URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 13 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă vreți să mergeți în vizită prin Băile Felix, eu zic să vă mai gândiți. Stațiunea arată deplorabil, e plină de șanțuri care deja se eternizează și, în locurile unde s-a reușit încropirea unor trotuare, acestea trebuie făcute cu sens unic, atât de înguste sunt. Acesta e prețul plătit pentru banii gârlă veniți pe linie de partid...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).
07 Aprilie 2011, 15:29

Biserica ilegală: Primăria va demola fundaţia unui schit construit ilegal de Maica Mina

Biserica ilegală: Primăria va demola fundaţia unui schit construit ilegal de Maica Mina ILEGALIST. Fundaţia schitului Sfintei Mucenice Filofteia a fost sfinţită în decembrie 2008 de episcopul Sofronie Drincec, care în acest fel voia să oblige Primăria să accepte construcţia ilegală a lăcaşului pe terenul municipalităţii. Ca şi cum asta ar fi fost voinţa Domnului...
Biserica ilegală: Primăria va demola fundaţia unui schit construit ilegal de Maica Mina EURO-PAJIŞTEA. Situate peste drum de Cimitirul Municipal, cele 24 de hectare pe care măicuţele ziceau că vor să pască văcuţe sunt între cele mai scumpe terenuri din oraş, preţul estimativ al unui metru pătrat fiind de 40-50 de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria schitului din fostul tancodrom cuprinde intrigi ca la Vatican, lobby-uri la nivel înalt şi recursul la instanţele supreme omeneşti şi divine.

Obscuritatea în care e învăluită povestea acoperă, de fapt, un interes cât se poate de material: stăpânirea a 24 de hectare de teren situate la şoseaua de centură, peste drum de Cimitirul Municipal. Adică o afacere imobiliară cu mult peste 8 milioane de euro!

Biserica "imobiliară"

04-maica-mina.jpgMaica Mina Bădilă (foto), stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci şi cetăţean de onoare al Oradiei "uns" în mandatul lui Petru Filip, a făcut demersuri încă din anul 2004 pentru a intra în posesia terenului fostei unităţi de tancuri UM 01343, care urma să fie strămutată de pe graniţă ca urmare a aderării României la NATO.

Drept consecinţă, în septembrie 2005 Ministerul Apărării Naţionale a transmis prin Hotărâre de Guvern 8 hectare de teren în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, care l-a pus la dispoziţia mănăstirii. Doi ani mai târziu, al doilea HG majora la 24 de hectare suprafaţa primită de mănăstire în administrare, şi nu în proprietate, aşa cum ulterior au pretins măicuţele.

Primăria vrea pământ

Terenul a fost ţinut în paragină până în vara anului 2008 când, după retragerea armatei, municipalitatea, la fel ca Universitatea sau Consiliul Judeţean, a început să facă demersuri la Bucureşti pentru preluarea amplasamentelor fostelor unităţi militare.

După insistenţe prelungite, în noiembrie 2008, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu, primarul Ilie Bolojan a obţinut adoptarea HG 1.561, prin care fostul tancodrom era trecut în proprietatea oraşului "pentru realizarea unor proiecte de interes public local". Aflat la început de mandat, Bolojan avea planuri mari. Fosta unitate de tancuri ocupa în total 140 de hectare, iar primarul spera să construiască aici al doilea parc industrial, pentru a stimula relansarea economică a oraşului. Dar n-a fost să fie...

Sfinţire "instant"

Văzând că terenul va trece în proprietatea municipalităţii, Maica Mina a început în toamna anului 2008 construcţia, pe acest amplasament, a schitului închinat Sfintei Mucenice Filofteia, ale cărei moaşte odihnesc la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Lucrările s-au făcut însă hoţeşte, fără nicio autorizaţie, pe ascuns şi în pas alergător, iar terenul a fost sfinţit rapid, pe 7 decembrie, de episcopul Sofronie Drincec, pentru a obliga Primăria să renunţe la teren în favoarea bisericii. În paralel, Episcopia Ortodoxă şi-a extins lobby-ul, insistând pe lângă ministrul culturii de la acea vreme, Theodor Paleologu, să nu renunţe la teren.

Mai mult, după practici încetăţenite în timpul fostei administraţii, reprezentanţii bisericii au făcut imprudenţa să trimită acasă la mama primarului Bolojan un preot, ca aceasta să-şi determine fiul să renunţe la "terenul bisericii". Singurul efect obţinut a fost, însă, o stare de iritare care a dus accelerat la răcirea relaţiilor între cele două părţi...

Ori la bal, ori la "schital"...

Ostilităţile dintre Primărie şi mănăstire au fost deschise oficial în decembrie 2008, chiar înainte de Crăciun. După ce au somat în mod repetat măicuţele să înceteze lucrările ilegale din fostul tancodrom, funcţionarii municipalităţii au amendat Mănăstirea Sfintei Cruci cu 1.000 lei şi au cerut în scris demolarea construcţiei neautorizate, aşa cum spune legea.

Măicuţele au sistat lucrările ajunse la stadiul de fundaţie, dar nu au demolat construcţia începută. În schimb, pe 14 ianuarie 2009 au chemat în judecată, prin intermediul Patriarhiei, Guvernul şi Ministerul Culturii, cerând Curţii de Apel Bucureşti să anuleze HG 1.561. "Imobilele în cauză au fost degajate de mizerii şi gunoaie. Aici a fost amenajată o parcare şi a început edificarea unui schit", pretindea Maica Mina.

Procese peste procese

Deşi direct afectată, Primăria nu a fost citată ca parte în proces. "Noi ştiam doar de procesul pe care îl intentasem în luna mai, prin care ceream ca instanţa să dispună demolarea construcţiilor neautorizate din fostul tancodrom", spune Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice a Primăriei.

Municipalitatea a câştigat procesul peste câteva luni. Dar, surpriză! "Deşi am obţinut demolarea ne-am trezit că nu puteam pune sentinţa în aplicare, deoarece HG 1.561 era suspendată, existând un proces pe rol la Curtea de Apel Bucureşti", spune jurista. Primăria Oradea a solicitat instanţei să o accepte ca parte în proces, dar a fost refuzată. Mai mult, în aprilie 2010, Biserica a câştigat, în primă fază, procesul.

La această sentinţă, Guvernul şi Ministerul Culturii au făcut recurs, cerând alături de municipalitate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să recunoască dreptul proprietarului de a dispune de bunul său, respectiv să treacă terenul în proprietatea municipiului Oradea. După luni de dezbateri, procesul a fost câştigat miercurea trecută. Cu sentinţă definitivă şi irevocabilă...

"Construcţia va fi demolată"

Primarul Ilie Bolojan a declarat BIHOREANULUI că terenul fostului tancodrom va fi trecut cât mai curând în proprietatea oraşului. "Acolo va fi parc industrial. Chiar dacă vom pune terenul la dispoziţia investitorilor la un preţ de 8-10 euro pe metrul pătrat şi nu la 40-50 euro, cât e valoarea de piaţă în zonă, vom obţine beneficii pe termen lung prin crearea de noi locuri de muncă şi din impozitele pe clădiri şi salarii", spune Bolojan.

04-cristian-beltechi.jpgCristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, are ordin să pregătească terenul pentru venirea investitorilor. "Aşteptăm investirea sentinţei, după care se va trece la executare, adică la demolarea construcţiei. Cel mai probabil luna viitoare vom începe şi toaletarea zonei", afirmă Beltechi.

Directorul spune că dacă mănăstirea nu va aduce terenul la starea iniţială, fundaţia va fi demolată pe cheltuiala AIO, iar nota de plată va fi trimisă mănăstirii. Pentru că, spre deosebire de oameni, fie ei şi în sutane, Dumnezeu nu râvneşte la ce nu este al lui...


SĂ FIE SCHIT!
"Luat prin forţă şi abuz"

După cum era de aşteptat, sentinţa Înaltei Curţi îi displace total stareţei Mina Bădilă, despre care BIHOREANUL a mai dezvăluit în trecut că a intrat prin fals inclusiv în posesia terenului de sub Mănăstirea Sfintei Cruci. "La tancodrom a început construcţia unui lăcaş destinat lui Dumnezeu. Acesta a fost luat prin forţă şi abuz, doar pentru că primarul a fost odată secretar general al Guvernului şi are pile la Bucureşti", spune revoltată stareţa Mănăstirii.

Stareţa susţine că a avut cele mai lăudabile intenţii: "Noi am vrut să facem acolo un lucru frumos, un centru social pentru copiii străzii". Potrivit spuselor ei, schitul urma să cuprindă o biserică, o casă şi un azil pentru săraci, care să adăpostească cei 40 de oameni ai străzii care iau zilnic masa la mănăstire. "Avem planurile, avem dorinţa să facem, dar dacă Primăria vrea să facă acolo "partaje" pentru vile şi viluţe, eu nu mai am ce face". Maica Mina rămâne la părerea ei, că tancodromul era făgăduit lui Dumnezeu şi aşa trebuia să rămână!


"Este păcat că din cauza anumitor factori externi a trebuit să mânăm realizarea celui de-al doilea parc industrial al oraşului, dar iată că acum dezvoltarea lui în această zonă intră în linie dreaptă"

Ilie Bolojan


TEREN DE MILIOANE
8,5

milioane euro ar putea obţine Primăria dacă ar vinde terenul de la tancodrom

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
manastire
Culmea,maicutele primesc terenuri..mama mea trebuia sa primeasca legal cu legea 18/1991 un teren intravilan in Oradea,si abia dupa 20 ani a primit un teren spre Bors nici macar nu este la sosea...cunosc un sportiv care desi a adus in Oradea vre-0 20 medalii de aur nu a primit de la primarie nimic nici macar o locatie in chirie pentru a-si deschide o sala de sport,a trebuit sa inchirieze la Paleu o sala RUSINE..
Postat 11 Aprilie 2011, 20:32 de anonim
maica stareta
Maica Mina de unde ai avut bani sa-i cumperi fiului tau Mercedes,2 VW,l apartament pe Menumorut,l ap.pe Splaiul Crisanei si acestea in urma cu 5 ani ?Ce afaceri fac maicutele la Manastire?cine controleaza averea acestora,ce taxe platesc ,ce impozit pe venit etc..
Postat 11 Aprilie 2011, 20:25 de trifa
furher1981@yahoo.com
De unde naiba au bani popii? Spitalele se inchid unu dupa altul din lipsa de bani, doctorii fug afara pentru o viata demna si decenta, eu cu facultate si vechime in domeniu nu imi permit sa-m izugravesc casa !! Stiti de unde au?..de la Voi au bani, voi le dati din putinul vostru si se aduna, au case de lux, au masini la care voi nici nu visati, au crucifixe de aur de kg si haine cusute cu aur. Asta nu e Credinta e manipulare !! Treziti-va oamnei buni si nu confundati credinta cu biserica indiferent ce va zic ei.
Postat 09 Aprilie 2011, 10:34 de gunoiu
@ DRAGA ANUTA
eu cand am scris DUMNEZEU cu litere mici nu m-am referit la cel relevat in SFINTELE SCRIPTURI ci la dumnezeul lor care le invata sa falsifice acte, sa minta , sa fure si acel " dumnezeu" continuu sa il scriu cu litere mici ! Daca tu nu faci diferenta e problema ta si te priveste !
Postat 08 Aprilie 2011, 18:35 de SCORTOSUL
fiecare va plati dupa faptele lui
Lasa-l pe Dumnezeu sa judece, caci la el este pedeapsa cea dreapta, fiecare face ce vrea si ce il duce capul si va plati pentru tot, iar rusine ti-am spus ptr. ca un nume si nu orice nume gramatica limbii romane ne-a invatat sa il scriem cu litera mare, dar apoi m-am gandit ca poate nu ai invatat gramatica , da si asta e posibil. Scz. daca te-a deranjat afirmatia mea.
Postat 08 Aprilie 2011, 11:18 de ana
@ANA-TA
rusine pentru cei ce fac asemenea fapte !! nu eu em falsificat acte, nu eu am furat pamant , nu eu !!!! asa ca tu anuto fii cu bagare de seama caci faptele sunt rodul gandului si gandurile sunt rodul credinte !!! care fapte , care credinta ? si "biblia" ta te invata sa mintesti si sa furi ? da-i foc ! NU FI SUPERFICIALA ! GANBDESTE CARE CREDINTA CE FAPTE PRODUCE !? DACA CEI CE RASPANDESC "LUMINA" AU INTUNERIC IN MINTE SI SUFLET CUM E LUMINA PE CARE O IMPRASTIE ? BEZNA !
Postat 07 Aprilie 2011, 21:45 de SCORTOSUL
@SCORTOSUL
RUSINE SCORTOSULE
Postat 07 Aprilie 2011, 18:49 de ana
CENTURISTELE
CENTURISTELEUN LACAS LA CENTURA PENTRU MAICI SI MAICUTE !!! CORECT DUPA TRUDA SA AIBA UNDE SE RETRAGE IN LINISTE SA MEDITEZE LA CELE FACUPE PE CENTURA SA SE ROAGE PENTRU IERTAREA PACATELOR FACUTE SI PUTERE IN A CONTINUA LUCRUL PE CENTURA !!! MAI DA HOATE POT FI FIINTELE ASTE IN NUMELE UNUI OATRECARE dumnezeu A LOR , PERSONAL . NICAIERI IN BIBLIE DUMNEZEUE SI ISUS NU SI-A FACUT LUCRAREA CU ACTE FALSE, MINCIUNI SI HOTII CUM FAC CENTURISTELE ASTEA !!!! CA CARTI DE cult OR FI AVAND ASTEA ?? UNDE OR FI INVATAT LA JILAVA SAU LA GHERLA ?
Postat 07 Aprilie 2011, 18:14 de SCORTOSUL
In numele cui?
Unii oameni mai cred in privilegii. Daca sau stampilat cu numele lui Dumnezeu, au impresia ca asta le confera puteri supranaturale si privilegii. Asta imi aduce aminte de nomenclatura comunista. Si mai mare mirare imi produce logica plina de intelepciune a unora: facem schit ca sa dam pomana saracilor, in loc sa le dam de munca. Nu...nu cred ca Dumnezeu are de-a face cu asa o metalitate, atitudine si mijloace!
Postat 07 Aprilie 2011, 17:42 de daisycutter
Dumnezeu monopolizat
Maica MIna greșește grav de două ori în luarea ei de poziție din acest articol: 1. Decența ar impune să nu-l implice pe Dumnezeu în povestea asta, ca și alibi. 2. Primăria nu intenționează să ridice acolo vile și viluțe. Asta e doar o înțepătură calomnioasă, demnă de Postul Paștelui probabil. În fine, o victorie importantă pentru Oradea. Sper ca instanțele să aibă decența să-i pună cu botul pe labe și pe romano-catolici, în demersul lor de a FURA clădirea Policlinicii Mari și a Liceului Eminescu, printre altele
Postat 07 Aprilie 2011, 15:49 de romy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1335 RON
  • 1 EUR = 4.9205 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON