URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2020, 15:06

Bolojan: Stadionul Iuliu Bodola din Oradea va fi demolat şi transformat în parc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stadionul municipal Iuliu Bodola din Oradea va fi demolat şi transformat în parc, după construirea viitoarei arene sportive de lângă Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

"Stadionul nu se mai justifică"

Primarul Ilie Bolojan (foto) a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va supune consultării publice o strategie privind înfiinţarea de noi zone verzi.

Ţinta municipalităţii este ca în următorii 10 ani procentul orădenilor care au un parc în vecinătate, la mai puţin de 5 minute de mers pe jos, să crească de la 73,91% la peste 90%.

"Intenţionăm ca stadionul FC Bihor să fie demolat după ce se construieşte noua arenă (n.r. de lângă Liceul cu Program Sportiv Bihorul). Pe acel amplasament nu se va construi altceva. Propunem amenajarea a 2 hectare de spaţii verzi. Peste 70% din suprafaţă va fi verde", a declarat primarul.

Edilul a arătat că "stadionul nu se mai justifică pe actualul amplasament după realizarea noului hub sportiv, mai ales că părţi din tribună sunt oricum degradate".

Exproprieri pentru verdeaţă

Angajaţii Direcţiei Tehnice au identificat în oraş mai multe amplasamente pe care ar putea fi amenajate spaţii verzi.

Spre exemplu, în zona Ioşia ar putea fi amenajat un parc de un hectar în zona străzii Veteranilor, în Velenţa în zona străzilor Ion Bradu – Bumbacului (1,5 hectare), în Oncea în zona străzilor Plantelor  Crângului (1,5 hectare), în Nufărul în zona străzilor Macedonski – Nojoridului (1 hectar), iar în zona centrală în strada Academiei (0,5 hectare).

Cap la cap, municipalitatea a inventariat circa 37,6 hectare de teren care vor putea fi ocupate de spaţii verzi.

"Acum, datorită realităţilor din oraş, aceste terenuri nu mai sunt în proprietatea oraşului. Vor trebui cumpărate, preluate ori expropriate dacă este cazul", a declarat Bolojan. Potrivit primarului, amplasamentele identificate nu sunt ocupate de construcţii şi nici nu vor putea fi.

În dezbatere publică

Municipalitatea va supune consultării publice amplasamentele viitoarelor parcuri. "Propunerile vor rămâne în dezbatere publică timp de o săptămână, astfel încât cei care locuiesc în zonă să poată să vadă care sunt propunerile Primăriei, iar dacă sunt alte suprafeţe disponibile, să putem primi sugestii de la orădeni", a declarat primarul.

În baza propunerilor primite, municipalitatea va cristaliza o strategie privind dezvoltarea de spaţii verzi pentru următorii 10 ani. "Zonele propuse vor fi securizate, în sensul că Instituţia Arhitectului Şef nu va mai elibera autorizaţii de construire pe amplasamentele propuse", a spus Bolojan.

În toamnă, Consiliul Local va promova o hotărâre privind strategia de spaţii verzi a oraşului, după care angajaţii Direcţiei Tehnice şi cei ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională vor trece la realizarea de studii de fezabilitate pentru amenajarea de parcuri.

"Ne propunem să accesăm cel puţin 7 milioane euro din fonduri europene între 2021-2027, cealaltă parte urmând să fie alocată din bugetul local. În mod cert va fi nevoie de câteva milioane euro numai pentru preluarea acestor terenuri", a declarat edilul.

Plantaţi un copac!

În paralel cu programul de "democratizare a spaţiilor verzi", astfel încât fiecare orădean să aibă un parc la 5 minute de mers pe jos, municipalitatea îşi mai propune împădurirea a 2 hectare de teren în zona străzii Valea Frumoasă şi a încă 63,8 hectare de teren pe malul stâng al Crişului Repede, în zona Ovidiu Densusianu. Plantările se vor face în colaborare cu Garda Forestieră.

În plus, pentru zonele recent urbanizate, lipsite de spaţii verzi, aşa cum este cartierul Grigorescu, primarul Ilie Bolojan are în plan promovarea unei hotărâri de Consiliu Local care să oblige proprietarii caselor să facă plantări.

"Pentru cartierele noi Grigorescu şi Tineretului ne propunem să găsim o formulă conform căreia fiecare proprietar de casă va fi obligat să îşi planteze câte un arbore în faţa casei pentru fiecare 10 metri de aliniament stradal. Primăria va recomanda tipul de arbore de plantat, pentru a exista un aspect unitar şi să nu ne trezim cu corcoduşi sau tot felul de arbori, şi un amplasament unde nu există reţele dedesubt, astfel încât arborele să reziste cât mai mult", a spus Bolojan.

Statistica verde

Potrivit evidenţelor municipalităţii, la începutul anului 2011 în Oradea exista o suprafaţă 510 hectare de spaţii verzi, care a urcat la sfârşitul anului 2019 la 534 hectare prin amenajarea de parcuri şi spaţii verzi.

