URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Ianuarie 2023, 08:07

Au „plantat” gunoaie! Descoperire șocantă la marginea Oradiei: munți de deșeuri aruncate ilegal pe terenul fostelor sere (FOTO/VIDEO)

Au „plantat” gunoaie! Descoperire șocantă la marginea Oradiei: munți de deșeuri aruncate ilegal pe terenul fostelor sere (FOTO/VIDEO) AICI ERAU SERELE ORADIEI... Groapa de gunoi clandestină descoperită de comisarii de mediu pe terenurile fostelor sere de pe Calea Borșului ascunde resturi de toate felurile, de la PET-uri și pungi de plastic la zdrențe, cioburi de sticlă sau resturi de cauciuc. În total, peste 200 de tone de gunoaie, cea mai mare cantitate depistată de comisarii de mediu într-un singur loc în Oradea!
Au „plantat” gunoaie! Descoperire șocantă la marginea Oradiei: munți de deșeuri aruncate ilegal pe terenul fostelor sere (FOTO/VIDEO) RECORD. Comisarii de mediu au estimat că depozitul ilegal de deșeuri menajere și de sticlă de pe terenurile Orser are un volum de cel puțin 600 de metri cubi, ceea ce înseamnă că este cea mai mare groapă de gunoi clandestină depistată în Oradea. În containere metalice sau direct pe pământ, comisarii au găsit gunoaie de toate felurile, de la ambalaje din plastic și zdrențe, până la mormane de cioburi, parbrize avariate și resturi din cauciuc

Pe pământurile unde în urmă cu câteva decenii se cultivau legume și flori, astăzi „rodește” nepăsarea. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit o imensă groapă de gunoi la marginea Oradiei, pe terenurile vechilor sere din Șoseaua Borșului, jefuite de cei care trebuiau să facă pe ele agricultură pentru a reduce importurile de legume.

Șase containere metalice, de câte 30 de metri cubi fiecare, pline cu gunoaie, au fost dosite pe amplasamentul deținut ultima oară de societatea Orser, în jurul lor crescând alte mormane de deșeuri. Rămâne de văzut cine va curăța locul, căci firma e în faliment...

De la faimă, la faliment

Înființată în 1968, Întreprinderea de Sere din Oradea a fost, până în 1989, al doilea mare exportator de legume din România, cultivând pe 100 de hectare legume de toate soiurile, ba chiar și flori, până la începutul anilor 2000, când privatizarea prin vânzarea către o PSD-istă din Craiova a însemnat, de fapt, ruinarea ei.

Firma Orser, cum s-a numit după revoluție, a ajuns în faliment, iar fosta ei patroană, Maria Schutz, în închisoare, unde execută o pedeapsă de 11 ani și 6 luni, atât pentru falimentarea serelor din Oradea și din Codlea, cât și pentru o fraudă cu fonduri europene făcută în Dolj.

PSD-ista a pus mâna pe serele din Oradea în 2002, în urma unei licitații trucate de Agenția Domeniului Statului, la un preț mult sub valoarea reală. Olteanca promisese că va face investiții serioase, ceea ce nu s-a întâmplat. Doar a dezmembrat toate serele și le-a vândut la fier vechi, iar restul activelor - cantina, atelierele, căminul de nefamiliști, remizele etc. - le-a transferat unei alte firme de ale ei. Inevitabil, Orser a intrat în faliment.

Gunoaie ascunse

Din vechile sere nu au mai rămas decât terenurile, niște platforme betonate și câteva clădiri dărăpănate. Potrivit datelor oficiale, societatea are datorii la stat de peste 27 milioane lei, fiind administrată de un lichidator judiciar. Chiar și așa, continuă să genereze probleme și noi pagube.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit pe terenurile din Șoseaua Borșului o uriașă groapă de gunoi clandestină. Șase containere metalice, de câte 30 de metri cubi fiecare, pline cu gunoaie menajere de tot felul, au fost abandonate unul lângă altul. Pungi, resturi textile, diverse ambalaje și deșeuri din plastic, toate erau îngrămădite în containerele care nu au puteau fi transportate acolo, evident, decât cu camioane de mare tonaj.

Pe lângă cei 180 de metri cubi de deșeuri din containere, comisarii au mai găsit munți de gunoaie și în jurul lor. Pungi, flacoane, zdrențe, plastic, cutii din metal, toate formând mormane de 2 metri înălțime.

Nimeni, nimic

Comisarii de mediu nu știu când și cum au ajuns gunoaiele acolo. În zonă nu sunt camere de supraveghere, nimeni nu a reclamat vreodată că ar fi văzut camioane care să descarce gunoaie în zonă și nici reprezentanții Orser nu s-au plâns că cineva le-ar fi „otrăvit” terenurile.

Verificând imagini de arhivă surprinse de sateliți, reprezentanții Gărzii de Mediu s-au lămurit că cele șase containere sunt acolo din 2020, dar proveniența a rămas un mister. Nu-i exclus să fie deșeuri din containerele de gunoi ale unor centre comerciale, însă e greu de stabilit cine le-a colectat și le-a abandonat pe Borșului.

Gunoaiele menajere nu sunt singurele depozitate pe terenurilor fostelor sere, comisarii găsind și mormane de sticle sparte și resturi de cauciuc. Despre acestea s-au lămurit rapid că provin de la parbrize avariate adunate de o firmă specializată în colectarea sticlei și care funcționează, cu chirie, într-una dintre clădirile Orser. Respectiva firmă a fost autorizată să colecteze și să comercializeze deșeuri, cu condiția să le depoziteze pe o platformă îngrădită, cu o suprafață de 1.400 mp. Le-a înșirat însă prin curtea fostelor sere, așa că Garda de Mediu le-a contabilizat laolaltă cu celelalte deșeuri clandestine găsite acolo.

Munți de gunoaie 

Cantitatea totală de gunoaie este uriașă. „În total, pe amplasament sunt peste 600 de metri cubi de deșeuri menajere amestecate, care nu ar trebui să fie acolo”, spune comisarul-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu (foto).

Un metru cub de deșeuri are, în medie, o greutate de 361 kilograme (dar poate varia, în funcție de specificul gunoaielor și de gradul de umiditate), așa că în incinta Orser s-au adunat peste 200 de tone de mizerii.

Comisarii de mediu au chemat deja reprezentanții firmei la discuții, ca să lămurească de ce locul a fost transformat în o groapă de gunoi. Administratorul judiciar care gestionează acum Orser a cerut însă o păsuire, așa că ar trebui să ajungă la sediul Gărzii de Mediu abia săptămâna aceasta. De văzut dacă va avea explicații pentru muntele de gunoi care „rodește” în fostele sere de cel puțin 2 ani.

RECORD. Comisarii de mediu au estimat că depozitul ilegal de deșeuri menajere și de sticlă de pe terenurile Orser are un volum de cel puțin 600 de metri cubi, ceea ce înseamnă că este cea mai mare groapă de gunoi clandestină depistată în Oradea. În containere metalice sau direct pe pământ, comisarii au găsit gunoaie de toate felurile, de la ambalaje din plastic și zdrențe, până la mormane de cioburi, parbrize avariate și resturi din cauciuc

Cine face curățenie?

Pe de altă parte, comisarii de mediu supraveghează zona, ca să se asigure că gunoaiele nu dispar și nu vor ajunge aruncate pe câmpuri ori prin albiile râurilor. „Este cel mai mare depozit ilegal de deșeuri pe care l-am găsit pe teritoriul Oradiei”, explică Șerbănescu. Tocmai pentru că se tem că gunoaiele vor fi împrăștiate în natură, comisarii au de gând să ceară sprijinul polițiștilor bihoreni pentru supravegherea locului.

Cel mai probabil, întâlnirea de la sediul Gărzii de Mediu se va încheia cu măsuri trasate Orser, ca proprietar al terenurilor, pentru curățarea zonei. Dacă deșeurile din sticlă ar putea fi strânse de firma chiriașă, nu se știe însă cine își va asuma adunarea și depozitarea corectă a deșeurilor menajere, care nu va fi ieftină deloc.

Acestea trebuie sortate și duse la groapa de gunoi și nu-i exclus ca falimentata Orser să nu poată suporta această cheltuială. În condițiile în care legea deșeurilor prevede că, acolo unde proprietarii sau producătorii de deșeuri nu își respectă datoria de a face curățenie, sarcina se transferă unității administrativ-teritoriale pe raza căreia funcționează, nu-i deloc exclus ca Primăria Oradea, din banii tuturor cetățenilor, să trebuiască să facă curat după mișmașurile unora...


PUBELA BIHOR

Gunoaie de import

Două depozite ilegale de deșeuri și mai mari decât cele de la Orser au găsit comisarii de mediu, în februarie 2020, la marginea a două sate bihorene. În Ineu și în Vadu Crișului au fost descoperite peste 850 tone de gunoaie din plastic, resturi textile și de cauciuc, aduse din străinătate de două firme controlate de o fostă ziaristă de casă a PSD, Georgeta Trifa, care în ultimii ani a mai desfășurat afaceri ilegale cu gunoaie, în conexiune cu mafia italiană.

Gunoaiele găsite au fost aduse din Italia, unde reciclarea lor costă mai mult, cu falsul pretext al valorificării energetice. În realitate, firmele „importatoare” nu aveau contracte în acest scop cu firme specializate din România, așa că Trifa le-a depozitat în spații anume închiriate în cele două sate, unde zac și în prezent...

Anul trecut, pentru că au abandonat ilegal deșeurile, Trifa și complicii ei, împreună cu firmele pe care le controlează, au fost trimiși în judecată de Parchetul Oradea, procesul începând abia săptămâna trecută, cu o amânare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Perfect barbatesc
Mama UE ne-a luat crema si cascavalul, ne-a aruncat niste maruntis la schimb. Acuma urmeaza sa le preluam gunoaiele. Bine zic austriecii ca ar trebui un gard. Care sa ne apere de spatiul schengen...
Postat 25 Ianuarie 2023, 14:21 de excalibur
E clar
Daca proprietarul terenului nu rezolva in 7 zile, face primaria. Intr-adevar finanteaza din bani publici sa rezolve rapid mizeria. Dar factureaza proprietarului toata interventia si poate costa chiar cat exproprierea terenului ;). N-are decat 'administratorul judiciar' sa continue ani de zile cu lichidarea... dar fara teren si cladiri ca nici asa nu li se cuvine.
Postat 25 Ianuarie 2023, 12:32 de nihil
E cine face curat...
... baietii de la locala ai fratelui Samuel! Sunt arhisuficienti, sunt in vână, stiu ce-i lopata si tarnacopul! Au ei o mica problema cu caietul de sarcini, aici e si vina sefilor: nu stiu cum se face dar nu-s niciodata acolo unde ar trebuio, nu fac niciodata treburile pt. care sunt platiti! Daca ar curata zona cu lopata si tarnacopul garantez ca ar sti cum sa-i prinda pe cei care arunca deseuri in locuri nepermise, pe cei care vandalizeaza mobilierul stradal.....
Postat 25 Ianuarie 2023, 12:06 de pinonel
Vrem in Schengen
Sa aduca Românii mei toate gunoaiele, sa nu fie vama, sa poate trece liniștiți.
Postat 24 Ianuarie 2023, 11:23 de Sandu2100
institutii peste care pori trage apa
garda de mediu descopera doar cand gunoaiele au dimensiunea unor munti, dealurile nu sunt inca observate din birouri ca nu stiu utiliza google earth. din sosea pe dreapta la palota a aparut un deal de gunoaie care incet se va transforma in munte banueisc ca totul e ok fiind doar de dimensiunea unui deal.
Postat 24 Ianuarie 2023, 10:06 de Traian
Ce face politia locala
Politia locala nu vede nimic ? Bine ca vede masini parcate pe la colturi, pe trotuarea noaptea cand lumea nu mai are unde parca. Si toata ziua terorizeaza magazinele mici cu tot felul de controale ca nu ai aia, nu ai alta. Si stil de vorbit cum facea Gestapo si trupele SS. Chestiile mai grave nu le vad, noroc ca au prin ieri un mare braconier cu 2 pesti.
Postat 24 Ianuarie 2023, 09:20 de adi13
E clar că acei munți nu au apărut în o săptămână
Ce a făcut garda de mediu în acest timp? Mai fac controale pe teren, sau doar la început de an așa ca rezoluție să schimbe ceva?
Postat 24 Ianuarie 2023, 08:57 de Vio_427
Pe platforma fostei Orser SA se adună gunoaiele de ani și ani.
Vrăjeala lui Șerbănescu, că abia acum a fost sesizată Garda de Mediu nu ține, pentru că al său adjunct de teren, Togor, a văzut de multă vreme situația chiar la fața locului. Acesta a și prins niște mici "întreprinzători" care descarcă acolo deșeuri de cel puțin un deceniu, dar și-a luat partea și a plecat cu conștiința curată, că "mediul" în aria sa de activitate e protejat.
Postat 24 Ianuarie 2023, 08:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6464 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON