Federaţia Română de Fotbal a reparat greşeala făcută cu regulamentul de promovare la meciurile de baraj, iar marţi în Comitetul Executiv a votat formatul campionatului Ligii a III-a, prin mărirea numărului de echipe, implicit şi de serii.
Promovată până la urmă
Departamentul de competiţii din cadrul FRF a propus pentru sezonul viitor un sistem cu 10 serii a câte 10 echipe, ceea ce înseamnă creşterea numărului de formaţii din cel de-al treilea eşalon de la 80 la 100. Astfel, toate formaţiile clasate pe locul II la turneele de baraj au fost promovate în eşalonul superior.
Printre beneficiarele acestei schimbări se numără şi campioana judeţului Bihor, CAO 1910 Oradea, care se simţea nedreptăţită după ce iniţial nu a fost promovată, cu 3 puncte cucerite pe teren la baraj, în timp ce alte echipe fără niciun punct obţinut pe teren au trecut în liga superioară.
Cum propunerea Departamentului de competiţii a fost aprobată în şedinţa Comitetului Executiv, CAO este deja promovată în eşalonul superior, spre satisfacţia componenţilor clubului, dar şi a suporterilor.
"Până la urmă suntem acolo unde ne-am propus să fim. Deşi promovarea a venit în urma deciziilor FRF, trebuie să fim mândri de ce am realizat. Succesul din meciul cu Someşul Dej, un meci în care băieţii noştri şi-au arătat adevărata valoare, ne-a adus aici. Suntem în grafic cu ceea ce ne-am propus de la începutul proiectului", a declarat pentru BIHOREANUL, Florin Mal, preşedintele clubului CAO 1910, imediat după aflarea veştii.
"Mă bucură faptul că am promovat în Liga a III-a. Este munca noastră de trei ani de zile şi ne bucurăm că este încununată cu o aşa performanţă. Meritam această promovare, meritau băieţii, au muncit, şi-au dorit şi - uite - că rezultatul a venit. Mă bucur pentru ei, sunt jucători tineri şi sper să avem evoluţii bune şi rezultate bune în Liga a III-a", a afirmat, la rândul său, antrenorul principal, Florin Fărcaş.
Noutăţile din Liga a III-a
Noua ediţie a campionatului Ligii a III-a este programată să debuteze pe 12 septembrie. Cele 100 de echipe vor fi repartizate în mod egal în zece serii, iar fiecare va susţine în sezonul regular câte 18 meciuri.
Iniţial, planul era pentru cinci serii, dar nu cu 16 echipe, ci cu 18 (deci 90 de echipe în total). După cum notează site-ul Liga2.ro, numele echipelor care vor completa locurile nou create de la 90 până la până la 100 se vor cunoaşte la finalul săptămânii, fiindcă termenul de înscriere a fost prelungit. Au prioritate celelalte şapte echipe clasate pe locul 2 la barajul de promovare (între care şi CAO 1910 Oradea), apoi cluburile din Liga 1 şi Liga 2 care vor dori formaţii "satelit" şi în cele din urmă cluburile din Liga Elitelor.
După cele 18 etape din sezonul regulat (9 în tur şi 9 în retur), primele două clasate în fiecare serie se vor califica pentru un prim baraj de promovare, în dublă manşă, în care echipele de pe locul 1 vor juca cu cele de pe locul 2, printr-o împerechere care a fost făcută deja. Astfel, locul 1 din Seria I va juca cu locul 2 din Seria a II-a, iar locul 2 din Seria I cu ocupana primei poziţii din Seria a II-a şi tot aşa până la Seria a X-a, care a fost împerecheată cu Seria a IX-a.
Apoi, învingătoarele acestor jocuri se vor duela între ele, tur-retur. Echipele câştigătoare, cinci la număr, vor promova în Liga a II-a.
La polul opus al clasamentelor, vor retrograda în total 21 de echipe, adică ultimele două clasate din fiecare serie şi cel mai slab loc 8.
"Am intervenit la nivelul Ligii a 3-a, în ceea ce priveşte modificarea de sistem competiţional. Un obiectiv important pe care l-am avut a fost acela de a putea să facem tot ceea ce este posibil să reducem cheltuielile acestor cluburi. Situaţia în eşaloanele inferioare este una foarte dificilă în momentul de faţă. Ca urmare a acestui obiectiv, am luat decizia astăzi de a creşte numărul de echipe din Liga a 3-a de la 90 de echipe la 100. Iar formatul competiţional la care am apelat este ca cele 100 de echipe să fie repartizate în câte 10 serii a câte 10 echipe", a precizat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o la finalul şedinţei Comitetului Executiv.
Promovarea salutată de bihoreni
Vestea că, în sfârşit, campioana judeţului Bihor a fost promovată în Liga a III-a a fost aşteptată cu sufletul la gură, dar şi primită cu satisfacţie de către toţi cei implicaţi în proiectul CAO.
"Aş vrea să le mulţumesc unor oameni care ne-a dat încredere la începutul acestui proiect şi anume primarului Ilie Bolojan, omul care a sprijinit proiectul de la începutul lui, lui Florin Birta şi lui Şerban Sere, pentru buna colaborare avută. Sperăm să mergem în continuare pe acceaşi linie pentru a putea readuce fotbalul orădean cât mai sus. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi direct şi indirect în acest proiect, oameni de mare calitate. Nu trebuie să uităm suporterii care ne-au susţinut în toată această perioadă. De apreciat mesajele primite în această perioadă, mesaje de încurajare. De asemenea, vreau să iî felicit pe băieţi, antrenori şi jucători pentru munca depusă pentru a reduce Oradea în diviziile naţionale. Nu uităm nici presa locală, care ne-a susţinut, mai ales în această ultimă perioadă. Vom aborda cu Încredere Liga a 3-a şi ne propunem un an de acomodare cu fotbalul la acest nivel", a mai declarat preşedintele CAO, Florin Mal.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.