Anul acesta urmează să mai fie amenajate 12 hectare de spaţii verzi prin cele cinci coridoare verzi din străzile Barcăului şi Ion Bogdan şi cartierele Veteranilor, Grigorescu şi Soarelui.

Conform municipalităţii, la 1 iunie 2019, suprafaţa totală de spaţii verzi, fără a lua în calcul cele 80 hectare de cimitire, era de 24,19 metri pătraţi pentru fiecare dintre cei 221.348 de orădeni aflaţi în evidenţele Institutului Naţional de Statistică.

UPDATE: 

Potrivit unui comunicat trimis ulterior de municipalitatea orădeană, termenul pentru dezbaterea publică privind cele mai bune amplasamente pentru viitoarele zone verzi a fost prelungit de la una la două săptămâni.

"Începând de azi, timp de două săptămâni, orădenii vor putea să trimită sugestii şi propuneri cu privire la zonele în care locuiesc, pe adresa de e-mail directia.tehnica@oradea.ro", a transmis Primăria.

De altfel, planşele au şi fost postate spre consultare pe portalul municipalităţii încă de marţi după-amiază. Documentele pot fi consultate la rubrica "Dezbateri publice" în coloana din partea dreaptă a paginii principale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
grigore
Concluzia asta ai tras-o tu din comentariul meu? Mediocru mai ești!
Postat 15 Iulie 2020, 09:48 de oradeaveche
...oradeaveche
..mey rumane..tot birtinez esti si tu?Tot anti fotbal ?Grije ca vine furtuna,e cu grindina si te ating pietrele ..!
Postat 15 Iulie 2020, 08:45 de grigore
grigore
Iar statuia? S-a restituit ansamblului Duiliu Marcu statuia lui Ferdinand pentru care a fost concepută inițial.
Postat 15 Iulie 2020, 08:30 de oradeaveche
Nu va fi parc ...
... ci o suprafață cu iarbă și câțiva arbuști rătăciți în prima fază. Apoi va veni dezvoltatorul imobiliar din Cluj-Napoca, în baza "aranjamentului" Bolojan-Boc ... cu niște bloculețe în sistem de complex rezidențial închis !?! De vreo doi ani se tot discută prin Cluj afacerea.
Postat 15 Iulie 2020, 07:36 de CrisDumi
Taran fara bun simt...
A mai clocit ceva atotstiutorul..Dupa perla ..cine e Mihai Viteazu...jos statuia------------ acum demoleaza stadionul..Face el altul cu Selina si alti ciumpalaci..!Intial vroia un stadion de polo pe iarba udata cu cea termala!Baaaaa ce mai ai oare de demolat si distrus in orasul nostru??Baaaaa iapa noastra cal o fost...uite asa un minz o scos.....Si te asteptam dupa statue..sa inveti sa iei o....!Cine ghiceste rima??????
Postat 15 Iulie 2020, 07:08 de grigore
prosti, da' multi!
Pe toloaca aia care va rasari in locul stadionului se vor construi blocuri. Da' nu din alea inghesuite, de poti da farfuria de la unul la altul, vor fi blocuri pt. cei din esalonul doi din usl. Spatiu generos intre ele, pomi, o piscina, locuri de joaca/recreere, nimic pt. pulime. P.S. Pulimea il va vota pe cel care le da **ue si va fi fericita. Cum ziceam in titlu: prosti, da' multi!
Postat 15 Iulie 2020, 06:11 de pinonel
oradeaveche
Mai mulți bani ar face primăria așa. Ăștia de la primărie pe cunoscuți nu-i taxează
Postat 14 Iulie 2020, 19:38 de Sandu2100
Sandu
La Viena nu, Conti, Apcoa?!
Postat 14 Iulie 2020, 18:10 de oradeaveche
oradeaveche
Mai bine administrează un privat parcările.
Postat 14 Iulie 2020, 17:50 de Sandu2100
goooool!!!!!
Sa recapitulam. Avem o sala de sport goala, dar mai facem una, care va fi tot ...goala. Se darama, un stadion gol, cica, pentru spatiu verde (nu e rau) ca sa se faca un alt stadion care va fi tot....gooool. Pe cand eliberarea locurilor de joaca pentru copii si a spatiilor verzi de bisercile....goaaaaleeee??? Vom fi ca in Calabria, Napoli etc, unde autostrazile si DN-urile duc spre nicaieri si se opresc brusc in camp. HAI BIHORU' !!! n.b. a facut cineva un studiu de profitabilitate (cheltuieli operative VS venituri preconizate)?
Postat 14 Iulie 2020, 17:34 de Christa
garb_89
La fel și parcările, greu așa-i?!
Postat 14 Iulie 2020, 17:18 de oradeaveche
garb_89
Ai zis o treabă bună.
Postat 14 Iulie 2020, 16:23 de Sandu2100
Bravo!
Peste tot in lume fotbalul e o chestie privata. Cine vrea fotbal/stadion sa investeasca.
Postat 14 Iulie 2020, 16:12 de garb_89
Felicitări
Oradea câștigă un parc imens
Postat 14 Iulie 2020, 16:11 de Sandu2100
Super
Un primar de nota 10!
Postat 14 Iulie 2020, 15:16 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON