URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 18:00

Bihorul va avea sistem integrat de gestionare a câinilor fără stăpân, cu adăposturi și în Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd

Bihorul va avea sistem integrat de gestionare a câinilor fără stăpân, cu adăposturi și în Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd foto generic: sursa www.cugirinfo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul acestui an, Bihorul ar putea fi primul judeţ din România cu un serviciu de ecarisaj extins în toate zonele sale.

Consiliul Judeţean a aprobat marţi încheierea unui parteneriat cu Administraţia Domeniului Public Oradea şi cu primăriile Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd pentru amenajarea în aceste localităţi a unor adăposturi pentru câinii fără stăpân şi înfiinţarea unor servicii pentru gestionarea acestora aşa încât să nu mai existe haite pe străzi.

Parteneriatul propus în acest scop de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a fost votat marţi, în unanimitate, de toţi aleşii bihorenilor, indiferent de afilierea politică.

Potrivit proiectului, fiecare din cele patru oraşe va pune la dispoziţie câte un teren de aproximativ 4.000 metri pătraţi pe care vor fi construite adăposturi pentru câinii fără stăpân, Consiliul Judeţean asumându-şi întocmirea şi finanţarea proiectelor tehnice după care vor fi construite adăposturile, obţinerea avizelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, alocarea sumelor pentru construirea efectivă (maximum câte 150.000 lei pentru fiecare adăpost), achiziţionarea câte unei autoutilitare pentru serviciile de ecarisaj locale (în valoare estimată de 73.500 lei bucata) şi a unei autoutilitare mai mari (de maximum 100.000 lei) cu care, periodic, ADP Oradea va transporta din cele patru adăposturi în Adăpostul Grivei din Oradea animalele pe care serviciile locale nu vor mai putea sau dori să le păstreze spre sterilizare şi cipare.

Proiectul adoptat de CJ prevede, de asemenea, obligaţia celor patru primării de a-şi înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, precum şi derularea unor campanii pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună ori metişi.

"Proiectul a fost deja avizat de DSVSA pentru a respecta condiţiile cazării a maximum 30 de câini în fiecare adăpost, iar primăriile urmează să delege sau să înfiinţeze servicii prin care să administreze adăposturile", a precizat Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă premergătoare şedinţei Consiliului Judeţean. De asemenea, acesta a specificat că fiecare din cele patru primării va încheia contracte cu primăriile localităţilor cu care se învecinează, pentru a prelua şi de pe teritoriile acestora câinii fără stăpân.

"În acest fel vom avea un sistem care acoperă tot judeţul", a spus Bolojan, afirmând că sistemul ar putea fi funcţional la scurt timp, după 2 luni, de la finalizarea celor patru adăposturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON