URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2023, 10:08

„Avem nevoie de povești”: Șefa BRECO, Livia Banu, a debutat în literatură cu un roman despre o comoară din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Livia Banu, directoarea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO) și specialistă în fonduri europene, a debutat ca romancieră, lansând, joi, primul său roman, „Cazul unui incendiu Art Nouveau”.

Cartea este una polițistă, dar ce o deosebește de orice alt volum este că are în prim-plan orașul de pe Crișul Repede, unde Banu a imaginat un melanj interesant între arhitectura palatelor Art Nouveau, drama Holocaustului și o crimă contemporană.

„O carte surprinzătoare”

Deloc întâmplător, după cum vor descoperi cei care vor citi cartea, lansarea a avut loc în sala mare a Primăriei, unde zecile de oameni prezenți, mulți dintre ei rude și prieteni ai autoarei, dar și oameni care nu o știu, dar au fost curioși să-i descopere opera, au fost invitați să ciocnească și un pahar de șampanie, un alt simbol al romanului, care îi acaparează și coperțile.

„Este o carte surprinzătoare. Dacă vreți să vă stric suspansul, vă spun cine este criminalul, dar mai bine să vă spun cine este personajul principal. Pentru mine, este Oradea, orașul în care ne-am născut, trăim, ne zbenguim și ne bucurăm de el. Livia ne plimbă prin tot orașul, prin locurile la modă, găsește personajele locului, dar nu este un roman cu cheie, să nu credeți că primarul din carte este cel care se uită pe sub sprâncene”, a spus, la lansarea cărții, jurnalistul și directorul BIHOREANULUI, Mircea Chirilă (foto jos), invitat de Livia Banu să-i prezinte romanul.

Chirilă a evidențiat și că scriitoarea, care de profesie este inginer de sisteme de calcul, a fost mânată în demersul ei doar de „amorul artei”, adică de plăcerea de a scrie, fără să-și fi propus să se îmbogățească, dovadă și că a decis să doneze încasările Fundației pentru Protejarea Monumentelor din județul Bihor. „Când faci un lucru cu drag, nu are cum să nu-ți iasă”, a concluzionat jurnalistul.

Mircea Chirilă, Livia Banu

„Simțeam că trebuie să fac ceva”

După ce a dezvăluit că editurile cunoscute din România fie nu sunt deloc interesate să publice debutanți, fie o fac fără să-și asume vreo cheltuială, ba chiar cerând până la 80% din încasări, ceea ce a determinat-o pe ea să-și tipărească romanul în regim propriu, la editura orădeană Primus, Livia Banu le-a vorbit și ea celor prezenți despre carte, dezvăluind că premisele aventurii includ o comoară pe care ar fi lăsat-o în urmă evreii din Oradea, înainte de a urca în trenurile morții, în al Doilea Război Mondial, dar și că acțiunea începe cu o crimă mascată de incendiul care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii, în 2018. „Am încercat să o fac ușor și plăcut de citit”, a explicat Banu.

Ea a mărturisit și că motivația ei a fost chiar Oradea, oraș pe care îl admiră din copilărie și căruia a vrut să-i dăruiască o poveste. „Toți avem nevoie de povești, ne țin în viață și ne țin sănătoși la cap. E bine să ne putem imagina fapte interesante”, a spus scriitoarea, precizând că, deși a îmbrățișat o carieră inginerească și apoi una în lumea cifrelor, de mică a avut o imaginație bogată.

„O altă motivație, și realmente încerc să nu fiu patetică, este că simțeam că am o datorie. Toți ne plimbăm prin oraș și suntem foarte mândri de el. Simțeam că trebuie să fac ceva”, a declarat Banu.

Prima carte dintr-o serie de trei

Autoarea a mai deconspirat că volumul „Cazul unui incendiu Art Nouveau” este primul dintr-o serie de trei pe care a gândit-o, iar dacă această primă carte este dedicată frumosului, adică arhitecturii din Oradea, următoarele vor avea ca temă principală adevărul și binele. Romanciera a deconspirat chiar că viitoarea carte îl va reabilita pe un personaj care sfârșește prost în opera ei de debut.

La lansarea cărții a fost în public profesorul și scriitorul orădean Ioan Simuț (foto jos), care a felicitat-o pe Livia Banu. „Mă bucur că veniți în literatură dintr-un alt mediu decât se vine de obicei. Avem foarte mulți poeți și foarte puțini prozatori”, a spus filologul.

El a criticat colectivul revistei orădene Familia, pentru faptul că niciun reprezentant al acesteia n-a fost prezent la lansare. „Un prozator foarte bun, actualul director, Mircea Pricăjan, este din păcate un aerian în ce privește viața literară și incapabil să facă o coeziune a vieții literare. Au pierdut cel mai mare eveniment din ultimii ani, lansarea acestui roman”, a mai spus Simuț, mărturisind și că n-a cumpărat cartea când a ajuns în sala mare a Primăriei, dar după ce a auzit-o pe autoare vorbind, a luat decizia să o achiziționeze. „M-ați convins. Bine ați venit, doamnă inginer, în câmpul literaturii”, i-a spus filologul.

La finalul discuțiilor, în fața Liviei Banu s-a făcut o coadă impresionantă de oameni dornici să-i obțină autograful.

Cartea se poate cumpăra din obiectivele Oradea Heritage, cum ar fi Turnul Primăriei sau Casa Darvas la Roche, la prețul de 25 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON