URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Ianuarie 2021, 14:25

Ca-n pandemie. „Unirea Mică”, sărbătorită la Oradea fără public și Hora Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împlinirea a 162 de ani de la „Unirea mică”, a principatelor Moldova și Țara Românească, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorită duminică la Oradea fără public și fără Hora Unirii, pe fondul vremii neprielnice și a restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Vremea mohorâtă și ploaia măruntă au făcut ca festivitățile desfășurate pe platoul din piața centrală a orașului să se scurteze de la o oră, conform programului oficial, la circa 30 de minute.

Festivități între oficialități...

Deschise la ora 12 cu primirea prefectului Dumitru Țiplea de către garda de onoare, urmată de o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, festivitățile s-au închis la ora 12:30, după ceremonia depunerii de coroane la statuia Regelui Ferdinand.

Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Asociației Revoluționarilor din 1989 și partidelor PNL și PSD.

La eveniment au participat, printre alții, primarul de Oradea, Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal și liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

Publicul, însumând circa 30 de persoane, a urmărit festivitățile de la distanță, răsfirat în piață sau ascuns de ploaie sub copertina din stația de tramvai, în așteptarea unui mijloc de transport în comun.

„Uniți vom reuși...”

Momentul Unirii celor două principate românești sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost evocat de prefectul de Bihor. Ușor răgușit și vizibil emoționat, Țiplea și-a citit discursul șovăind pe alocuri.

„24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesele acestei țări mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor! Să nu uităm că astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și a provocărilor care ne așteaptă!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Țiplea a subliniat importanța unității românilor inclusiv în contemporaneitate și a făcut trimitere la evenimente precum integrarea în NATO și UE, represiunea din 10 august 2018 și pandemia de provocată de virusul SARS-CoV-19.

„Uniți am obținut garanția parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu și jumătate. Uniți am demonstrat că putem opri gravele derapaje, că putem salva democrația, atunci când o putere ilegitimă și opresivă a acționat împotriva propriului popor. Tot uniți vom reuși să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, și să ne redresăm economia”, a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aceasta este Marea Unire
Dupa modesta mea parere, nu vreau sa ma dau detinatorul adevarului absolut, aceasta ar fi Marea Unire, intrucat aceasta a conditionat unirea de la 1918, iar nu invers. Daca nu era aceasta, cea din din 1859, nici nu se putea pune problema celei de la 1918.
Postat 24 Ianuarie 2021, 23:22 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON