URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2023, 17:06

Consiliul Județean Bihor a aprobat deschiderea unei noi rute de pe Aeroportul Oradea, la Varșovia, ca „serviciu public”

Consiliul Județean Bihor a aprobat deschiderea unei noi rute de pe Aeroportul Oradea, la Varșovia, ca „serviciu public” Aeroportul Frederic Chopin din Varșovia, sursa foto: airport-suppliers.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În săptămâna în care se așteaptă contractarea serviciilor companiei HiSky pentru a asigura noi zboruri către București și Londra, aleșii bihorenilor au votat, în unanimitate, impunerea ca „serviciu public” a unor curse regulate între Aeroportul din Oradea și aeroporturi din Varșovia în următorii 4 ani. În acest fel, subvenționarea celor minim 416 zboruri pe care CJ Bihor le-ar vrea anual pe relația Polonia nu ar fi considerată ajutor de stat.

Cu ajutor, dar nu de stat

La inițiativa președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, consilierii județeni au dezbătut într-o reuniune extraordinară desfășurată miercuri online un proiect denumit „Impunerea unei obligații de serviciu public în ce privește serviciile aeriene regulate între Aeroportul din Oradea și cele din Varșovia”.

Sub această denumire, în mod concret, aleșii bihorenilor au fost chemați să aprobe ca pe o perioadă de 4 ani, din 1 iunie 2024 până în 31 mai 2028, să fie considerat serviciu public cel de transport aerian, în regim de curse regulate, de la Oradea la Varșovia.

Potrivit proiectului de hotărâre, care a fost adoptat în unanimitate de consilierii județeni, zborurile de pe Aeroportul din Oradea și cele din Varșovia vor fi considerate un serviciu public conform Regulamentului CE 1008/2008, fără ca sprijinul financiar acordat de aeroporturi sau de autoritățile care le tutelează, în acest caz CJ Bihor, să fie considerat ajutor de stat, având un statut de „obligație publică”, la fel ca orice serviciu public furnizat de autorități locale.

Condiții pentru companie

În conformitate cu hotărârea adoptată, companiile care vor fi interesate să asigure cursele pe ruta Oradea – Varșovia și retur, între orele 13:00 – 19:00 (decolarea din Oradea) și respectiv 10:00 – 16:00 (decolarea din Capitala Poloniei) vor primi sprijin financiar din partea autorităților locale, conform unei prevederi care arată că „Operarea Rutei va fi compensată de Cumpărător”, iar asta „în funcție de condițiile ofertei”.

Cert este că, pentru a depune oferte, companiile aeriene trebuie să dețină o flotă de minimum 50 aeronave cu motoare tip Jet, din care una, cu minim 75 locuri, să fie alocată acestei rute, iar una să fie de înlocuire a acesteia în caz de defecțiune. De asemenea, companiile trebuie să aibă minimum 15 ani de experiență în transportul aerian de pasageri prin curse regulate și să fi avut minimum 10 milioane de pasageri.

O licitație urmează să fie anunțată în acest scop în JOUE, adică Jurnalul de Operațiuni al Uniunii Europene, procedura fiind deschisă în regim internațional, singurele excluse fiind cele din state supuse sancțiunilor UE.

Sute de „modele”

În reuniunea de miercuri, consilierul județean PSD Sergiu David l-a întrebat pe președintele CJ Bihor dacă operațiunea are la bază un studiu de impact și câți pasageri se estimează că vor zbura de la Oradea la Varșovia în următorii 4 ani.

În răspuns, Bolojan a evitat să acrediteze cifre, însă a explicat, așa cum dealtfel se arată și în materialul supus votului, că se dorește conectarea Aeroportului din Oradea la Varșovia deoarece în capitala Poloniei funcționează cel mai mare hub aeroportuar din Europa Centrală și de Est, care nu este aglomerat și nici scump, astfel că de aici pasagerii de la Oradea își pot continua deplasarea cu alte curse practic spre orice aeroport din Europa.

„Daca avionul zboară plin, cofinanțarea va fi redusă sau spre zero. Dacă aceste zboruri nu vor fi profitabile, CJ își va asuma să acopere diferența de cheltuieli trimestrial”, a mai spus Bolojan, fără a preciza suma cu care CJ Bihor va sprijini noua rută în următorii 4 ani.

De altfel, și alte aeroporturi din Europa situate în orașe care nu sunt capitale au instituit astfel de „servicii publice”, acestea fiind de ordinul sutelor, de exemplu Strasburg – Berlin, Brno – Munchen, Palermo – Roma, Barcelona – Madrid, Veneția – Roma, Strasburg – Madrid etc.

Cu HiSky, spre Londra

Pe de altă parte, în această săptămână se așteaptă ca municipalitatea orădeană și administrația județeană să semneze, prin compania pe care au înființat-o în 2021, Air Oradea, un contract cu compania HiSky, în urma unei licitații la care aceasta a depus singura ofertă.

Licitația a avut drept scop asigurarea a minimum 5 curse săptămânal spre București și a cel puțin 3 zboruri săptămânal spre Londra, plus una sau mai multe rute de tip charter cu plecare din Oradea spre „destinații relevante”.

Condițiile financiare, adică sprijinul acordat prin Air Oradea, care va fi parteneră a HiSky, nu sunt însă cunoscute deocamdată, urmând să fie anunțate după semnarea contractului, în care vor fi stipulate și condițiile concrete ale operării noilor rute.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
excalibur
Tu nu o sa pricepi ni ești propagandist, dar nu te ajută capul.
Postat 09 Decembrie 2023, 01:02 de Sandu2100
112
Sa sune cineva la urgenta. Iaca ce pamflet citim intr-o gazata de umor: [ https://www.catavencii.ro/doar-cerul-e-deasupra-penalilor-lui-bolojan/ ]. Ba, acuma pricepem ce cauta Maia la Oradea...
Postat 08 Decembrie 2023, 17:15 de excalibur
@vasi13
"Filip a facut centura, bazinul olimpic, tramvaiele noi Siemens, a asfaltat cam 100 strazi, a ingradit parcurile, pietonala." Ia vezi aici ce a facut filip: https://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1717889-teapa-bazinul-olimpic.htm. Nu ma apuc sa caut cat au costat tramvaiele siemens si cata spaga a luat filip sau neamurile lui. Iar despre centura cu o banda pe sens mai are rost sa vorbim? str Caraiman, cred ca ultima din Rogerius, tot el a asfaltat-o? mang, tu esti?
Postat 08 Decembrie 2023, 13:37 de Biggie
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru
Erau alte fonduri atunci.
Postat 08 Decembrie 2023, 09:10 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Mult poti minti, de unde le scoti? Ce fonduri UE vrei sa acceseze daca Romania nu era membra UE. Daca facea Bolojan centura trecea prin piata Unirii, ciot de centura ? Te auzi ce spui ma mincinosule. Se vede ce retardat esti, poate o rogi pe maica-ta sa te lase sa te dezvirginezi. Trompeta propagandista cecesti, nu te vezi ce minciuni debitezi?
Postat 08 Decembrie 2023, 05:35 de vasi13
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă
Filip a făcut un ciot de centură, un bazin olimpic varza, a asfaltat 10 străzi în Iosia pe vremea lui erau 7 străzi asfaltate acum aproape toate sunt asfaltate, parcările nu erau gratis dar nu sa insistat, a luat 10 tramvaie , Lotus nu are treaba cu Filip. Ceva fonduri europene putea accesa și Filip, dar nu la dus capul.
Postat 07 Decembrie 2023, 19:29 de Sandu2100
Biggie si Sandu cel cu buda in curte, alias biggie
Filip a facut centura, bazinul olimpic, tramvaiele noi Siemens, a asfaltat cam 100 strazi, a ingradit parcurile, pietonala..Asta fara bani UE. Ce facea chelul tau fara bani UE. Pe vremea lui Filip parcarile erau gratis..Lotusul s-a facut pe vremea lui Filip in 2002 . Tu nici nu stii cum.arata Filip de iti arat poza, ca atunci tu erai inca in sat in cotet. Mai ia o pauza sandu virginu impotent. Bolojan fara bani UE nu a facut nimic, dar nimic. Ai uita ca Bolojan era prefect si se opunea la toate proiectele lui Filip cele de mai sus.
Postat 07 Decembrie 2023, 16:25 de vasi13
@KP
"E clar și de data asta că Bolojan e de psihiatrie". I-ai pus diagnostic, esti doctor? "Terminatul" tau impreuna cu tine nu sunteti de psihiatrie? Gica-contra! Cand imi raspunzi la intrebarile pe care ti le-am pus? Ce au facut "terminatii" tai, mang, pasztor si filip pentru orasul asta?
Postat 07 Decembrie 2023, 16:16 de Biggie
@unu
Despre ce vorbesti? Eu zic sa-ti pui ceasul sa sune, sa nu uiti sa-ti iei medicamentele. Poate atunci vei intelege si tu un text. Pentru ca se pare ca poti citi dar nu pricepi ce ai citit. Precis stii cum se numeste asta. Am vorbit eu de polonezii obisnuiti? De alegeri in Polonia? De useristi, putinisti, ucrainieni? Era vorba de tiganii cu numar de Polonia. De asta spun ca nu pricepi un text pe care-l citesti. Vorbesti de Craciun nesarbatorit, de mama mea care a murit in urma cu multi ani. Nu ma cunosti, habar n-ai cine sunt dar iti dai cu parerea de expert. Eu zic, dupa ce nu mai esti in stare de ebrietate, sa recitesti tampeniile pe care le-ai scris. Poate iti vei da seama cat ai fost de nesimtit.
Postat 07 Decembrie 2023, 16:03 de Biggie
excalibur, si polonezii si romanii au iesit din comunism, dar uite ce producem noi cu Arctic, Metalica si linia de produse Amica, si iti dai seama ca avem multe de invatat si de la ei
biggie pare sa fie mai progresit extremist, cu reactie alergica la orice moderatie conservatoare. Probabil a inghitit propaganda stangii occidentale, si precum orice USReperist adevarat vrea un craciun nesarbatorit, isi insulta mama daca ii povesteste cum avortul la 7 luni e totusi prea mult si ar trebui sa fie niste limite moderate, centriste, acolo, si urla ca "ea e AURista, tine cu Putin si uraste ucrainenii". Fara sa inteleaga nuante, precum faptul ca conservatorii polonezi sunt pro NATO, anti Putin, pro-ucranieni. Acuza xenofobia si rasismul, dar toti polonezii sunt niste inapoiati daca o majoritate a votat cu un partid care inca stie ca un barbat e diferit de o femeie...
Postat 07 Decembrie 2023, 11:17 de unu
poate lumea a trecut cu vederea peste asta
"În răspuns, Bolojan a evitat să acrediteze cifre, însă a explicat, așa cum dealtfel se arată și în materialul supus votului, că se dorește conectarea Aeroportului din Oradea la Varșovia deoarece în capitala Poloniei funcționează cel mai mare hub aeroportuar din Europa Centrală și de Est, care nu este aglomerat și nici scump, astfel că de aici pasagerii de la Oradea își pot continua deplasarea cu alte curse practic spre orice aeroport din Europa."
Postat 07 Decembrie 2023, 10:31 de unu
un zbor pe zi la hub, asta ne pune pe harta, asa poate ajunge si din/in Japonia. binenteles ca Munchen or Frankfurt era mai bine, dar si subventia era mai mare
mitru a cercetat putin mai detaliat lucrurile si are dreptate. Ptr cine zboara in lume nu doar hop on, hop off sa vad Barcelona ptr 3 zile, ai nevoie ca aeroportul tau oradean sa fie conectat la un hub cu conexiuni. Din Varsovia ai zboruri catre alte continente, din Bucuresti nu ai, si nici de pe aeroportul secundar de pe langa orasele occidentale, ala pe care zboara doar ryian air si curse charter sa duca britanicii la plaja, care nu asigura conexiuni la cat le intarzie zborurile. Intr-un fel ai zice ca e chiar mai bine conectat de cat Viena.
Postat 07 Decembrie 2023, 10:30 de unu
KP aka mama Omida
Te doare rău ::::)))
Postat 07 Decembrie 2023, 10:22 de Sandu2100
E clar și de data asta că Bolojan e de psihiatrie.
Auzi la el ce tâmpenie a scos din tărtăcuță, pentru a fenta legislația și să poată prădui banul public printr-o subvenție total nejustificată tehnic și economic ... serviciu public pentru ruta aeriană Oradea - Varșovia. Adică "zero" eficiență. "Neterminatul" are imaginație, pentru că astfel Oradea va fi conectată, cu multele escale de rigoare, la tot mapamondul ... căci de pe Varșovia Intl. Airport se zboară oriunde. Astfel vor putea zbura de la Oradea până și "porcii" către cele patru zări.
Postat 07 Decembrie 2023, 10:05 de KP
are sens, dar ramane de vazut
Mi s-a parut super bizar, dar dupa ce am citit articolul, m-am uitat un pic sa vad ce zboruri sunt disponibile din Varsovia, si chiar au multe destinatii si preturi mici. Deci pare foarte interesant sa avem zboruri direct din Oradea, mai ales ca nu am experiente fericite cu zborurile din orase invecinate (Cluj sau Debrecen). Ramane de vazut ce preturi vor avea biletele Oradea-Varsovia...
Postat 07 Decembrie 2023, 09:43 de mitru
Varsovia....
Exact zborurile de Varsovia ne lipseau. Curse finantate din bani publici ! Va fi bataie pe locuri :)))) Multimim ilie, ai bifat pe banii nostri inca o "mare realizare". In continuare, asteptam zborurile de birtin !!!
Postat 07 Decembrie 2023, 05:01 de Silver_Cat
Cum să dai 3 mil euro să zboare din Oradea ???
Alo!? Nu i se pare ciudat nimănui? Cum să prăpădești banii orădenilor in halul ăsta??? Și pentru ce???
Postat 06 Decembrie 2023, 23:30 de Pepe
@excalibur
Esti in ceata. Cine a inceput sa vorbeasca de tigani cu numere de Polonia? Eu? Iar gumele de mestecat la bila n-aveau treaba cu Polonia. Erau unguresti. Sigur tu habar n-ai pentru ca in teleorman nu se striga la piata, celofan, antibebi si guma de mestecat.
Postat 06 Decembrie 2023, 21:55 de Biggie
@Biggie
Iar te inflamezi si prinzi viteza? Cind am vazut eu polonezi?? In anii 70' -80', veneau la mare, pe litoral. Veneau cu o masinuta care se numea Polski-Fiat. Aduceau niste radio-casetofoane Grundig, facute la ei sub licenta, calitative totusi. Guma de mestecat de aia bile in baton. Etc. Nu contest masinile cu numar de polonia, exclusiv cu tigani. Confirm. No mans land. Beware! Acuma ti-a casunat pe polonezi din cauza gitanilor. N-am inteles legatura dintre aur si tigani, totusi?
Postat 06 Decembrie 2023, 21:02 de excalibur
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă și mai nou Sanduboschetaru
Nu ești tu cu alea, tu ești prea idiot, prea ca la țară :::::))))
Postat 06 Decembrie 2023, 19:40 de Sandu2100
@excalibur
"Personal mi-s dragi polonezii". Deja mi-am si inchipuit cam cat de dragi ti-s polonezii. Deja te vedeam la Bors cum te imbrasitai cu ei cand intrau in tara. Cand ai vazut o masina cu numar de Polonia cu polonezi? Nu cu tigani? Cand? Daca iti place atat de mult Polonia, inscrie-te in haur si ia-ti masina cu numar de Polonia. Si vezi ce mai pica de pe camioane.
Postat 06 Decembrie 2023, 19:31 de Biggie
Sandu retardatu
https://ro.wikipedia.org/wiki/Diaspora_rom%C3%A2n%C4%83 Prin 2017 erau vreo 2500 de romanii in Polonia Cred ca cei din CJ nu si-au luat demult medicamentele. Cat amatorism cata risipa de banii. Bine ca se maresc taxele la anu
Postat 06 Decembrie 2023, 19:14 de Sanduboschetaru
Po-land ?
Personal mi-s dragi polonezii, prin prisma faptului ca emuleaza germania, la tehnica, made in poland e un produs de calitate bunisoara la un pret corect. Au si mindrie nationala, desi au cam facut pe grozavii cu germania lui hitler in 1939. Nu se lasa calcati in picioare de aberatiile UE, fac fronda dar nu rateaza subventiile. Spre deosebire de noi, care ne tragem exclusiv pe covoare. Au o politica de aparare muult inaintea noastra, organizatii paramilitare, rezervisti, deh, ww2 n-a fost usor pentru ei. Si totusi, in afara de gitanii pomeniti adineauri, de ce Polonia?
Postat 06 Decembrie 2023, 19:08 de excalibur
@Petre93
"In oras e plin de masini cu numere de Polonia, toate sunt ale tiganilor, care "lucreaza" in Polonia." Si atunci care e problema ta cu tiganii cu numere de Polonia? Crezi ca vor sari din jegurile lor de masini in avion? Cum crezi ca pot aduce marfurile picate din camion cu avionul?
Postat 06 Decembrie 2023, 18:57 de Biggie
De ce Varsovia?
In oras e plin de masini cu numere de Polonia, toate sunt ale tiganilor, care "lucreaza" in Polonia. Absolut numai tigani vezi cu nr de Polonia. Pentru ei va fi aceasta cursa?
Postat 06 Decembrie 2023, 17:21 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON