URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2024, 17:21

Banca Națională a lansat o monedă din argint cu portretul lui Brâncuşi. Cât costă și de unde poate fi cumpărată

Banca Națională a lansat o monedă din argint cu portretul lui Brâncuşi. Cât costă și de unde poate fi cumpărată Sursa foto: Tele Europa Nova / Facebook
Banca Națională a lansat o monedă din argint cu portretul lui Brâncuşi. Cât costă și de unde poate fi cumpărată ​​​​​​​Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara
Banca Națională a lansat o monedă din argint cu portretul lui Brâncuşi. Cât costă și de unde poate fi cumpărată ​​​​​​​Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banca Naţională a României a pus în circulaţie, începând din 30 ianuarie, o monedă din argint, ediţie limitată, prin care este omagiat sculptorul Constantin Brâncuşi.

Anunţul lansării acesteia a fost făcut duminică de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la finalul expoziţiei „Brâncuşi - Surse româneşti şi perspective universale” de la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara. 


Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda este disponibilă într-un tiraj limitat de 5.000 de bucăţi.

Lansarea acestora în circuitul numismatic se va realiza prin intermediul sucursalelor regionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, la preţul de 547,40 lei.

Aversul monedei surprinde clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, cu inscripţia "ROMANIA”, dispusă într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală de "10 LEI" şi anul de emisiune "2024".

Reversul prezintă portretul şi numele sculptorului, Constantin Brâncuşi, și anii între care a trăit, 1876 - 1957.

Monedele, realizate din argint, sunt ambalate cu grijă în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză, semnate de guvernatorul BNR şi casierul central.

Expoziţia „Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale” a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale Capitalei Europene a Culturii 2023.

Aceasta s-a deschis în 30 septembrie, anul trecut, şi până la finalul acesteia, pe 28 ianuarie, peste 130.000 de vizitatori au admirat operele expuse, în cadrul celui mai important eveniment dedicat lui Constantin Brâncuşi din România şi Estul Europei.

Unele dintre operele marelui sculptor au fost aduse din Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou sau Galeriile Tate Modern.

Potrivit presei centrale, numai organizarea expoziției a costat peste 1,2 milioane de euro, iar, timp de 4 luni, a adus venituri ce depăşesc 1,3 milioane de euro, din care 900.000 de euro au fost încasaţi numai din bilete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON