja acest spaţiu şi un altul din vecinătate. "Lucrează la un proiect de amenajare, care va cuprinde şi o expoziţie. Nu este suficient să ai un restaurant, trebuie să vinzi şi o poveste", spune city-managerul Mihai Jurca (foto).

O veste bună e şi aceea că turiştii se vor putea caza în Cetate. Clădirea care a adăpostit Statul major al Garnizoanei austriece (corpul D) şi care, în 2016, pentru o scurtă perioadă, a mai fost amenajată ca hotel, va recăpăta această destinaţie. "Va fi un hotel-şcoală. Va funcţiona ca un hotel, dar personalul va fi format din elevi", explică Jurca, referindu-se la cursanţii Oradea Hospitality Management Academy (OHMA), o şcoală de ospitalitate deschisă în 2020, sub licenţa celebrei École hôtelière de Lausanne. 

În restul spaţiilor comerciale îşi vor putea găsi loc comercianţii care vând produse locale şi artizanale. "Important este ca toate spaţiile să-şi găsească locatari, care să crească traficul de zi cu zi. Cetatea trebuie să fie ca un mall în aer liber, un loc unde ai posibilitatea să faci mai multe activităţi", mai spune city-managerul. Un loc unde orădenii şi turiştii deopotrivă să înveţe trecutul şi să aprecieze clipa prezentă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
2025
ne bucuram ca se dezvolta si infrumuseteaza cetatea, insa viata activa dpv comercial va fi posibila in 2025, dupa ce se termina mega santierul din zona. in plus, ar fi cazul ca toata cacealmaua de a face o parcare publica subterana langa catedrala sa fie oprita, mai ales ca cei din comisia nationala de la bucuresti au dat aviz negativ si interdictie sa se ridice parcare in zona.
Postat 20 Ianuarie 2022, 21:16 de roger
ne bucuram ca suntem in Uniunea Europeana
si nu ne trebuie viza sa vedem Italia si avem parte de investitori si locuri de munca, si miliarde de euro prin fonduri europene. Dar eurodeputatii romani, trebuie sa fie mai cu capul pe umeri la munca: "timp de 5 ani după finalizarea proiectului, majoritatea spaţiilor din Cetate nu au putut fi folosite în scop comercial". Regula asta era o prostie cat casa. Ce frumos era ca pe "Aleea Breslelor" sa avem mici mestesugari si artizanate? Produse locale sau manuale sau traditioanale, sa promovam si pastram cultura locala, traditii si sa fie si o activitate profitabila pentru mestesugari. Bine ca la Izvorul Crisului si in zeci de alte locuri se pot vinde, asa ca ar merge si in cetate. Iar daca fac si demonstratii de productie, muzeu al acestor artizanate, atragi si turisti culturali, le si vinzi un suvenir, ii si platesti munca si asiguri traiul multor tarani din Bihor. O pura prostie asta cu sccpul comerial e rautate, ca banu e doar al dr-Q-lui. Nu le raspundem asa nici cand dam bani la parinti la tara, nici la vagabonzi cand ne cer bani pentru o paine.
Postat 20 Ianuarie 2022, 16:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON