URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2023, 15:30

Asistență de top pentru nou-născuții cu probleme din Maternitatea Oradea: Neonatologia, conectată la rețeaua națională de telemedicină

Asistență de top pentru nou-născuții cu probleme din Maternitatea Oradea: Neonatologia, conectată la rețeaua națională de telemedicină foto: Fundația Vodafone
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean din Oradea a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină specializată, ceea ce va contribui la scăderea mortalității infantile și la o creștere a calității asistenței medicale pentru nou-născuții prematuri și cu probleme.

Conectarea Neonatologiei din Maternitatea orădeană la sistemul național de telemedicină „permite conectarea cu specialiști din țară și străinătate în vederea efectuării de consultații de la distanță și monitorizării în timp real a pacientului critic nou-născut. Nou-născuții cu probleme grave de sănătate vor beneficia de asistență medicală calitativă și promptă”, a declarat luni pentru BIHOREANUL dr. Radu Galiș, șeful secției Neonatologie și Terapie Intensivă-Neonatologie din cadrul Spitalului Județean.

„Practic, orice pacient va putea fi consultat de la distanță și tot de la distanță vor putea fi văzute și rezultatele investigațiilor, pentru stabilirea celui mai precis diagnostic și elaborarea celui mai bun tratament”, a explicat dr. Galiș.

Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale, pentru care timpul este adesea un factor critic între viață și moarte.

Medicul a precizat că inițiativa sistemului național de telemedicină care să conecteze toate secțiile de Neonatologie - Terapie Intensivă de nivel III din țară (17 la număr) a aparținut celui mai reputat neonatolog român, profesorul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul Marie Curie din București, unitate cu un nivel de dotare și personal „mult peste vârfuri chiar din Europa occidentală”.

Conectarea la sistemul național de telemedicină pentru Neonatologie a fost posibilă și cu implicarea Fundației Vodafone, care a asigurat finanțarea cu 250.000 euro a unui program la nivel național.  

În ce privește secția de Neonatologie a Spitalului Județean din Oradea, aceasta a îngrijit anul trecut 3.428 nou-născuți prematuri și cu diverse patologii, din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Arad și chiar Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON