Berea este mai mult decât o băutură multă, rece şi gazoasă pentru mititei cu muştar şi zile cu soare.
Dincolo de berea industrială, mai mult sau mai puţin gustoasă în funcţie de preferinţe şi preţ, există berea artizanală, numită craft, produsă în casă sau în mici făbricuţe, ale cărei varietăţi sunt practic nelimitate. Pasionaţii acestor licori au posibilitatea să îşi producă singuri propria băutură în casă.
Bere pentru toată lumea!
Editura Casa a lansat miercuri seara, la Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului din Cetatea Oradea, cartea: "Beer – Berea artizanală. Cum să stăpâneşti arta fabricării berii la domiciliu".
"Această carte vine să acopere un gol. Mai există un singur volum lansat în România pe tema berii artizanale. Urmând sfaturile din carte, oricine a gătit vreodată în casă îşi poate face propria bere", a declarat Bokos Emese, reprezentant al editurii Casa.
Berarii au de unde alege. Dincolo de sfaturile cu privire la procesul de producţie a berii, două treimi din carte sunt ocupate cu reţete de bere, de la licori cu aromă fructată până la beri tari, amare şi negre.
Volumul, tradus în limba română de profesorul orădean Nicolae Ardelean, poate fi comandat online pe site-ul editurii la un preţ de 89 lei.
Burtă pentru bere...
În cadrul evenimentului, participanţii au degustat cinci tipuri de bere produse de orădeanul Paul Olău în făbricuţa ridicată cu fonduri europene în parcul industrial Borş.
"Burta nu se face de la bere, ci pentru bere", a declarat fondatorul centrului, conferenţiarul universitar Dorin Popa, cu trimitere la berile produse de Bers Nova.
Fost profesor universitar, cu doctorat în planificare teritorială, Olău a început să producă bere artizanală în anul 2012. "Pasiunea a crescut treptat. Am studiat reţete şi componente, am tot experimentat şi, încet, am acumulat experienţă", a declarat modest tânărul berar.
Din pasiune, afacere
Olău a renunţat la postul călduţ de la Universitate ca să îşi urmeze pasiunea.
Proiectul Bers Nova, început în urmă cu patru ani, a fost lansat în 2018 cu ajutorul unui proiect în valoare de 280.000 euro, din care contribuţia europeană a fost de 125.000 euro.
"Proiectul a constat în amenajarea unei unităţi de producţie, de la pereţi la utilaje. Până acum am lansat al cincilea sortiment de bere de serie şi intenţionăm să lansăm pe viitor beri sezoniere şi experimentale", a declarat tânărul berar.
Naturală și vie
Preţul unei beri artizanale, care poate fi procurată din marile magazine şi localurile de calitate din Oradea, este undeva la 10-12 lei pentru sticla de 330 mililitri, în funcţie de adaosul comerciantului.
"Spre deosebire de berea industrială, berea artizanală se bucură de o varietate mare a aromelor şi este o băutură naturală, vie, fără enzime artificiale ori conservanţi. Diferă mult procesul de producţie şi timpul de fermentaţie. Dacă o bere artificială poate fi obţinută în 2-3 zile, producerea unei beri craft poate dura şi 5-6 săptămâni", a explicat Olău.
Poate părea mult, dar nu și pentru publicul ţintă al celor care vor mai mult decât o băutură rece şi gazoasă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.