URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 20:03

Air Oradea caută operator privat care să zboare de pe aeroportul local. Opoziţia PSD cere dezbatere publică

Air Oradea caută operator privat care să zboare de pe aeroportul local. Opoziţia PSD cere dezbatere publică foto: generic / arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea societăţii Air Oradea a fost mandatată joi de către Consiliul Local să organizeze o procedură de selecţie privind desemnarea unui operator privat care să opereze de pe aeroportul orădean.

Oradea caută "aripi"

Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor locali ai PNL, în vreme ce opoziţia - UDMR şi PSD - a votat împotrivă. Decizia Consiliului Local Oradea va trebui întărită şi de Consiliul Judeţean Bihor, cu care este asociat, în cadrul unei şedinţe programate pentru vineri.

"Lansarea procedurii de selecţie va avea loc pe 27 octombrie, cu termenul limită pentru clarificări până pe 10 noiembrie şi cel pentru răspunsul la acestea până pe 17 noiembrie. Termenul limită de depunere a ofertelor va fi 29 noiembrie, astfel încât din primăvara anului viitor cursele să poată fi operate", a spus primarul Florin Birta în plenul Consiliului Local.

Municipalitatea este dispusă să pună la bătaie 3 milioane euro în termen de 5 ani pentru a atrage un operator partener al Air Oradea care să asigure săptămânal cel puţin cinci zboruri Oradea - Bucureşti şi trei zboruri Oradea - Londra, cu tur şi retur. În plus, acesta va trebui să asigure măcar pentru şase luni pe an o cursă charter cu o destinaţie care va fi stabilită ulterior.

Printre altele, candidaţii vor trebui să aibă o cifră de afaceri de minimum 50 milioane euro, să aibă cel puţin trei ani de experienţă similară, să fi transportat un milion de pasageri, să aloce o aeronavă pentru zborurile de Oradea.

"Să îi întrebăm pe orădeni"

Reprezentanţii PSD din Consiliul Local şi-au manifestat reticenţa faţă de acest parteneriat. "Municipalitatea este obligată să pună la dispoziţie 3 milioane euro, în vreme ce operatorul privat vine cu infrastructura. Oradea, în afară de finanţare, ce face? Pentru că altfel, aceasta poate fi interpretată ca o subvenţie...",  avertizat PSD-istul Liviu Sabău Popa.

În plus, acesta a susţinut că există riscul, ca peste cinci ani, la terminarea banilor, partenerul desemnat să renunţe la zboruri, iar aeroportul orădean să rămână tot fără curse.

"Să îi întrebăm pe orădeni dacă vor să dea 3 milioane de euro pentru cei care vor să zboare de la Oradea", a cerut Sabău Popa.

Social democratul a argumentat arătând că "peste jumătate din pasageri nu sunt bihoreni", ci provin din judeţe vecine precum Satu Mare, Maramureș şi Sălaj şi nu stau deloc în Oradea pentru a aduce un plus turismului local.

"Este în interesul orădenilor"

Reprezentanţii municipalităţii au ignorat cererea PSD prind organizarea unei dezbateri publice, oricum tardivă. În replică, city managerul Mihai Jurca a susţinut că municipalitatea şi-a luat toate măsurile de precauție. "Avem un punct de vedere al Consiliului Concurenţei, că (suma de 3 milioane euro - n.r.) nu este ajutor de stat şi ne comportăm în condiţii de piaţă", a spus Jurca.

În plus, primarul Florin Birta a arătat că sumele puse la bătaie au ca scop lansarea zborurilor de pe aeroport în folosul orădenilor.

"Aceste zboruri cu avioane mari (n.r. - cu o capacitate de minimum 140 locuri) vor face operatorul să dea un preţ mai mic la bilete. Cred că este în interesul orădenilor ca acest preţ să scadă", a afirmat primarul.

Birta a mai spus că, în momentul de faţă, bihorenii care merg în străinătate sunt obligaţi să ia avionul de pe aeroporturile din Cluj, Timişoara, Debreţin şi Budapesta, iar pe viitor şi-ar putea reduce cheltuielile suplimentare cu deplasarea la aeroport.

Primarul este convins că va exista cerere pentru zboruri din Oradea. "Acum ceva vreme am plecat de pe aeroportul din Debreţin către o destinaţie europeană. Parcarea era plină de maşini din Bihor, iar la instructajul de siguranţă (n.r. care se face înaintea zborului), pe lângă engleză şi maghiară se vorbea şi în limba română, deşi nu era obligatoriu, pentru că erau foarte mulţi români", a argumentat Birta.

Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au înfiinţat compania Air Oradea în anul 2021, cu scopul de a relansa aeroportul orădean. În perioada 2017 - 2018, zborurile de Oradea au fost operate de Ryanair cu subvenţii de la Consiliul Judeţean Bihor, iar apoi cu un ajutor de stat post-Covid de la Primăria Oradea. Ryanair s-a retras de la Oradea în decembrie 2022.

În prezent Aeroportul Internaţional Oradea nu are nicio cursă internaţională de linie, ci doar zboruri de Bucureşti, operate de Tarom, şi, ocazional, curse charter programate de operatorii de turism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Într-adevăr ești un caz bun de internare, Bolojan a renovat spitalul de la Nucet. Nici nu-mi vine sa mai intru pe aici ca pe orice stire delirezi numai propaganda impusa de partid , asa iti dictează PZD-UL :::::))))
Postat 28 Octombrie 2023, 20:23 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Tu esti un caz tipic de bun de internare la spitalul de nebuni. Asa e cand nu ai femei, nu ai prieteni, ca banuiesc ca si in viata aia de ratat cand esti in preajma cuiva faci numai propaganda din lumea ta paralela. Nici nu-mi vine sa mai intru pe aici ca pe orice stire delirezi numai propaganda impusa de partid.
Postat 28 Octombrie 2023, 19:49 de vasi13
Mihaita
Tu comentezi ca da faci propagandă, pt asta ești plătit, ala de sub tine a și recunoscut :::)))
Postat 28 Octombrie 2023, 10:48 de Sandu2100
Air Oradea
O glumă nesimțită.
Postat 28 Octombrie 2023, 10:11 de Maikeltroll
Sandu aviatoru
Est paranoic , auzi conturi?!!!!! Manca ciorba
Postat 28 Octombrie 2023, 06:11 de Mihaita
Sandu aviatoru
Eu comentez cand te vad cat esti de prost. Vezi ca tu esti platit sa comentezi non stop , tu iti primesti ciorba, asta e fisa postului(prostului) tau. Nu ma intereseaza restul. Atat iti repet du-te si te arunca in Cris ca esti prost
Postat 28 Octombrie 2023, 06:08 de Mihaita
Mihaita
Servus ember, ce faci cum ești, cum nu băgă ăștia de la Bihoreanul știri cu Bolojan, nu comentezi :::)))) acum câteva luni ți-am demonstrat ca si Portugalia, Spania, Grecia, UK subvenționează cursele dar ai uitat sa comentezi ca de obicei când nu ai argumente. Nu subtem in spatele Vasluiului ți-am demostrat si asta si ai uitat sa comentezi tu și toate conturile tale. Pasageri sunt destui pt ca eu am zburat de multe ori de cel putin 24 de ori de pe Oradea si avionul era plin. Daca tu ai fi seful unei compani aeriene, dar nu ești și nu o sa fi :::::))))))
Postat 27 Octombrie 2023, 20:45 de Sandu2100
sandu2100 aviatorul lu peste
Auzi sandule, daca ai un intelect , sa zicem ca intelectul tau depaseste un cimpanzeu, pe ce anume te bazezi ca Oradea poate avea zboruri rentabile, nu subventionate ? Zborui la 150-200 euro, nu cele de 15 euro subventionate? Tu cand sustii ceva , pe ce te bazezi, de unde un orasel ca un sat, care suntem in spatele Vasluiului la salarii, fara nici un jjudet din jur din care putem atrage clienti ca toti din jur zboara de la Cluj( acolo vreo 10 judete), Timisoara( vreo6-8 judete), Ungariia e langa noi. De unde crezi tu ca vor fi pasageri? Daca tot esti o trompeta propagandista esti in stare sa sustii cu cifre si date. Daca as fi seful unei companii aeriene cu ce m-ai convinge sa vin sa fac curse din satul Oradea? Bine spune vasi de tine ca esti doar un propagandist si nimic mai mult, creier nu se poate spune ca ai, tind sa cred ca e adevarat ca esti si virgin.
Postat 27 Octombrie 2023, 20:12 de Mihaita
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Se vede ca esti distrus ::::))))
Postat 27 Octombrie 2023, 19:12 de Sandu2100
Geografia României
Acuma, dacă și Baia Mare e județ… eu mă mut în Maramureș ????????
Postat 27 Octombrie 2023, 12:54 de SorinIoan
Are dreptate psd-ul!
Aici ne-a adus gasca penala, sa dam dreptate psd-ului.... Cum se vor termina subventiile, cum operatorul isi va lua jucariile! Motivul e simplu: lipsa pasagerilor!
Postat 27 Octombrie 2023, 11:58 de pinonel
Sandu cel cu buda in curte
Distrus poti fi sa Ndule. Doar asta e viata ta?
Postat 27 Octombrie 2023, 11:52 de vasi13
Sandu cel cu buda in curte
Din nou virginul e primul la dat cu limba in dosul stapanilor. Jalnica propaganda .
Postat 27 Octombrie 2023, 11:42 de vasi13
fotbal
Propun aeroportului Debrecen o ruta directa de Bucuresti, iar Oradea sa bage banii in fotbal. Se evapora mult mai repede, nu vedeti ce vor sa faca "partidul" in campania facebook? FC bihor in divizia A, apoi dai cu banii fara numar in "performanta". Mai vine cate o echipa mare cu numele si jucatorii de rezerve. Banii se cheltuie repede si eficient, populatia e multumit, macar 90 minute vad si ei ceva. Isi si permit o cheltuiala extra cu bilete de meci si semintele pt. vizionare.
Postat 27 Octombrie 2023, 10:27 de Hoppmester
KP aka mama Omida
Zicalele aste ți se potrivesc doar ție, in rest e bine la Oradea.
Postat 27 Octombrie 2023, 09:53 de Sandu2100
De ce nu caută operator CJ Bihor, care e proprietarul de drept al aeroportului?
De ce se transferă o asemenea responsabilitate unui intermediar, respectiv societatea publică subordonată județului și municipiului? Pentru că ... 1). Cine se apucă de lucruri pe care nu le înțelege ajunge să fugă de ele (proverb italian); 2). Cine începe multe lucruri deodată nu termină cu bine niciunul (proverb german); 3). Cine fuge de răspundere și caută să se fofileze de asumare sfârșește prost (zicală birtineză). 4). Cine e liberal doar cu numele aleargă tot timpul fără rost și prăduiește banii altora (vorbe KP).
Postat 27 Octombrie 2023, 08:06 de KP
Și totuși!
Și totuși alegerea și desemnarea destinațiilor de zbor se vrea a se face de niște incapabili, doar așa după ureche? Ok, la Londra e ușor, dar la restul destinațiilor?
Postat 27 Octombrie 2023, 06:57 de Fradi
Eu vreau referendum pe chestia asta, nu dezbatere publica cum vrea PZD
Bineînțeles si acolo PSD isi baga mana sa manipuleze ca vai din taxele voastre blablabla. Draga PZDmai DRAGA ( să-l citez te Tata vostru ILIESCU ILIEVICI SOVIETOVICI ) voi nu ați fost capabili sa terminați un terminal de dimensiune cu PENNY ::::::))))) si acum faceți voi armăsar, din măgarul ala amărât :::::::))))))
Postat 26 Octombrie 2023, 21:42 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON