Bugetul pentru medicina de familie va creşte, anul viitor, cu 278 de milioane de lei, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în urma unei întâlniri cu preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Anunţul vine la o zi după ce medicii de familie au hotărât să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începand cu data de 3 ianuarie 2018, situaţie în care consultaţiile s-ar fi efectuat doar contracost sau pro bono, în funcţie de decizia fiecărui medic. Acest lucru ar fi însemnat, implicit, că medicii de familie nu mai eliberau nici reţete compensate şi bilete de trimitere la medicii specialişti.
Motivul invocat de medicii de familie este nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, după ce Casa Naţională a refuzat majorarea de la 5,7% la 10% a alocărilor din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate pentru medicina de familie.
„Urmăresc îndeaproape discuţiile dintre medicii de familie şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care au pornit de la premisa că modificarile la contractul cadru trebuie să vizeze debirocratizarea şi eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat că, în prezent, dialogul se axează mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, încercand să răspundem noilor solicitări primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru anul viitor este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei”, a declarat joi Bodog, după o întâlnire cu preşedintele CNAS, citat de Hotnews.
Ministrul le-a transmis medicilor că este deschis pentru dialog şi colaborare şi a subliniat că pacienţii sunt cei afectaţi de blocajele din sistemul de sănătate.
Pe de altă parte, conducerea CAS a cerut medicilor de familie „responsabilitate”, subliniind că „interesul pacienţilor este primordial” şi că anunţul lor referitor la faptul că din 3 ianuarie 2018 nu vor mai acorda consultaţii decontate de CAS „induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României”.
De asemenea, CNAS susţine că aproximativ 70% dintre măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului contract-cadru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.