URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2023, 15:22

Atenție la scăldat! 29 de persoane au murit înecate în ultimii patru ani în Bihor

Atenție la scăldat! 29 de persoane au murit înecate în ultimii patru ani în Bihor Imagine ilustrativă. Sursa: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu puțini sunt cei care caută să se răcorească la scăldat în sezonul estival. Pompierii bihoreni avertizează asupra pericolelor la care se expun persoanele care aleg astfel de activități, subliniind că, în ultimii patru ani, în Bihor, au murit înecați 29 de adulți și copii.

În 30 de secunde... 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" desfăşoară în fiecare an campanii de informare în cadrul cărora transmit măsuri şi sfaturi vitale pentru prevenirea cazurilor de înec. 

Pompierii subliniază că supravegherea permanentă a copiilor în timpul lor petrecut în apă sau în apropierea acesteia este primordială, deoarece, în multe situaţii, înecul poate surveni la câţiva metri de părinţi, fără ca cei mici să poată striga după ajutor. Copiii pot obosi sau pot intra în panică din diverse motive, astfel că supravegherea lor trebuie să fie atentă şi neîntreruptă, chiar dacă aceştia au vârste mai mari. 

De asemenea, distragerea atenției prin folosirea de pildă a telefoanelor mobile în timpul supravegherii micuților poate avea consecinţe grave. În doar 25-30 de secunde, un copil se poate îneca fără a atrage prea multă atenţie, chiar şi în apă nu prea adâncă. Pompierii atrag atenţia că utilizarea echipamentelor gonflabile precum colacele nu este suficientă pentru a preveni înecul. Singurele accesorii care pot oferi o protecţie reală sunt vestele de salvare certificate, dar chiar şi în aceste cazuri, este necesară supravegherea permanentă din partea adulţilor.

Nu vă scăldați în locuri neamenajate

Învăţarea înotului şi participarea la cursuri de înot reprezintă paşi esenţiali în educarea copiilor în privinţa siguranţei în apă, subliniază reprezentanţii ISU. De asemenea, este important ca aceştia să-i înveţe pe cei mici să respecte unele reguli, cum ar fi să nu alerge pe marginea piscinelor sau în zona scărilor de acces, să nu împingă alţi copii în apă sau să-i tragă sub apă.

Pentru adolescenţi, pompierii le recomandă părinţilor să discute cu aceştia despre pericolele scăldatului în locuri neamenajate, cum ar fi râuri, lacuri sau canale de irigaţii, unde malurile pot fi abrupte, curenţii puternici, iar albiile sunt nămoloase sau pline de plante. Pompierii au dat şi exemple de astfel de locuri, unde anterior s-au produs accidente, printre care barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru sau Lacul Sântion. 

„Adulţilor le adresăm rugămintea de a se scălda doar în locuri special amenajate pentru înot, de a nu intra în apa rece înfierbântaţi, după ce au stat foarte mult timp la soare şi să evite scăldatul solitar sau pe timp de noapte ori în stare de ebrietate. Nu uitaţi! Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean aflat în apropierea dumneavoastră trebuie anunţată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!", a transmis într-un comunicat Alina Butaci, subofiţer în cadrul biroului de presă al ISU.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON