URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
27 Ianuarie 2022, 17:23

Bilanţ la Poliţia Bihor: Pandemia a scos la suprafaţă ce e mai rău în oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi ani de pandemie au scos ce e mai rău din oameni şi au dus la înmulţirea cazurilor de violenţă, mai ales a celor comise în familie, cum ar fi lovirile sau ameninţările, dar şi a numărului agresiunilor sexuale asupra minorilor, acestea din urmă înregistrând o creştere uriaşă, de 44%.

Principalele date din raport au fost făcute publice, joi, în prima conferinţă de presă organizată după 2 ani de pauză, la sediul instituţiei, de şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului, chestorul Alin Haniş, alături de adjuncţii săi, comisarul şef Adrian Bucur şi comisarul şef Radu Şandru.

Cifrele prezentate indică o creştere a infracţiunilor îndreptate contra persoanelor, faţă de anul precedent, în medie cu 27%, creșteri fiind înregistrate în cazul infracţiunilor de lovire și alte violențe (30%), respectiv amenințare (18%), în cele mai multe cazuri acestea fiind comise în familie.

A crescut, însă, şi numărul înşelăciunilor cu 19%, al tâlhăriilor, cu 41%, de la 39 la 57, dar şi cel al furturilor din autoturisme, cu 31%, de la 195 la 256 de fapte. Anul trecut s-au înmulţit şi infracţiunile de violenţă respectiv agresiunile sexuale asupra minorilor, în cel din urmă caz fiind vorba de o creştere uriaşă, de 44%, de la 117 fapte cercetate în 2020 la 169 de infracţiuni anchetate în 2021.

Infractorii revin la „muncă”

În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2021, pentru al cincilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar infracțiunile de omor au scăzut cu 16,6% față de anul anterior, toate faptele de mare violență sesizate fiind soluţionate prin identificarea autorilor.

„Să fim optimişti că vom reveni la normal”, a spus şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniș.

Infractorii, cel puţin, au făcut-o, din moment ce anul trecut s-a observat deja o creştere cu 15% a faptelor sesizate, faţă de 2020, iar numărul celor pentru care poliţiştii au propus trimiterea în judecată a crescut cu 25%.

Cât priveşte activitatea Poliţiei Bihor legată de contextul pandemic, datele arată un număr foarte mare de patrule care au fost în stradă, zilnic, pentru a verifica respectarea restricţiilor, dar şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice.

„Media zilnică a fost de 90 de patrule cu 242 de poliţişti, dintre care 27 de patrule au fost mixte împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră”, a declarat Haniş.

În total, anul trecut, au fost verificate 819.345 de persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu, 25.430 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de legislația pe timpul stării de alertă. Pentru neregulile constatate, au fost întocmite 13 dosare penale ori s-au aplicat amenzi a căror valoare depăşeşte 3,1 milioane lei.

Care au fost cele mai dese probleme întâmpinate în timpul controalelor? „Unii plecau să-şi schimbe actele expirate, să-şi plătească taxe, impozite, să facă cumpărături. Oamenii nu înţelegeau că dacă sunt în carantină sau izolare nu au voie să părăsească domiciliul”, a spus şeful Poliţiei Bihor.

Accidentele grave, în creştere. Poluatorii, în atenţie

Cifrele arată o creştere îngrijorătoare a numărului de accidente grave, principalele cauze generatoare de evenimente rutiere fiind viteza, neacordarea priorității de trecere pietonilor, depășirile neregulamentare, abaterile comise de  bicicliști şi indisciplina pietonilor.

În 2021, numărul persoanelor decedate în urma unor evenimente rutiere a crescut cu 14%, de la 34 la 39. Poliţiştii i-au prins pe toţi şoferii care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției, 23 la număr, și au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane.

Ofiţerii Serviciului arme, explozivi și substanțe periculoase au avut şi ei de lucru. Au constatat 160 de infracțiuni, cu 14% mai mute faţă de 2020, cele mai multe privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconajul cinegetic şi protecția mediului, în cadrul cărora au fost cercetate 62 de persoane.

Avem 3 dosare complexe în domeniul protecţiei mediului, în care s-a dispus efectuarea unor expertize, motiv pentru care cercetările stagnează”, explică chestorul Alin Haniş.

Siguranță Școlară și bullying în școli

Înfiinţat anul trecut, Biroul Siguranță Școlară a raportat în total 761 de activităţi preventive, dar şi 260 de acţiuni menite să protejeze elevii în zona unităţilor de învăţământ şi în mijloacele de transport şcolar. 

Conform statisticilor, polițiștilor nu le-au fost sesizate cazuri de bullying.

Nu au existat cazuri de bullying, care practic implică repetitivitate, dar au fost cazuri izolate, toate analizate şi înregistrate, dacă acest lucru s-a impus. În unele cazuri, problema a fost soluţionată prin discuţii cu părinţii, elevii, profesorii. În situaţia în care a fost vorba despre agresiuni, s-au înregistrat dosare penale”, a mai arătat Haniş, la solicitarea BIHOREANULUI.

Concret, s-au înregistrat 45 de dosare de infracţiuni comise în incinta şcolilor şi în zonele adiacente. Dintre acestea, 28 au fost în mediul urban, iar 17 în mediul rural, cele mai multe, 28 la număr, privind infracţiunea de lovire.

Poliţia animalelor: 20 de dosare penale în 11 luni

Biroul pentru Protecția Animalelor este, de asemenea, o structură nouă în cadrul Poliției bihorene, operațională din februarie 2021 însă, cu toate acestea, este una extrem de activă.

Formată în principal din ofiţeri şi subofiţeri care, la bază, sunt absolvenţi ai Facultăţii de medicină veterinară, echipa a efectuat, în cele 11 luni, 29 de controale la adăposturile de animale din județul Bihor, a intervenit la 19 sesizări primite prin 112, au pornit investigații în cadrul a 20 de dosare penale, au plasat în adăposturi 14 animale și au aplicat 34 de amenzi în valoare totală de 15.900 de lei.

Evazioniştii şi contrabandiştii, în aşteptare...

În timp ce infracţiunile cu violenţă au crescut, numărul furturilor şi cel al infracţiunilor economice au scăzut în anul care a trecut. „Se observă o ușoară scădere a faptelor de furt (0,08%), cu 12% a furturilor din locuințe și o creștere cu 11% a furturilor din societăți comerciale. Furturile au fost mai mult de subzistenţă, de pe rafturile magazinelor”, a spus şeful Poliţiei Bihor.

Legat de infracţiunile economice, în 2021 au fost constatate 637 de infracțiuni economice, în scădere cu 8%, însă poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de 14.199.812 lei şi au recuperat prejudicii în sumă de 6.617.798 de lei, înregistrându-se o creștere a prejudiciului recuperat cu 405%.

Totodată, în dosarele înregistrate, anchetele au avansat în ultimul an. A crescut cu 25% numărul persoanelor puse sub învinuire, iar numărul de rechizitorii a crescut cu 180%, iar în urma acţiunilor şi verificărilor s-au confiscat o cantitate apreciabilă de mărfuri de contrabandă, în cazul ţigărilor, de pildă, fiind ridicate 67.958 de pachete de ţigarete şi 32,42 kg de tutun pentru fumat.

Poliţiştii bătăuşi au fost concediaţi

Chestionaţi de BIHOREANUL şi despre subordonaţii găsiţi cu abateri, şeful Poliţiei Bihor a dezvăluit că, în 2021, comisia de disciplină de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Bihor a dispus sancţiuni pentru 20 polițiști, dintre care 2 ofițeri și 18 agenți.

Cea mai grea sancţiune s-a aplicat în cazul celor doi subofiţeri acuzaţi de agresarea unor persoane, în Beiuş şi în Chişcău. „În acest ultim caz, s-au dispus sancţiuni şi pentru membrii echipajului de Poliţie trimis la faţa locului, după apelul prin 112, şi care nu a luat măsurile obligatorii pentru verificarea sesizării”, a declarat chestorul Alin Haniş.

Acesta a explicat că poliţiştii concediaţi au contestat, însă, decizia, iar verdictul final urmează să fie pronunţat de instanţele de judecată.

Potrivit acestuia, însă, odată cu dotarea poliţiştilor cu camere de înregistrat corporale, numărul reclamaţiilor la adresa acestora a scăzut simţitor. „Toate patrulele de poliţie au astfel de camere. Sperăm ca până la finalul anului să fie dotaţi toţi poliţiştii de la Ordine Publică şi Poliţia Rutieră”, a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Citiţi amănunte din raportul de activitate al Poliţiei Bihor în documentul ataşat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6288 RON
  • 1 EUR = 4.9417 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON