URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2020, 08:49

Bere cu (bun) gust. Lansare de carte cu degustare de bere artizanală în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Berea este mai mult decât o băutură multă, rece şi gazoasă pentru mititei cu muştar şi zile cu soare.

Dincolo de berea industrială, mai mult sau mai puţin gustoasă în funcţie de preferinţe şi preţ, există berea artizanală, numită craft, produsă în casă sau în mici făbricuţe, ale cărei varietăţi sunt practic nelimitate. Pasionaţii acestor licori au posibilitatea să îşi producă singuri propria băutură în casă.

Bere pentru toată lumea!

Editura Casa a lansat miercuri seara, la Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului din Cetatea Oradea, cartea: "Beer – Berea artizanală. Cum să stăpâneşti arta fabricării berii la domiciliu".

"Această carte vine să acopere un gol. Mai există un singur volum lansat în România pe tema berii artizanale. Urmând sfaturile din carte, oricine a gătit vreodată în casă îşi poate face propria bere", a declarat Bokos Emese, reprezentant al editurii Casa.

Berarii au de unde alege. Dincolo de sfaturile cu privire la procesul de producţie a berii, două treimi din carte sunt ocupate cu reţete de bere, de la licori cu aromă fructată până la beri tari, amare şi negre.

Volumul, tradus în limba română de profesorul orădean Nicolae Ardelean, poate fi comandat online pe site-ul editurii la un preţ de 89 lei.

Burtă pentru bere...

În cadrul evenimentului, participanţii au degustat cinci tipuri de bere produse de orădeanul Paul Olău în făbricuţa ridicată cu fonduri europene în parcul industrial Borş.

"Burta nu se face de la bere, ci pentru bere", a declarat fondatorul centrului, conferenţiarul universitar Dorin Popa, cu trimitere la berile produse de Bers Nova.

Fost profesor universitar, cu doctorat în planificare teritorială, Olău a început să producă bere artizanală în anul 2012. "Pasiunea a crescut treptat. Am studiat reţete şi componente, am tot experimentat şi, încet, am acumulat experienţă", a declarat modest tânărul berar.

Din pasiune, afacere

Olău a renunţat la postul călduţ de la Universitate ca să îşi urmeze pasiunea.

Proiectul Bers Nova, început în urmă cu patru ani, a fost lansat în 2018 cu ajutorul unui proiect în valoare de 280.000 euro, din care contribuţia europeană a fost de 125.000 euro.

"Proiectul a constat în amenajarea unei unităţi de producţie, de la pereţi la utilaje. Până acum am lansat al cincilea sortiment de bere de serie şi intenţionăm să lansăm pe viitor beri sezoniere şi experimentale", a declarat tânărul berar.

Naturală și vie

Preţul unei beri artizanale, care poate fi procurată din marile magazine şi localurile de calitate din Oradea, este undeva la 10-12 lei pentru sticla de 330 mililitri, în funcţie de adaosul comerciantului.

"Spre deosebire de berea industrială, berea artizanală se bucură de o varietate mare a aromelor şi este o băutură naturală, vie, fără enzime artificiale ori conservanţi. Diferă mult procesul de producţie şi timpul de fermentaţie. Dacă o bere artificială poate fi obţinută în 2-3 zile, producerea unei beri craft poate dura şi 5-6 săptămâni", a explicat Olău.

Poate părea mult, dar nu și pentru publicul ţintă al celor care vor mai mult decât o băutură rece şi gazoasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON