URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2022, 15:45

Aţi parcat în centrul Oradiei şi v-aţi trezit cu maşina „betonată” cu noroi? Vă arată BIHOREANUL motivul (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre autobasculantele încărcate cu pământ extras de pe şantierul viitorului pasaj subteran din centrul Oradiei a acoperit, în drumul său, mai multe maşini cu noroi, transformând într-un coşmar dimineaţa proprietarilor acelor autovehicule. Noroiul a ţâşnit ca o arteziană din autobasculanta în cauză şi a stropit tot ce a întâlnit în cale.

Dimineaţă cu surprize

Neplăcutul incident s-a întâmplat marţi dimineaţă, în jurul orei 8, fiind surprins de camera de supraveghere a unei locuinţe de pe strada Crinului, lângă Parcul 1 Decembrie (video jos).

Din imagini se vede cum un amestec închis la culoare, de apă, noroi şi chiar ciment, iese cu presiune printr-o crăpătură din partea laterală spate a basculantei - al cărei număr de înmatriculare nici măcar nu se distinge de murdărie - acoperind toate maşinile parcate pe partea dreaptă a străzii.

"M-am trezit dintr-o dată cu parbrizul negru şi nu înţelegeam ce se întâmplă", a spus o şoferiţă parcată în zonă.

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât, odată întărită, pelicula nu e uşor de îndepărtat de pe maşinile stropite, riscând chiar să deterioreze vopseaua.

Sesizaţi de BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu şi cel al Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, au declanşat verificări în caz. "Luăm măsuri de identificare şi sancţionare", a transmis Milian. 

Avaria buclucaşă

Sursa de poluare a fost găsită în scurt timp de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, marţi spre prânz. De fapt, autobasculanta cu noroi venea din parcarea Oradea Plaza, unde se desfăşoară lucrările de relocare a reţelei de canalizare. În timp ce săpau şanţul, muncitorii au dat peste mai multe avarii, atât la reţeaua de termoficare, cât şi la sistemul pluvial şi de evacuare a apelor uzate menajere şi, deşi - spun ei - au solicitat intervenţia Companiei de Apă, Canal şi SC Termoficare SA, nu s-au luat măsuri. Aşa că săpăturile au continuat în aceleaşi condiţii. 

Apa strânsă a fost scoasă din şanţ cu pompe şi deversată direct pe şosea, în apropierea unei guri de canal, în timp ce excavatoarele au continuat să scoată pământul noroios şi contaminat cu apă menajeră.

Acest conţinut a fost încărcat în camioane şi transportat, prin tot oraşul, spre Calea Borşului.

"Nu e vina noastră, noi avem termene de respectat, nu putem sta", a explicat inginerul Demeter Levente, pe care reporterul BIHOREANULUI l-a găsit chiar pe şantier. 

Garda de Mediu impune măsuri

Aflat la faţa locului, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, le-a cerut constructorilor să ia măsuri pentru a opri scurgerile din autobasculante, înainte ca acestea să plece din zonă. "În plus, le-am solicitat să spele roţile autovehiculelor, înainte de a intra pe drumurile publice. Nu se poate să ducă tot noroiul acesta prin oraş", a declarat Şerbănescu. 

Deşi au fost de acord, muncitorii s-au ţinut de cuvânt doar până la plecarea comisarului de mediu. După o jumătate de oră, camioanele au început, din nou, să care pământul noroios, însă nemaifiind atât de încărcate, dârele de apă murdară nu mai erau atât de evidente.

Plus că, între timp, în zonă a apărut şi o maşină de spălat stradal a RER, care a început să şteargă "urmele" lăsate pe străzi, cel mai probabil pentru a evita o nouă reclamaţie...

UPDATE: O amendă şi două avertismente

"În cazul incidentului de pe strada Crinului, Direcţia Poliţia Locală din cadrul Primăriei Oradea a aplicat o amendă în valoare de 500 de lei unuia dintre conducătorii auto şi câte un avertisment scris altor doi şoferi, faţă de ultimii fiind dispusă măsura salubrizării zonei", arată un răspuns transmis BIHOREANULUI pe 14 februarie, deci la aproape o săptămână de la incident, de Primăria Oradea.

Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de ce vede Garda doar cand scrie in ziar???
Fara sa scrie ziaristii, aceeasi verificari trebuie sa faca Serbanescu&GM cel putin la santierele mari de ansambluri de blocuri in constructie, care genereaza nori de praf si noroi, resturi de polistiren, ambalaje etc. pe toate strazile adiacente santierului. Nici unii dintre ei nu au rampe de spalat roti, tubulatura de evacuat molozul de la etaj, locuri amenajate pt depozitarea deseurilor, stropirea in momentul demolarilor etc.
Postat 09 Februarie 2022, 13:35 de ferfeleaga
Unde ii santier 10 strazi cu noroi
Stati asa ca asta ii sesizata catre voi dar sa vedeti in alte parti ale orasului unde ii un santier si restul strazilor pe unde trec basculantele sunt pline cu noroi. Chiar ati scris in urma cu ceva timp de problemele de pe strada Lugojului , eh , trebuia sa mergeti pe strazile de pe langa Lugojului , arata de parca sunt in evul mediu si asta tot datorita basculantelor care transporta cum trasnporta noroiul de pe stantier. Si nu mai vorbesc ca santierul de pe str. Lugojului care speram ca anul acesta sa il inchida. Sper ca pe cand va veni din nou domnul primar la cerșit de voturi , poate pana atuncea sa traga macar un asfalt sa nu de-a prost la electorat.
Postat 08 Februarie 2022, 16:04 de MaXnonus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON