URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2021, 14:25

Ca-n pandemie. „Unirea Mică”, sărbătorită la Oradea fără public și Hora Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împlinirea a 162 de ani de la „Unirea mică”, a principatelor Moldova și Țara Românească, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorită duminică la Oradea fără public și fără Hora Unirii, pe fondul vremii neprielnice și a restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Vremea mohorâtă și ploaia măruntă au făcut ca festivitățile desfășurate pe platoul din piața centrală a orașului să se scurteze de la o oră, conform programului oficial, la circa 30 de minute.

Festivități între oficialități...

Deschise la ora 12 cu primirea prefectului Dumitru Țiplea de către garda de onoare, urmată de o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, festivitățile s-au închis la ora 12:30, după ceremonia depunerii de coroane la statuia Regelui Ferdinand.

Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Asociației Revoluționarilor din 1989 și partidelor PNL și PSD.

La eveniment au participat, printre alții, primarul de Oradea, Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal și liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

Publicul, însumând circa 30 de persoane, a urmărit festivitățile de la distanță, răsfirat în piață sau ascuns de ploaie sub copertina din stația de tramvai, în așteptarea unui mijloc de transport în comun.

„Uniți vom reuși...”

Momentul Unirii celor două principate românești sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost evocat de prefectul de Bihor. Ușor răgușit și vizibil emoționat, Țiplea și-a citit discursul șovăind pe alocuri.

„24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesele acestei țări mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor! Să nu uităm că astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și a provocărilor care ne așteaptă!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Țiplea a subliniat importanța unității românilor inclusiv în contemporaneitate și a făcut trimitere la evenimente precum integrarea în NATO și UE, represiunea din 10 august 2018 și pandemia de provocată de virusul SARS-CoV-19.

„Uniți am obținut garanția parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu și jumătate. Uniți am demonstrat că putem opri gravele derapaje, că putem salva democrația, atunci când o putere ilegitimă și opresivă a acționat împotriva propriului popor. Tot uniți vom reuși să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, și să ne redresăm economia”, a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aceasta este Marea Unire
Dupa modesta mea parere, nu vreau sa ma dau detinatorul adevarului absolut, aceasta ar fi Marea Unire, intrucat aceasta a conditionat unirea de la 1918, iar nu invers. Daca nu era aceasta, cea din din 1859, nici nu se putea pune problema celei de la 1918.
Postat 24 Ianuarie 2021, 23:22 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON