URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2023, 10:54

Avioanele din capul lui Bolojan

Avioanele din capul lui Bolojan sursa: BihorNews
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problema subvenționării zborurilor de pe Aeroportul Oradea va constitui o grasă temă electorală. Ilie Bolojan, care și-a făcut o miză personală din aeroport, este acuzat de adversarii politici că vrea să susțină zboruri internaționale din banii orădenilor, în vreme ce Primăria nu vrea să subvenționeze gigacaloria.

E undeva o fractură logică, pentru că nu văd de ce e mai normal să subvenționezi încălzirea unor medici sau procurori care stau la bloc, de exemplu - că mai există și din aceștia - și nu călătoria unui pălmaș care după 6 luni de tras pe șantierele Londrei vine acasă să-și vadă familia.

Cum ar arăta, oare, Oradea fără „subvenții”? Am mai merge să vedem un meci de baschet cu titlul de campion pe masă? Am mai putea vedea spectacole de teatru, filarmonică sau concerte de top prin buricul târgului? Am mai circula cu tramvaiul?

Miza Aeroportului e mult peste subvențiile care i se acordă. Mai devreme sau mai târziu, reforma administrativă se va face și ar fi păcat ca Oradea să fie prinsă cu lecțiile nefăcute. Când se vor stabili criteriile pentru capitalele de regiuni, unul dintre argumente va fi și aeroportul.

Va conta foarte mult și autostrada, pe care oricum în câțiva ani o vom avea, prezența unei curți de apel sau a unei universități cât de cât viabile. Așa că Primăria ar trebui să ajute la greu și Universitatea, prin construirea de noi cămine și cantine, prin subvenții de hrană și cazare acordate studenților, prin plata cu ora a unor dascăli de prestigiu.

Dincolo de discuțiile despre destinații ca Londra sau Varșovia, Aeroportul este un obiectiv strategic - un argument în plus atunci când se vor retrasa hărțile interne ale României.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
Sandu aviatoru
Deci tu esti retardat rau de tot iti arat cifre si date si tu sustii ca suntem pe 3. Te minti singur sau incerci sa ne minti pe noi. Asa esti de retardat ca nu esti capabil sa intelegi nimic.
Postat 15 Decembrie 2023, 12:28 de Mihaita
Re: Mihăiță
Te întrebi de ce Bihoreanul îl tolerează pe cel cu buda-n curte? E simplu ... pentru că respectivul este chiar Bihoreanul, având rol propagandistic de partid care să provoace comentarii și astfel să se înregistreze, pentru această publicație (gazetă de partid), rating-ul necesar atragerii de publicitate (publică sau privată) ce produce bani de trai pentru administratorii și jurnaliștii Bihoreanului.
Postat 15 Decembrie 2023, 11:47 de KP
Mihaita
Nu am zis ca sunte pe 2 , nici pe 1 am zis ca suntem.pe 3 , dar nu înțelegi nici asta, ce naibii înțelegi tu ::::))))
Postat 15 Decembrie 2023, 09:41 de Sandu2100
Sandu aviatoru
Economia orasului nu e pe 2. Doar primele 7 firme din Iasi sunt cat toata Oradea la un loc. Dar cate firme mari are Timisoara, tu te auzi ce debitezi? Craiova , Mioveni e peste Oradea, chia Voluntariul din taxe si impozitele locale aduce mai multi bani ca Oradea. Tu confunzi bugetul, cu veniturile cu PIB sl orssului. Mai invata inainte sa fii trompeta penele.
Postat 15 Decembrie 2023, 08:20 de Mihaita
Sandu mincinosu
Nu stii nr exact de sedii de firme, institutii regionale. E ZERO. Asta e numarul mai precis.
Postat 15 Decembrie 2023, 08:09 de Mihaita
1x1
Știi cum e , când a subvenționat zboruri spre Roma, Barcelona, Londra ăștia ca tine au comentat ca de ce subvenționează pe rutele alea, acum subvenționează pe alte rute și sper ca ești fericita, tu și propaganda ::::)))) acum degeaba comentați ca propaganda.
Postat 14 Decembrie 2023, 23:44 de Sandu2100
Ori la DNA, ori la spital
Nu stiu daca bolovanul se afla sub tratament, dar ideea de a subventiona niste zboruri spre Varsovia, ca serviciu public, echivaleaza cu un bilet de trimitere catre psihiatrie. La fel si cei care cred ca oradenii ar trebui sa-i ajute pe "palmasii" plecati sa lucreze la Londra. Ia arati-ne vreo doi-trei palmasi, sa-i vedem la fata, sa vedem cat castiga la Londra, poate ni se face mila si le sponsorizam voiosi biletele de avion. Bolojan a pus in practica enormitatea asta fara vreu studiu de impact, fara sa stie cati ar apela la zborurile astea sau cat ar costa CJ. Cu asa abordare nu ma mir ca a dat faliment in timp record cu aventura lui ca privat. Asa tampenii poti face doar la stat. Desi, in ultimele zile parca au ajuns la DNA niste colegi de-ai lui care au aruncat cu banii statului pe geam. E uluitor cum pretinsii liberali care se opuneau din principiu oricarei subventii, brusc aduc argumente pentru subventii ale zborurilor spre Varsovia, aditand ca astea ar fi "obligații de serviciu public". Daca asta se poate face, atunci maine ne putem trezi cu sponsorizarea unui club de golf, unde ora costa 1000 de lei, spunand ca e serviu public. De penalii cu care se face afacerea nu mai spunem nimic, n-o fi fost destula cerneala in stilou.
Postat 14 Decembrie 2023, 19:45 de 1x1
Mihaita
Economia orașului, suntem după Cluj, nu pe cap , la Breaza ai mai mulți angajați decât localnici. Câți bani produce orașul, ce investiții se fac. Nu știu numărul de sedii centrale nu le-am numărat dar există, sediul central e în capitala, ala e doar office. Nu ii cred pe toți proști, doar pe propagandă.
Postat 14 Decembrie 2023, 19:21 de Sandu2100
Inca ceva sandule2100 cu capul in nori
Te tot auda ca Oradea e cea mai din tara, ca suntem nr 1 la orice. Te rog sa-mi spui cate sedii centrale, sau regionale de firme, companii, sau institutii de stat sunt in Oradea? Vezi asta o sa-ti dea raspunsul de ce nu vom avea zboruri, si mai jos ti-am spus si cum sta la PIB pe cap de locuitor, nu la "mujet" ca "mujetul e coloana sonora de unde vin cei ca tine, si cei la care li se pare Oradea buricul pamantului, cand nu mai vezi si alte orase, si nu stii sa citesti si sa te documentezi, "mujetul"(bugetul) e una PIB-ul e alta.
Postat 14 Decembrie 2023, 18:58 de Mihaita
BIHOREANUL
Pentru cei din bihoreanul, de ce mai tolerati pe sandu2100 cu minciunile si propaganda lui? Personajul asta e un pacalici, care ne crede pe toti prosti, si arunca numai minciuni si dezinformare. CA SA NU MAI SPUN CA NE FACE PE TOTI IN TOATE FELURILE, cand se vede depasit de situatie stie numai cu jigniri.
Postat 14 Decembrie 2023, 17:35 de Mihaita
taci sandule, taci
In 2023 pe primul loc e orasul Ghimbav, la PIB pe cap de locuitor , apoi Mioveni, Voluntari, Bucuresti pe 9, Cluj pe 10. Oradea e undeva pe la locul 20-30, cauta si o sa vezi. Dar nu mai minti cu atat nerusinare. Aici se vede bogatia, tu confunzi fondurile UE cu PIB-ul. Tu esti prostu prostilor, te dai destept, ne crezi prosti. Poate prinde la prosti ca tine miniunile astea. Nu tine de bogatie ca ai luat 10 mil fonduri UE si ai facut 2 pasaje, alea nu aduc nici profit, nici bani in economie. Dar cum iti repeta toata lumea aici , STAI JOS CA ESTI PROST
Postat 14 Decembrie 2023, 17:32 de Mihaita
Mihaita
Orașul Oradea
Postat 14 Decembrie 2023, 16:45 de Sandu2100
sandu2100 aviatorul lu peste
Ce locul 3 pe PIB dupa Cluj, de unde scoti minciunile astea? Poate 33, nu iti e rusine sa minti in halul asta.. Citeste aici mincinosule https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25531262-pib-locuitor-judetele-romaniei-capitala-conduce-detasat-marile-schimbari-varful-coada-clasamentului.htm
Postat 14 Decembrie 2023, 16:32 de Mihaita
Mihaita
Articolul este despre altceva, și totuși la salarii nu am fost pe 7, dar la PIB suntem pe 3 după Cluj
Postat 14 Decembrie 2023, 13:07 de Sandu2100
Sandu aviatoru
locul 37 la salarii, adica in buda. Locul 13 din 14 aeroporturi.
Postat 14 Decembrie 2023, 12:08 de Mihaita
Maikeltroll
Locul 37 nu exista, Romania nubare 37 de aeroporturi operaționale, suntem pe locul 9.
Postat 14 Decembrie 2023, 11:56 de Sandu2100
Dedicație.... se știe.... fără număr...
Shift feat. Andra - avioane de hârtie... V-ați prins pentru cine e dedicația... :)
Postat 14 Decembrie 2023, 11:24 de Taxi-driver
asa e
nu se vad iv'-urile cu prosteala de sub caschetele de aviatorist din ww1 , da seamana cu miaunel si balanel , pic si poc , lolek si bolek etc.., da infecta manipularea cand toate mediakk ro in 2007 voiau sa vada avioanele pline cu forta de munca , si pe partea asta si pe ailalta , intre timp unii au ales sa mai lase indo-ieuropenii in pace sa se f, intre ei pana or sa iasa arieni, acuma diferenta din 2007/2008 si locul ala si 2023 si locul asta e fix diferenta dintre ambalajul strident si luminitele la raft , si marfa si da viniturii votace din orice directie la oradea mare-i trebuie nu marfa ce ambalaj si luminite sclipici agresive , si asta se vede adica 8 vs 37 , da nu-i bai , fiti pe pace in inche 20 de ani in oradea n-or hi mai multi de 80k locuitori , adica numa' cat trebuie , si a fi bine , ca speram ca generatiile de pensionari decreteii facuti pe 500 ron , sa se fi dus de mult , si viniturile plecate de mult la kk de vaca la vest unde le e locul , judetul cvasigol sa nu se mai faca altii , si uite asta timpul le rezolva pe toate
Postat 14 Decembrie 2023, 10:28 de sodelica
Grețos
Ce-i mizeria asta ,ba?
Postat 14 Decembrie 2023, 07:51 de Jancsy
Sandu aviatoru
Iar delirezi sandu. O singura persoana face propaganda , acela esti TU. In veci nu vor fi zboruri, cat timp e Bolojan si a adus judetul de pe locul 7 pe 37 , da inainte de 2008 sau cat a venit Bolo eram pe locul 7 . Tocmai pozitia aia 37 e vinovata ca nu sunt zboruri. Vezi ca cifrele te contrazic, in afara de avioane mai visezi si altceva pacaliciule?
Postat 14 Decembrie 2023, 06:44 de Mihaita
Se face treaba la Oradea
Dar dupa cum vedem noi Orădenii, există anumite sfere de influenta numite USR sau PZD ( https://m.ebihoreanul.ro/stiri/pnl-sluga-psd-politia-locala-oradea-a-amendat-usr-bihor-cu-18000-lei-pentru-afisaj-ilegal-183229.html ) care e le propaganda neputinței. Si ne explică ei ca ce săraci suntem in comparație cu Vaslui, ca acolo e miere, lapte si sare ::::)))) E fain Vaslui, dar sa nu-l văd in veci. Da chiar ce fain ar fi sa ne mutam la Vaslui sau Teleorman ca nu mai putem de ca ne taxează Bolojan ::::::))))
Postat 13 Decembrie 2023, 22:00 de Sandu2100
Felicitari BIHOREANUL
Super tare POZA. Sper ca USR și PZD nu more de CIUDE :::::)))
Postat 13 Decembrie 2023, 21:15 de Sandu2100
Zboara, puiule, zboara
Ce tot calculam eficienta curselor, important e ca zboara avioanele. Asta pina cind primim pasaportul de carbon, care prevede 2 calatorii/an. Probabil una dus-intors. Dupa aia va fi de tip ride&sharing
Postat 13 Decembrie 2023, 20:49 de excalibur
...
Nici spre Varsovia nu vor fi musterii dornici, daca pretul biletelor va fi de 100-300 euro, unde vor avea de mers, degeaba ii duci gratis pana la Varsovia ca de acolo mai departe nimeni nu isi permite pret real la bilet. Nu va fi nimic nici de asta, voi dupa 3-4 ani de promisiuni ale lui Boloajan mai puenti botul ca vor fi zboruri, cine te minte odata il mai crezi? Dar cine te minte de 10 ori il mai credeti? Se pare ca oradenii pun botul la tot ce zboara. Trenul de Cluj e cel mai bun zbor din Oradea
Postat 13 Decembrie 2023, 18:53 de sanduivanov
Da, asa e...
...sa luam subventia de la cei multi si napastuiti si s-o dam la niste privati, pe criterii indoielnice. Chiar asa, au devenit experti liberalii in acte filantropice, avioane, orasul faptelor bune. Ia sa-i vezi cum se tinguiesc acuma, la sfirsit de an , cind ar trebui sa vina subventia pentru gazul rachetei.
Postat 13 Decembrie 2023, 17:59 de excalibur
Are mai multe in cap
Putin spus avioane, la ce are in cap ma mir ca nu e inchis intr-o camera cu peretii capitonati
Postat 13 Decembrie 2023, 15:28 de sanduivanov
...
Nu existe termeni comparativi între subvenționarea G-caloriei pentru accesul unor contribuabili la sistemul centralizat de termoficare al unui oraș, pe de o parte ... și subvenția ce s-ar acorda zborurilor aeriene a câtorva dintre locuitori. Una este subvenția care operează direct în favoarea cetățenilor și cu totul altceva subvenționarea unei companii private cu activitate în domeniul aeronautic. Merele și perele, Mircea Chirilă, au "gust" diferit. N-ai sesizat? Problema e total diferită și singura chestiune de dezbătut ar fi cea de fond, privind implicarea unei administrații locale în sprijinirea financiară a activităților economice derulate de operatori diferiți ca statut juridic ... publici vs. privați. De fapt și de drept, numai bolșevicii și urmașii lor nu vor să priceapă că orice subvenție directă, indiferent în ce dimeniu s-ar îndrepta, trebuie să dispară. Altfel nu putem spune că trăim într-o economie de piață, unde funcționează echilibrat cererea și oferta, ci doar că ne tărâm într-o veșnică tranziție, între comunism și capitalism.
Postat 13 Decembrie 2023, 14:31 de KP
..........
Pinonel.In toate ideile mai noi conturate Oradea e separat de Cluj.Se vorbește de 11 poate chiar 14 regiuni în locul actualelor,mă rog asta daca se va face vreodată acea reorganizare că greu îmi vine a crede că politicul va renunța la zeci sau poate sute de mii de posturi prin CJ-uri și instituțiile din subordinea acestora. Sincer daca nu se întâmplă un cataclism sau nu vor fi eminamente obligati de cineva UE,FMI sau mai cine știe cine acea reorganizare nu se va face niciodată.Actualele regiuni spre exemplu doar au mai adăugat un nivel de birocrație la cele ce au existat până la apariția lor.
Postat 13 Decembrie 2023, 14:21 de Robert
Drum bun la...
..Birtinburg!Coboriti fara parasute!Vine si finantalaul dat afara de la guvern!
Postat 13 Decembrie 2023, 12:56 de grigore
Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare
Faina poza...1920. Cind ne-a dat subventia pentru centrala GE de la cet, UE ne-a impus sa raminem captivi si fara alternativa gaz, de teama debransarilor. Uite ca am riscat si am cistigat. Poate avem noroc si cu avioanele...
Postat 13 Decembrie 2023, 11:59 de excalibur
Sa vedem ce zice Mirciulica!
1. Cum se numeste cel care e cu pantalonii rupti in cur_te, cautat de executori dar cu masina de fite? Exact, Ilie de la scularie! 2.,,Mai devreme sau mai târziu, reforma administrativă se va face[...]" Mare adevarat graita-i! Cu concluzia, e drept, doar sugerata, ai dat-o-n bara. Cu Timisoara si cu Clujul la doi pasi, cam ce sanse avem sa devenim pol/hub/centru regional? Niciuna! Daca te uiti, tu, Mirceo, pe harta cu regiunile de dezvoltare vei vedea ca suntem ai Clujului. Mai devreme sau mai tarziu va fi gata si autostrada si electrificarea+modernizarea caii ferata Oradea-Cluj, asa ca parcurgea celor 160 de km vor fi un fleac. Asta e, nu vom fi zmei...
Postat 13 Decembrie 2023, 11:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON