URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
23 Februarie 2011, 17:37

Şeful Direcţiei Vamale, Călin Vesa: "Vameşii care cedează tentaţiilor nu rezistă prea mult"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când Vama Borş era cea mai tare din ţară, intrai în instituţia din strada Armatei Române sfios, cu basca-n mână. Acum, în ciuda scandalurilor din Halmeu, Siret ori Stamora Moraviţa, atmosfera e totuşi destul de relaxată.

Directorul Călin Vesa nu pare prea afectat de ce se spune pe seama vameşilor. Nici nu-i de mirare. E un supravieţuitor care mai bine de 20 de ani a rezistat în sistem, indiferent de partidul aflat la putere. Ceea ce ţine aproape de domeniul miracolului...

- Cum aţi ajuns vameş?

- Eram inginer mecanic la Cefa şi în vara lui '90 am dat un examen la Bucureşti. Am ieşit pe primul loc. Din 1 februarie ‘91 am început să lucrez controlor vamal la Vama Borş, mai mult în zona de marfă, la TIR-uri. În ‘93 am ajuns şef al Brigăzii de supraveghere şi control vamal, nu mai eram pe frontieră. Făceam controale ulterioare vămuirii, la agenţii economici. Din 2001 am lucrat ca director executiv la DRV Oradea, iar din 2007, de la intrarea în UE, când direcţiile regionale Cluj şi Oradea au fuzionat, sunt director executiv al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, cu sediul la Oradea.

- Mai există vamă la Oradea?

- Vama nu mai există. Atribuţiunile acesteia au fost preluate de Direcţia Judeţeană de Acize Bihor. Practic, această instituţie urmăreşte doar produsele accizabile, adică cele energetice, gen petrol, benzină, precum şi ţigări sau alcool.

- Ce s-a ales de oamenii care au ieşit din sistem odată cu intrarea în UE?

- O parte s-au pensionat, câţiva au venit în Direcţia de accize, alţii pe la Aeroport. Cei mai mulţi însă au rămas pe dinafară şi vreau să remarc că n-au primit nici salarii compensatorii.

- Dar nu s-au putut transfera la Garda Financiară, la Finanţe?

- În Bihor nu am avut cazuri. Au fost câţiva din Cluj şi Bistriţa, numeric nesemnificativi.

- Acum câţi vameşi avem în Bihor?

- Cam 130 de oameni. Înainte eram peste 300.

Şpaga din cuşca câinelui

- Dacă în loc de Ungaria ne învecinam cu Serbia, câţi vameşi bihoreni arestaţi am fi avut acum?

- Nu ne învecinăm cu Serbia, dar zona noastră de acţiune cuprinde judeţul Satu Mare, unde ne învecinăm cu Ucraina. E adevărat că şi acolo a izbucnit scandalul cu şpăgile pentru numirea unui şef de vamă. Situaţia e destul de ciudată. Cea care a dat banii e liberă, cel acuzat că a luat la fel, doar intermediarii sunt reţinuţi. Eu personal nu cred că există acel sistem piramidal de cotizare pe care-l tot pomeneşte presa. La noi în mod sigur nu. Gândiţi-vă că în acest lanţ sunt foarte multe verigi. N-avem de unde şti dacă una din aceste verigi a transmis banii mai departe sau i-a ţinut pentru ea. În schimb, vă pot spune că la Halmeu avem câţiva vameşi cercetaţi pentru diverse abateri. Oricum, nu putem fi comparaţi cu cei de la Stamora. Acolo există o tradiţie veche, nişte legături formate încă din perioada embargoului petrolier.

- Pentru colectarea şpăgii la Siret se folosea o găleată. La Stamora o căciulă. La Oradea care-i obiceiul pământului?

- Din fericire, nu am avut asemenea cazuri. Poliţia de Frontieră a avut o situaţie mai deosebită, cu nişte bani care s-au găsit în cuşca câinelui. Probabil cel care i-a pus acolo s-a gândit că banii trebuie păziţi.

- Există corupţie în vămi şi în alte ţări?

- Există. Există peste tot unde sunt oameni. Au fost cazuri şi în Germania, Ungaria, Spania.

Am dat examen, nu bani

- Cât aţi plătit pentru funcţia de şef?

- Eu am dat examen pentru fiecare funcţie. N-am dat un ban nimănui.

- Cât v-au plătit subalternii pentru angajare?

- Examenele se ţin doar la Bucureşti pentru toţi angajaţii. Într-un fel e bine aşa, pentru că eu nu mă implic şi nu există suspiciuni. Dar uneori ar fi bine să se ţină cont şi de părerea mea. Eu cunosc mai bine oamenii, ştiu cine are calităţi pentru această meserie.

- Numirile se fac prin concurs, dar cu accept politic?

- Nu cred. Eu am prins numeroase schimbări de regim.

- Ştiaţi care e tariful pentru funcţia de şef în Vama Halmeu?

- Ceva e dubios acolo, cifrele sunt halucinante. Şefa de vamă am înţeles că are datorii şi la bănci şi la cămătari. Eu nu ştiu ce calcule o fi făcut ca să-şi recupereze banii, dar vă spun că nu poate exista un sistem articulat de colectare a şpăgii. Sunt prea multe instituţii de control şi e practic imposibil ca toate să închidă ochii la nereguli.

- Tizul dvs., fostul vameş Dorel Vesa, vorbea despre nişte sume colosale, de ordinul miliardelor de euro, care ar fi trebuit recuperate de Direcţia Vamală şi din vina dvs. acest lucru nu s-a făcut.

- În decursul activităţii mele am fost de multe ori reclamat, atât de anonimi cât şi de persoane care s-au semnat. Să lămurim cum stăm cu datoriile: la 31 decembrie 2006, când ne-am comasat cu Clujul, sumele ajungeau la 50 milioane de lei, fiind în executare silită. Din acestea, 25 de milioane sunt la firme care au intrat în faliment, pentru celelalte 25 de milioane ne judecăm. Ce nu înţelege fostul coleg e că banii provin din controalele făcute de structurile noastre. E vorba de diferenţe de taxe vamale, de TVA nereturnat, de amenzi sau accize. Deci nu Direcţia Vamală are datorii. Din păcate, însă, procesele durează foarte mult şi până să ajungem să executăm agenţii economici ne trezim că sunt în faliment sau că pur şi simplu dispar. Şi legea insolvenţei ne creează multe probleme...

- Care sunt activităţile cele mai sensibile în vămi? Petrol, legume, fructe, ţigări?

- Noi cu legumele şi fructele nu avem probleme. Acestea se importă din Turcia, Siria, şi vin prin zona Bucureşti. Sigur că importăm legume şi fructe şi din UE, dar aici se fraudează prin neplata TVA, iar asta ţine de Garda Financiară. În schimb, avem probleme la graniţa cu Ucraina. Paradoxal, miza mare nu sunt micii traficanţi. Acolo se transportă combustibil sau materiale de construcţii cu TIR-urile, cu trenurile. Iar dacă se diminuează drepturile vamale, din cauză că se trec cantităţi mai mici, paguba pentru stat e foarte mare.

Crăciunelul şantajat

- Cum a fost cu faxul buclucaş prin care se anunţa destituirea dvs. şi care apoi nu s-a mai găsit?

- E o legendă. V-am spus că tot eram reclamat. În 2004 şeful ANAF era Iosif Blănculescu, iar dânsul a trimis o comisie să mă verifice. Asta după ce mai avusesem încă trei controale în acel an şi totul fusese în regulă. Cei veniţi în control erau din zona finanţelor, nu a vămilor. Nu ştiau exact procedurile, aşa că au interpretat greşit unele situaţii. Au înaintat raportul domnului Blănculescu, care a anunţat în direct, la televizor, că mă demite. Dar la nivel de ANV s-a format o comisie de disciplină care a constatat că de fapt nu s-a încălcat nicio lege. Aşa că nu a existat niciun fax cu demiterea.

- Aţi apărut o dată într-un pictorial pe post de Crăciunel în BIHOREANUL. Am auzit că aţi avut necazuri şi pentru asta.

- Tot pe vremea domnului Blănculescu. Cineva din anturajul său mi-a spus că BIHOREANUL a ajuns pe masa ministrului şi, după atâtea reclamaţii, numai bine nu mi-a prins ieşirea în ziar. Oricum, cei care mă tocau săptămânal erau cei de la Gazeta de Oradea.

- Ce aveau cu dvs.?

- N-am vrut să cedez şantajelor lor. Am fost abordat de unul din directori, Aurelian Grama, care însă nu mi-a cerut nimic. Apoi a apărut Florin Cuc, care mi-a zis pe şleau să le dau 1.200 de dolari pe lună, ca o taxă de protecţie. Să colectez eu de la firmele care aveau de lucru cu vama. Am refuzat categoric şi au început să mă picteze. Au ajuns până acolo încât să mă acuze că mă droghez. Toate astea le-am declarat la DIICOT la Cluj când a fost ancheta cu Gazeta.

- Cât a fost prefect, Ilie Bolojan a pus gând rău sistemului vamal. Aţi avut conflicte cu dânsul?

- Am avut unele discuţii cu privire la corupţia din vămi şi la măsuri pentru eradicarea acesteia. Ţin minte că a propus desfiinţarea perdelelor la gheretele în care erau vameşii şi poliţiştii de frontieră. În principiu nu eram împotrivă, am avut doar o reţinere pentru că intra în joc secretul de serviciu. Până la urmă le-am scos.

- Care a fost cel mai bun şef pe care l-aţi avut?

- Am avut parte de şefi competenţi. Dar parcă Vasile Blaga a fost cel mai bun.

Cea mai gravă abatere a unui vameş

- Mai e meseria de vameş la fel de rentabilă ca înainte de aderare?

- Ce pot să vă zic e că, dacă salariile ar fi mai mari, ar fi mai atractivă. Vameşii de pe teren sunt supuşi anumitor tentaţii pentru că, prin natura muncii, pot decide luarea unor măsuri care se cuantifică în bani. Cei slabi, care cedează tentaţiilor, nu rezistă prea mult în meserie. Sunt eliminaţi. Cea mai gravă abatere e să acţioneze într-o reţea infracţională.

- Precum cea de la Stamora?

- Cea de la Stamora nu a fost o reţea. Acolo traficul a fost minor. Cel mai periculos trafic e acela care se face cu TIR-ul, cu trenul sau cu vaporul.

- Cum s-au petrecut lucrurile pe vremea embargoului, la Jimbolia?

- Cu embargoul e altă poveste. Acolo s-a încălcat embargoul, deci au fost activităţi ilegale. Dar Statul nu a fost prejudiciat cu nimic. Doar băncile au avut de suferit pentru că au dat credite traficanţilor şi n-au mai văzut banii niciodată.

- Cine e acest Radu Mărginean? Şi cum de a fost el preferat de Blaga, în detrimentul dvs., pentru şefia vămilor?

- Am fost colegi. Apoi mi-a devenit subaltern. Am avut o bună colaborare cu el. În 2005 a dat concurs la Bucureşti şi a ocupat funcţia de Director supraveghere vamală în ANV. Nu domnul Blaga l-a numit, căci nu mai lucra în sistem. Într-adevăr, în funcţia de director al ANV domnul Mărginean a fost numit. E o funcţie de demnitar.

- Poate fi atacat Blaga pentru activitatea de la şefia Regionalei Vamale Oradea?

- Eu eram şef de serviciu când dânsul era director. Şi o spun din proprie experienţă: nu există vreo faptă pentru care ar putea fi tras la răspundere. Nu ştiu să fi comis ceva ilegal.

Sărăcia duce la corupţie

- A fost o perioadă când se trecea ca-n brânză prin vămi...

- Da. De la revoluţie până în iulie ‘90. În acea perioadă nu s-au plătit taxe vamale. A fost un adevărat haos. În iulie a apărut tariful vamal de import. Era cam cât o revistă.

- Care erau metodele principale de eludare a taxelor?

- Apăreau situaţii când Guvernul dădea hotărâri de exceptare de la taxe. Aşa numitele contingentări. E drept că acestea se emiteau pentru o perioadă limitată de timp, dar metoda nu era corectă, pentru că nu asigura egalitatea de şanse a agenţilor economici.

- Ce realizări aţi avut în 2010?

- Conform bilanţului, numai la Halmeu s-au confiscat 4,5 milioane ţigări. S-au dat amenzi de 7,3 milioane lei, s-au făcut 22 sesizări penale şi s-au confiscat 150 de autoturisme care transportau ţigări de contrabandă.

- Dacă aţi fi şeful ANAF, ce măsuri aţi lua pentru stoparea contrabandei şi a evaziunii?

- Aş mări salariile funcţionarilor, pentru că sărăcia duce la corupţie. Apoi aş perfecţiona sistemul de monitorizare a firmelor. Avem mari probleme cu firmele fantomă care, după ce trag câteva tunuri, dispar şi aduc mari prejudicii bugetului de stat.

- Dacă veţi ieşi din sistemul vamal, unde vă vedeţi lucrând?

- În primul rând, nu vreau să ies din sistem. Cunosc meseria asta şi cred că o fac bine. Oricum, dacă ar fi să plec, tot în zona bugetară mă văd. Pe la Finanţe sau în adminstraţie.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Marius Rotar - coleg bun, un bun şef de vamă

Radu Mărginean - bun profesionist, un om echilibrat

Vasile Blaga - un mare politician

Ilie Bolojan - ambiţios, tenace, vrea să facă foarte multe

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
hai sa fim seriosi d-le Chirila, rezisti sistemului ca esti un tip fain, poate si destept?SAU ca ai COTIZAT ffff mult fiecarui partid AFLAT LA PUTERE....DA ,apartine de domeniul miracolului.faceti glume!!!!!
Postat 15 Martie 2011, 09:09 de eva
reclama
si marmota impacheta ciocolata
Postat 23 Februarie 2011, 19:51 de eu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO)
 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON