URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2022, 17:23

Bilanţ la Poliţia Bihor: Pandemia a scos la suprafaţă ce e mai rău în oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi ani de pandemie au scos ce e mai rău din oameni şi au dus la înmulţirea cazurilor de violenţă, mai ales a celor comise în familie, cum ar fi lovirile sau ameninţările, dar şi a numărului agresiunilor sexuale asupra minorilor, acestea din urmă înregistrând o creştere uriaşă, de 44%.

Principalele date din raport au fost făcute publice, joi, în prima conferinţă de presă organizată după 2 ani de pauză, la sediul instituţiei, de şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului, chestorul Alin Haniş, alături de adjuncţii săi, comisarul şef Adrian Bucur şi comisarul şef Radu Şandru.

Cifrele prezentate indică o creştere a infracţiunilor îndreptate contra persoanelor, faţă de anul precedent, în medie cu 27%, creșteri fiind înregistrate în cazul infracţiunilor de lovire și alte violențe (30%), respectiv amenințare (18%), în cele mai multe cazuri acestea fiind comise în familie.

A crescut, însă, şi numărul înşelăciunilor cu 19%, al tâlhăriilor, cu 41%, de la 39 la 57, dar şi cel al furturilor din autoturisme, cu 31%, de la 195 la 256 de fapte. Anul trecut s-au înmulţit şi infracţiunile de violenţă respectiv agresiunile sexuale asupra minorilor, în cel din urmă caz fiind vorba de o creştere uriaşă, de 44%, de la 117 fapte cercetate în 2020 la 169 de infracţiuni anchetate în 2021.

Infractorii revin la „muncă”

În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2021, pentru al cincilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar infracțiunile de omor au scăzut cu 16,6% față de anul anterior, toate faptele de mare violență sesizate fiind soluţionate prin identificarea autorilor.

„Să fim optimişti că vom reveni la normal”, a spus şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniș.

Infractorii, cel puţin, au făcut-o, din moment ce anul trecut s-a observat deja o creştere cu 15% a faptelor sesizate, faţă de 2020, iar numărul celor pentru care poliţiştii au propus trimiterea în judecată a crescut cu 25%.

Cât priveşte activitatea Poliţiei Bihor legată de contextul pandemic, datele arată un număr foarte mare de patrule care au fost în stradă, zilnic, pentru a verifica respectarea restricţiilor, dar şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice.

„Media zilnică a fost de 90 de patrule cu 242 de poliţişti, dintre care 27 de patrule au fost mixte împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră”, a declarat Haniş.

În total, anul trecut, au fost verificate 819.345 de persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu, 25.430 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de legislația pe timpul stării de alertă. Pentru neregulile constatate, au fost întocmite 13 dosare penale ori s-au aplicat amenzi a căror valoare depăşeşte 3,1 milioane lei.

Care au fost cele mai dese probleme întâmpinate în timpul controalelor? „Unii plecau să-şi schimbe actele expirate, să-şi plătească taxe, impozite, să facă cumpărături. Oamenii nu înţelegeau că dacă sunt în carantină sau izolare nu au voie să părăsească domiciliul”, a spus şeful Poliţiei Bihor.

Accidentele grave, în creştere. Poluatorii, în atenţie

Cifrele arată o creştere îngrijorătoare a numărului de accidente grave, principalele cauze generatoare de evenimente rutiere fiind viteza, neacordarea priorității de trecere pietonilor, depășirile neregulamentare, abaterile comise de  bicicliști şi indisciplina pietonilor.

În 2021, numărul persoanelor decedate în urma unor evenimente rutiere a crescut cu 14%, de la 34 la 39. Poliţiştii i-au prins pe toţi şoferii care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției, 23 la număr, și au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane.

Ofiţerii Serviciului arme, explozivi și substanțe periculoase au avut şi ei de lucru. Au constatat 160 de infracțiuni, cu 14% mai mute faţă de 2020, cele mai multe privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconajul cinegetic şi protecția mediului, în cadrul cărora au fost cercetate 62 de persoane.

Avem 3 dosare complexe în domeniul protecţiei mediului, în care s-a dispus efectuarea unor expertize, motiv pentru care cercetările stagnează”, explică chestorul Alin Haniş.

Siguranță Școlară și bullying în școli

Înfiinţat anul trecut, Biroul Siguranță Școlară a raportat în total 761 de activităţi preventive, dar şi 260 de acţiuni menite să protejeze elevii în zona unităţilor de învăţământ şi în mijloacele de transport şcolar. 

Conform statisticilor, polițiștilor nu le-au fost sesizate cazuri de bullying.

Nu au existat cazuri de bullying, care practic implică repetitivitate, dar au fost cazuri izolate, toate analizate şi înregistrate, dacă acest lucru s-a impus. În unele cazuri, problema a fost soluţionată prin discuţii cu părinţii, elevii, profesorii. În situaţia în care a fost vorba despre agresiuni, s-au înregistrat dosare penale”, a mai arătat Haniş, la solicitarea BIHOREANULUI.

Concret, s-au înregistrat 45 de dosare de infracţiuni comise în incinta şcolilor şi în zonele adiacente. Dintre acestea, 28 au fost în mediul urban, iar 17 în mediul rural, cele mai multe, 28 la număr, privind infracţiunea de lovire.

Poliţia animalelor: 20 de dosare penale în 11 luni

Biroul pentru Protecția Animalelor este, de asemenea, o structură nouă în cadrul Poliției bihorene, operațională din februarie 2021 însă, cu toate acestea, este una extrem de activă.

Formată în principal din ofiţeri şi subofiţeri care, la bază, sunt absolvenţi ai Facultăţii de medicină veterinară, echipa a efectuat, în cele 11 luni, 29 de controale la adăposturile de animale din județul Bihor, a intervenit la 19 sesizări primite prin 112, au pornit investigații în cadrul a 20 de dosare penale, au plasat în adăposturi 14 animale și au aplicat 34 de amenzi în valoare totală de 15.900 de lei.

Evazioniştii şi contrabandiştii, în aşteptare...

În timp ce infracţiunile cu violenţă au crescut, numărul furturilor şi cel al infracţiunilor economice au scăzut în anul care a trecut. „Se observă o ușoară scădere a faptelor de furt (0,08%), cu 12% a furturilor din locuințe și o creștere cu 11% a furturilor din societăți comerciale. Furturile au fost mai mult de subzistenţă, de pe rafturile magazinelor”, a spus şeful Poliţiei Bihor.

Legat de infracţiunile economice, în 2021 au fost constatate 637 de infracțiuni economice, în scădere cu 8%, însă poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de 14.199.812 lei şi au recuperat prejudicii în sumă de 6.617.798 de lei, înregistrându-se o creștere a prejudiciului recuperat cu 405%.

Totodată, în dosarele înregistrate, anchetele au avansat în ultimul an. A crescut cu 25% numărul persoanelor puse sub învinuire, iar numărul de rechizitorii a crescut cu 180%, iar în urma acţiunilor şi verificărilor s-au confiscat o cantitate apreciabilă de mărfuri de contrabandă, în cazul ţigărilor, de pildă, fiind ridicate 67.958 de pachete de ţigarete şi 32,42 kg de tutun pentru fumat.

Poliţiştii bătăuşi au fost concediaţi

Chestionaţi de BIHOREANUL şi despre subordonaţii găsiţi cu abateri, şeful Poliţiei Bihor a dezvăluit că, în 2021, comisia de disciplină de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Bihor a dispus sancţiuni pentru 20 polițiști, dintre care 2 ofițeri și 18 agenți.

Cea mai grea sancţiune s-a aplicat în cazul celor doi subofiţeri acuzaţi de agresarea unor persoane, în Beiuş şi în Chişcău. „În acest ultim caz, s-au dispus sancţiuni şi pentru membrii echipajului de Poliţie trimis la faţa locului, după apelul prin 112, şi care nu a luat măsurile obligatorii pentru verificarea sesizării”, a declarat chestorul Alin Haniş.

Acesta a explicat că poliţiştii concediaţi au contestat, însă, decizia, iar verdictul final urmează să fie pronunţat de instanţele de judecată.

Potrivit acestuia, însă, odată cu dotarea poliţiştilor cu camere de înregistrat corporale, numărul reclamaţiilor la adresa acestora a scăzut simţitor. „Toate patrulele de poliţie au astfel de camere. Sperăm ca până la finalul anului să fie dotaţi toţi poliţiştii de la Ordine Publică şi Poliţia Rutieră”, a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Citiţi amănunte din raportul de activitate al Poliţiei Bihor în documentul ataşat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON