URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2023, 19:30

Air Oradea: HiSky, singura companie care a depus ofertă pentru noi zboruri spre București și străinătate. Ce spune Ilie Bolojan

Air Oradea: HiSky, singura companie care a depus ofertă pentru noi zboruri spre București și străinătate. Ce spune Ilie Bolojan foto: airlinestravel.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania HiSky, care operează zboruri spre 20 destinații interne și internaționale, ar putea fi selectată de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea pentru a asigura curse suplimentare către Capitală și noi curse externe, fiind singura care a depus o ofertă în acest scop. Șeful CJ Bihor,Ilie Bolojan, afirmă că dacă aceasta va fi găsită conformă cu caietul de sarcini, contractul poate fi încheiat săptămâna viitoare, așa încât zborurile să înceapă din vară.

Trei interesate, una ferm

Trei companii aeriene care corespund criteriilor anunțate de CJ Bihor și Primărie la finele lunii octombrie, când a fost declanșată o procedură de selecție pentru desemnarea uneia care să își asume responsabilitatea acoperirii unor noi rute de pe Aeroportul din Oradea, s-au arătat interesate de propunerea autorităților locale, însă numai una a și depus o ofertă.

„Ieri, la ora 23:59, a fost închisă procedura publică de selecție a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne și internaționale de pe Aeroportul Internațional Oradea. La momentul închiderii termenului limită de depunere a fost înregistrată o singură ofertă, cea a companiei aeriene HiSky”, a anunțat joi seară Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit municipalității, „în perioada de selecție publică, două companii aeriene internaționale, altele decât HiSky, au mai solicitat informații legate de procedura menționată”.

Urmează evaluarea

De asemenea, Primăria a informat că o comisie constituită din membrii Adunării Generale a Acționarilor și ai Consiliului de Administrație al Air Oradea  urmează să evalueze documentele de calificare depuse de ofertant.

„În situația în care oferta HiSky este declarată conformă, Air Oradea va realiza planul de afaceri și va aplica testul investitorului privat, conform prevederilor legale în vigoare. Dacă testul investitorului privat se va confirma, cele două părți vor negocia contractul de asociere și, cel mai probabil, din primăvara viitoare va începe operarea pe rutele minime licitate”, mai precizează municipalitatea.

Aceste rute sunt Oradea - București, cu cel puțin 5 zboruri/săptămână; Oradea – Londra (oricare aeroport), cu minimum 3 zboruri/săptămână, plus, facultativ, una sau mai multe rute charter cu plecare din Oradea către „destinații relevante”.

Bolojan, optimist

„Fiind vorba despre o singură ofertă, probabil în prima săptămână a lunii decembrie, săptămâna viitoare, va fi semnat contractul în situația în care oferta va fi declarată conformă cu cerințele din caietul de sarcini”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În această situație, pregătirea viitoarelor zboruri va fi putea fi declanșată de pe acum, astfel încât compania să poată închiria sloturi pentru a ateriza pe aeroporturile de destinație și a-și asigura culoare de zbor spre acestea.

Cu 7 aeronave

HiSky este o companie cu capital integral privat, care începând cu anul 2021, operează zboruri de pasageri regulate și în regim charter cu plecare din România și Republica Moldova, către peste 20 de destinații interne și internaționale.

Compania are baze la București, Chișinău și Cluj, iar flota sa este alcătuită din 7 aeronave Airbus 320, patru cu 180 locuri, una cu 144 locuri și două cu 220 locuri, acestea fabricate chiar în 2023.

Cât va costa?

Deocamdată nu este clar în ce măsură vor trebui susținute financiar noile curse de către autoritățile locale.

Potrivit anunțului făcut de președintele CJ Bihor la finele lunii octombrie, când consilierii județeni au aprobat declanșarea procedurii de selecție, în evaluarea ofertei va fi utilizat un punctaj „de natură a favoriza companiile care solicită Air Oradea participarea în acest proces cu cea mai mică sumă”.

„Schema de sprijin pentru compania care va opera zborurile nu este încă stabilită, sprijinul va depinde de specificațiile concrete din ofertă”, a mai declarat Bolojan, joi, BIHOREANULUI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
vasi/adi13
Tu nu vezi bine.
Postat 03 Decembrie 2023, 14:09 de Sandu2100
sandu2100
Saracu sandu, iar pute botul pt a 17-a oara ca vor fi zboruri, taranoiul ce nu a vazut un avion in viata lui, vrea avioane. Exact ca are dreptate, saracie, orasul e plin de sarantoci ca tine care numai din gura vor zboruri, dar ei nu au bani nici de parcare, sau de bilet de tramvai. Statistica sandule spune saracia, nivelul veniturilor si a firmelor din oras arata saracia, strazile pustii, spatiile comerciale goale prin oras, asta arata saracia, oamenii cu salarii de mizerie si imbatranirea populatiei si scaderea populatiei asta inseamna saracie.
Postat 02 Decembrie 2023, 19:29 de vasi13
Mihaita
Care sărăcie?? Aia din capul tău probabil::::))
Postat 01 Decembrie 2023, 21:15 de Sandu2100
ce tampenie, si ce prosti
Una dintre temele de campanie ale lui Bolojan a fost ca "nu e capabila conducerea CJ sa aduca curse si avioane". Pai macar Pastor si Mang n-au violat bugetul public dand milioane de euro unora care sa se prefaca ca zboara ! Asa, ca le dai milioane de euro, e usor sa latri ca ai adus zboruri (inutile), si dupa ce toaca banii, gata si cu zborurile :))) Vrajeala asta cu compania privata e lansata fix acum, si o sa inceapa sa zboare fix inainte de alegeri, iar dupa alegeri gata iar cu "zborurile" ;) Exact la fel ca acum 4 ani, similar cu acum 8 ani si tot asa. Cat de prosti sa fie si oradenii, totusi ? :) Cum spunea Ionel Avrigeanu la un moment dat, "de pe aerportul Oradea mai zboara doar berzele" :D Ia ziceti dl. Avrigeanu, de patru ani incoa', nu tot berzele zboara ? Aaaa, sunt berze liberale ! Aaasa da.
Postat 01 Decembrie 2023, 13:12 de topograf
google: Air Oradea ar da 3.000.000 de euro unei firme să zboare către Londra și București, pentru maxim 5 ani
Oferta către piața aeronautică va fi lansată vineri, 27 octombrie, și în esență, constă din cumpărarea de zboruri către Londra și București, cu 3 milioane de euro, pe o perioadă de maxim 5 ani. Caietul de sarcini al asocierii a trecut de Consiliul local Oradea cu votul majorității PNL și cu critici din partea opoziției PSD. În contul subvenției de 3 milioane de euro, acordată pe o perioadă de maxim 5 ani, PMO și CJ Bihor vor cinci zboruri săptămânale pe Oradea – București, cu o capacitate cuprinsă între 36.400 și 140 000 de locuri pe an respectiv trei zboruri săptămânale spre Londra, între 21800 și 100000 pasageri pe an. În plus, compania selectată poate folosi Aeroportul Oradea pentru diverse curse charter. Conform planului, „partenerul selectat” trebuie să pună la dispoziția asocierii flota necesară, know-how-ul pentru lansarea și operarea zborurilor, personalul adecvat, licențele, autorizațiile, vânzarea biletelor, administrarea websiteului plus că s-ar ocupa de marketing și publicitatea lansării și operării curselor. Termenul limită pentru depunerea ofertelor e 29 noiembrie.
Postat 01 Decembrie 2023, 12:26 de excalibur
Sandu aviatoru
Mai speriatule, vorbesti mult si prost. Exact orasul e prea sarac, vorbeste in numele tau in legatura cu salariul sau ajutor social cum.primesti acolo unde stai tu. Sa platesti sa ai curse e cel mai penibil lucru, hai sa platim osmenii sa mearga cu taxiul, sau sa ii platim sa intre la aquapark. Vezi tu , aici e saracia , ca oradeanul nu isi permite un bilet la 200-300 euro cat ar fi rentabil pentru companie. Tu mai treci pe la scoala
Postat 01 Decembrie 2023, 12:19 de Mihaita
Mihaita
Tu te plângi pe aici de salarii mici dar tu te lauzi ca nu ești fraier și ai salar bun :::::)))))
Postat 01 Decembrie 2023, 11:46 de Sandu2100
Licitatie?
Ce s-a licitat ? Care companie da mai mult ca sa opereze pe aeroportul Oradea? Io am inteles ca da CJ+PMO suma de 3 milioane euro subventie. 15 milioane lei rupte de la incalzirea orasului...de exemplu
Postat 01 Decembrie 2023, 08:53 de excalibur
Sandu aviatoru
Iar latri speriatule? Msi lasa propaganda, vim.se termina subventia cum pune lacatul, dar stai ca poate nici nu se semneaza contractul. Orasul e prea mic si sarat pentru curse rentabile. Mai stergeti balele de la gura oligofrenule!
Postat 01 Decembrie 2023, 08:41 de Mihaita
Ilie-psihiatrie planeaza pe cerul schizofreniei ...
Pazea, iar decoleaza avioanele din capul lui ilie-psihiatrie !!! Doar ca .... Aeroport - PAUZA ; contracte cu operatori seriosi - NU, zboruri - POATE LA ANUL . Dar ilie-psihiatrie delireaza prin conferinte de presa, uitand ca a bagat Aeroportul Oradea in faliment !
Postat 30 Noiembrie 2023, 23:53 de Silver_Cat
KP aka mama Omida
Tu nu ești cititor Bihoreanul sau alte alea, tu ești PROPAGANDĂ, te deranjează orice se face în Oraș sau in Județ sub egida Bolojan, Birta. Chiar tu cu ochii tăi vezi ca ne dezvoltăm, datPSD nu te lasă :::)))
Postat 30 Noiembrie 2023, 21:54 de Sandu2100
E clar pentru tot cititorul Bihoreanului că Bolojan ar trebui să fie la pușcărie acum, nu liber și comod în fotoliul de președinte al CJ Bihor?
A transformat de fapt S.C. Aeroportul Oradea S.A. din subordinea județului pe care-l "păstorește" discreționar, în "Air Oradea" S.A. prin modificarea acționariatului societății. Iar asta a făcut-o pentru a-și aduce la conducerea aeroportului oameni care au falimentat ale companii similare din țară. Dar cel mai evident motiv este pentru devalizarea bugetelor publice ale orădenilor și bihorenilor, cu suma de 15.000.000 lei pe care i-a "dosit" la noul capital social, plus încă 4.500.000 lei ca așa-zisă subvenție anterioară plătită unui operator de zbor care a luat banii și a fugit cu ei cu tot.
Postat 30 Noiembrie 2023, 20:01 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON