URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2021, 19:00

Bihorul este mai sărac. Publicistul Constantin Butişcă a încetat din viaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul publicist bihorean Constantin Butişcă, autor a numeroase monografii şi reviste de rebus şi una dintre ultimele personalităţi enciclopedice ale judeţului, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 76 de ani.

Butişcă din Fânaţe...

Potrivit unor surse apropiate familiei, venerabilul profesor a murit în spital răpus de diabet.

Personalitate activă şi implicată, Constantin Butişcă şi-a lansat ultimul volum la sfârşitul anului trecut. Veritabil patriot local, profesorul a prezentat în cele 730 de pagini ale monografiei "Bihoreni de ieri şi de astăzi" fişele de date ale unor bihoreni cu realizări deosebite de la academicieni, artişti şi publicişti la profesori, doctori, episcopi şi militari.

Constantin Butişcă s-a născut pe 2 august 1945 în Fânaţe (comuna Câmpani), iar după absolvirea Facultăţii de Electromecanică din Cluj-Napoca a lucrat ca inginer stagiar la IRE Oradea, unde a proiectat, printre altele, electrificarea satelor Cetea şi Borozel, dar şi a Exploatării de bauxită de la Dobreşti, după cum stă scris chiar în lucrarea "Bihoreni de ieri şi de azi".

În anul 1970 a intrat în învăţământ ca profesor la Liceul Industrial de Electrotehnică, devenit apoi Liceul CFR, respectiv Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, unde a lucrat inclusiv ca director, până la pensionarea din 2009.

Constantin Butişcă era căsătorit cu profesoara de limba română şi franceză Elisabeta şi avea doi băieţi, Octavian şi Ovidiu, specialişti în IT.

Rebusist, epigramist, monograf...

Apropiat de elevi, profesorul Butişcă i-a iniţiat în tainele rebusului, reunindu-i în jurul clubului rebusist Bihorul. De-a lungul timpului, publicistul a editat zeci de reviste de rebus şi s-a remarcat ca un epigramist cu uşurinţa versificaţiei şi verbul usturător.

"A fost un om de spirit iubitor de cultură şi frumos. Venea la noi la cenaclu, iar la sfârşit ne citea epigrame extrem de reuşite pe care le făcea pe loc", îşi aminteşte publicistul Paşcu Balaci.

Fondator al editurii Brevis, Constantin Butişcă a publicat de-a lungul timpului în mai multe ediţii Ghidul practic al municipiului Oradea şi Harta judeţului Bihor, de real folos publicului.

Publicistul a editat mai multe monografii ale unor localităţi bihorene, cum ar fi Vaşcău sau Drăgăneşti, dar şi lucrări tematice precum "Şcoli orădene", "Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor", "Amintiri din liceul CFR" sau "Mondialele, de la Montevideo la Moscova".

Lansat anul trecut în preajma sărbătorilor de iarnă, volumul "Bihoreni de ieri şi de azi" a fost ultimul ieşit de sub semnătura profesorului Butişcă. El trebuia să fie primul dintr-o serie care urma să prezinte personalități locale din mult mai multe domenii.

În pregătirea lansării, publicistul scria în decembrie 2020 pentru BIHOREANUL: "Viaţa şi activitatea oricărui om lasă urme în comunitatea în care trăieşte. Mai multe sau mai puţine, mai mari sau mai mici. Unele dintre acestea sunt de factură materială, altele au o anumită valoare spirituală. Mai devreme sau mai târziu, timpul le îngroapă pe toate în uitare..."

Drum bun, domnule profesor! Noi nu vă vom uita.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON