URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 16:10

Din 3 ianuarie, medicii de familie nu mai fac consultaţii decontate de CAS, doar contra cost şi pro bono, dacă vor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de CNAS începând cu 3 ianuarie 2018, pentru că n-au mai fost semnate actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele judeţene, iar acestea expiră pe 31 decembrie 2017, a anunţat Societatea Naţională de Medicina Familiei.

O "jignire majoră"

Medicii de familie spun că, deşi sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul au ales "să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii întregii populaţii a României", această atitudine fiind considerată o "jignire majoră" adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.

Practic, medicii de familie din România sunt nemulţumiţi că, în ciuda promisiunilor făcute de însuşi premierul Mihai Tudose la o întâlnire din 15 noiembrie cu conducerea Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie, autorităţile nu au acceptat majorarea de la 5,7% la 10% a alocărilor din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate, gestionat de CAS, pentru medicina de familie, aşa cum se practică la nivel european.

Ca urmare, de la 3 ianuarie 2018 medicii de familie vor mai acorda consultaţii doar contra cost sau pro bono, adică fără plată prin voinţa proprie, de către cei care doresc să renunţe la venituri.

Birocraţia omoară meseria

"La actualul nivel de finanţare, de 5,7% din FNUASS, medicii de familie, după plata impozitelor, taxelor şi materialelor pe care le folosesc, rămân cu venituri cât ale unui asistent medical, ceea ce este un lucru nedrept, după şase ani de facultate, patru ani de specializare şi ani întregi de pregătire continuă", a declarat BIHOREANULUI dr. Illyes Carol, vicepreşedinte al ANMF filiala Bihor.

Potrivit acestuia, medicii de familie sunt confruntaţi, de asemenea, cu o birocraţie tot mai mare, care îi împiedică să-şi facă meseria, fiind obligaţi să completeze tot mai multe formulare, scrise pe hârtie şi online. "Sunt medic de 31 de ani, din 1987, deci pot spune că am prins multe în viaţă. Când eram la început, lucram cu pacientul 90% din timp şi scriam hârtii 10%. Acum este pe dos, pot lucra cu pacientul abia 10% din timp şi în rest trebuie să scriu birocraţie", a explicat specialistul.

Reprezentantul ANMF Bihor precizează că medicii de familie sunt revoltaţi şi de protocoalele la fel de birocratice care determină punerea inutilă pe drumuri a pacienţilor, între cabinetul medicului de familie şi cel al specialistului, chiar şi în situaţiile când medicul de familie poate pune diagnostice şi elibera reţete compensate şi gratuite.

"Când unui copil de 3 ani cu astm bronşic un medic de familie îi constată şuieratul specific bolii, degeaba îl trimite la specialistul pneumolog să fie investigat cu un aparat special în care trebuie să sufle, pentru că un copil aşa mic nu poate. Totuşi, el este obligatoriu de trimis la pneumolog, care apoi ni-l trimite tot nouă pentru a elibera reţetele în următoarele şase luni", a exemplificat dr. Illyes.

"Nu ştim"

Pe de altă parte, contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş, a afirmat că la nivel judeţean "nu am primit nicio adresă de la medicii de familie", dar şi că aceştia nu au semnat prelungirea contractelor care expiră la data de 31 decembrie în acest an.

"Tot ce ştim noi este din presă", a spus reprezentanta CAS Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bodog mindria universitatii din oradea
Bravo, Bodog, alta realizare! Bodog -mindria Facultăți de Medicină din Orade/
Postat 21 Decembrie 2017, 16:16 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON