URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2017, 14:51

Ziua porţilor deschise. Sute de orădeni sunt aşteptaţi să vadă cu ochii lor vechiul CET şi noua centrală pe gaz (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poftiţi la CET! Peste 300 de orădeni au vizitat joi, până la ora 12, vechiul CET pe cărbune şi noua centrală pe gaz din Calea Borşului, în cadrul unei acţiuni organizate de Termoficare sub genericul Ziua porţilor deschise.

"Scopul acţiunii este de a le arăta orădenilor cea mai mare investiţie de profil România în cea mai moderniză centrală din această parte a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţ.

Primele grupuri de vizitatori au trecut poarta societăţii în jurul orei 10. CET-ul va rămâne deschis publicului până la ora 19.

Pentru a uşura transportul vizitatorilor, conducerea Termoficare a închiriat autobuze care să îi transporte de la Primărie, din centrul oraşului, în Şoseaua Borşului şi retur.

Ieri şi azi

"Până la ora 12 ne-au vizitat deja peste 300 de orădeni şi aşteptăm în continuare cel puţin două grupuri mari de peste 100 de persoane", a spus Creţ.

Vizitatorii sunt în cea mai mare parte copii de şcoală, elevi ai colegiilor tehnice, studenţi şi pensionari. Populaţia activă este aşteptată să viziteze societatea în cursul după-amiezii.

"Majoritatea celor care ne trec pragul se declară foarte surprinşi de diferenţa enormă între tehnologia învehită a CET-ului pe cărbune şi cea de ultimă oră folosită la construcţia centralei pe gaz. În special copiii se miră de condiţiile în care au lucrat aici muncitorii din generaţia părinţilor lor", a povestit Creţ.

Porche pentru Oradea

Vizitatorii sunt obligaţi să semneze la intrarea în societate o fişă de instruire colectivă cu o pagină de indicaţii care se rezumă însă la câteva reguli de bază. "Nu puneţi mâna pe nimic, nu părăsiţi grupul şi nu fumaţi", şi-a informat asistenţa inginerul care a făcut instruirea.

Orădenii veniţi în vizită au fost conduşi prin centrală, în grupuri compacte, de opt ingineri cu rol de ghid. Aceştia le-au prezentat în prealabil vizitatorilor vechiul CET pe cărbune, mohorât, prăfuit şi mâncat de vreme, din care a mai rămas funcţional doar un cazan reconvertit pe gaz, după care i-au condus printre instalaţiile strălucitoare şi camera de comandă, plină de monitoare, ale noii centrale.

Specialiştii au răspuns la toate întrebările vizitatorilor legate de modul de funcţionare al noului CET pe gaz.

"Între cele două centrale există o deosebire enormă. Efectiv, este vorba de altă generaţie de tehnologie. Diferenţa este ca de la o Dacie din 1966 la un Porche din 2015", a explicat inginerul Wilhelm Bauman.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostii din filmarea video !
Domnul cu explicatiile ar fi trebuit sa stie ca turbinele nu sunt de productie Ganz, ci Lang. Ganz este generatorul. Macar atat sa stie "specialistul" ! Iar explicatiile cu energia termica ce se transforma in energie mecanica sunt de-a dreptul puerile. Nu era mai simplu si mai clar sa spuna ca aburul produs de cazane invartea turbina, care, la randul ei, invartea generatorul, iar acesta producea energia electrica ?
Postat 25 Mai 2017, 21:29 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON