URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2024, 13:11

Bihorul, nu prea curat: Anul trecut, în medie, comisarii Gărzii de Mediu au dat două amenzi pe săptămână

Bihorul, nu prea curat: Anul trecut, în medie, comisarii Gărzii de Mediu au dat două amenzi pe săptămână La începutul anului 2023, comisarii de mediu au depistat o uriașă groapă de gunoi clandestină la marginea Oradiei, pe terenul fostelor sere Orser
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activitatea Gărzii de Mediu Bihor din anul 2023 demonstrează că județul mai are destule probleme ce țin de salubritate ori de protecția naturii.

Potrivit unui comunicat de presă care prezintă activitatea instituției din anul trecut, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2023 comisarii au făcut 1.768 de controale, în urma cărora au dat 111 amenzi în valoare totală de 3.468.100 lei și 74 de avertismente. De asemenea, în 31 situații s-a impus necesitatea ca Garda de Mediu să dea o sancțiune complementară de suspendare a activității care se făcea ilegal.

80 dintre sancțiunile de anul trecut, mai precis 42 de amenzi cu o valoare totală de 1.120.000 de lei și 38 de avertismente, s-au dat pentru depozitări clandestine de deșeuri, în cadrul protocolului de colaborare „Bihor curat” încheiat de mai multe instituții locale. Îngrijorător este că trendul este crescător față de anul precedent, 2022, când s-au dat 54 de amenzi și avertismente în valoare totală de 968.000 de lei. Semn că bihorenii nu s-au lecuit, ci aruncă mai multe gunoaie în natură.

Cu ajutorul camerelor video montate în zone publice din Bihor, s-au depistat 9 persoane care aruncau gunoaie, amendate cu o sumă totală de 180.000 de lei. Numărul „delicvenților” este semnificativ mai mic decât în anul 2022, când au fost 30 de oameni surprinși de camerele de filmat, însă pe-atunci amenzile erau mai mici (cuantumul lor fiind de 190.000 de lei).

Nici primăriile din Bihor n-au scăpat de amenzi: șase dintre ele au fost sancționate pentru că au depozitat cantități mari de deșeuri clandestin și în mod repetat.

Tot în 2023, comisarii de mediu au descoperit și sancționat deversări de ape fecaloid-menajere în cursuri de apă sau pe diferite terenuri. O asemenea situație a fost în satul de vacanță Vârtop, despre care a arătat și BIHOREANUL că nu are o rețea de canalizare funcțională, și în localitățile Borod, Pomezeu, Paleu, Biharia. Probleme similare s-au găsit și în Oradea: din cartierul Prima Nufărul, apele uzate de canalizare ajung direct în Peța, iar lângă barajul Hidroelectrica din Ioșia s-a depistat o altă deversare similară, în Crișul Repede.

Fenomenul „importului” ilegal de deșeuri s-a resimțit din plin în 2023, comisarii de mediu întorcând din drum 998 de transporturi clandestine ajunge în vama Borș II cu TIR-ul sau cu trenul în gara Episcopia Bihorului. Garda de Mediu a mai amendat cu 300.000 de lei și haldele de deșeuri periculoase din Bihor, care trebuiau închise de mulți ani și pentru care recent România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la plata unor amenzi uriașe.

O veste bună este că anul trecut comisarii de mediu au depistat semnificativ mai puține infracțiuni de mediu pentru care au făcut plângeri penale: 5, față de 12 în 2022. Garda de Mediu Bihor a sesizat procurorii pentru transfer intracomunitar de deșeuri, exploatare ilegală agregate minerale şi desfăşurarea de activităţi ilegale în arii protejate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Comisarii de mediu sunt șpăgari sau habarniști în materie de legislație.
Este perioada când toate malurile râurilor s-au umplut de pescari care încalcă legea zisă a "picnicului". Respectivii calcă peste garduri și tarlale, își instalează mici corturi improvizate sau dorm peste noapte în mașinile lăsate în imediata apropiere a locului de pescuit (sau vânătoare chiar), fac focuri de tabără peste noapte și chefuiesc în grupuri ad-hoc sau organizate. Comisarii de mediu trec și își iau peștele sau bănuțul, iar jandarmii sunt ca și inexistenți, din moment ce de la autoritatea de mediu nu află chiar nimic și nimeni nu-i sesizează în mod oficial.
Postat 14 Ianuarie 2024, 11:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON