URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2018, 11:31

Călătorie prin istoria evreilor: Profesorul italian Alberto Castaldini a lansat "Ipoteza mimetică" la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă carte de istorie a fost lansată la librăria R&R. De această dată, cei curioşi au putut afla câteva fragmente din istoria evreilor, istorie trecută prin filtrul "ipotezei mimetice" a profesorului universitar Alberto Castaldini.

Evenimentul a fost moderat de Raluca Lazarovici-Vereş, din partea Editurii Ratio et Revelatio, unde a fost publicată cartea. "Este a patra noastră carte despre lumea iudaică. Aceasta este o lucrare ştiinţifică, (…) o carte de istorie antropologică, de o actualitate extraordinară, pentru că încă ne întâlnim cu teorii naziste, mascate. Astfel de cărţi aduc mărturii, ca să înţelegem ce s-a întâmplat şi să nu se mai repete", a spus Vereş.

Cartea este o călătorie, bazată pe o bibliografie vastă, prin istoria evreilor, concentrându-se pe perioada cuprinsă între evul mediu şi contemporaneitate, baza sa fiind teoria "ţapului ispăşitor", a învinovăţirii unei etnii sau unui popor pentru felurite probleme sau nenorociri ale istoriei. Autorul vorbeşte despre criza găsirii de către evrei a propriei identităţi, despre călătoria lor geografică, nu doar istorică, respectiv despre soarta lor în oraşe italiene precum Veneţia sau Trento.

"Suntem mereu în conflict potenţial cu elementele mimetice ale eului. Când are loc o criză, economică de exemplu, criza mimetică izbucneşte. (…) Mereu sunt căutaţi ţapi ispăşitori", a arătat autorul. Referitor la ghetoizarea evreilor, acesta a spus că "ghetoul a fost un bine în Renaştere, pentru că a contribuit la conservarea culturii evreieşti, de exemplu la Veneţia, unde s-au reglementat relaţiile populaţiei, pentru a o apăra". "După secolul al XVII-lea, ghetoul devine o expresie a intoleranţei, un răspuns împotriva religiei", a mai spus profesorul.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut adresa întrebări, iar apoi primi autografe din partea autorului. Cartea se găseşte la librăria R&R.

Alberto Castaldini este istoric, filosof şi teolog, predă Filosofie şi Teologia istoriei la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi Istoria civilizaţiei iudaice moderne la Ateneul Pontifical Sant’ Anselmo din Roma. A fost directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti între 2006 şi 2010, iar acum este membru de onoare al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON