URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2021, 19:18

Anunţ oficial: Cum se vor ţine orele în noul an şcolar care începe pe 13 septembrie (VIDEO)

Anunţ oficial: Cum se vor ţine orele în noul an şcolar care începe pe 13 septembrie (VIDEO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat joi că noul an şcolar va începe pe 13 septembrie cu toţi copiii, indiferent că este vorba despre preşcolari, şcolari sau liceeni, în bănci. Singurele excepţii vor fi în localităţile în care incidenţa cazurilor Covid-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori.

"Şcolile se vor deschide pe 13 septembrie şi vor funcţiona cu prezenţa fizică a tuturor preşcolarilor şi elevilor, bineînţeles cu respectarea strictă a normelor de protecţie – mască, distanţare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toţi copiii în sălile de clasă. Dacă se depăşeşte acest prag, şcolile trec în online în respectiva localitate", a declarat Iohannis, după o şedinţă de lucru la care au participat şi miniştrii Sănătăţii (orădeaca Ioana Mihăilă) şi Educaţiei (Sorin Cîmpeanu).

Şeful statului a subliniat că experienţa anului trecut ne-a arătat accesul limitat la educaţie are efecte negative semnificative, putând avea consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung. "Din experienţa primului an de pandemie a reieşit fără echivoc că învăţământul online nu poate suplini integral forma clasică de învăţământ, cu prezenţă fizică. Cel mult, poate funcţiona ca soluţie temporară, provizorie, atunci când situaţia epidemiologică este deosebit de gravă", a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că România se află în valul 4 al pandemiei de COVID-19, iar amploarea efectelor acestuia depinde direct de gradul de vaccinare.

"Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii şi agravării bolii. România este într-o situaţie bună în ceea ce priveşte capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toţi cei care îşi doresc să se vaccineze. Experienţa vaccinării este la fel în ţara noastră ca în orice ţară civilizată, şi acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate. Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ţinut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global şi foarte multe ţări sunt în imposibilitatea de a-şi putea vaccina cetăţenii. Aceste condiţii explică şi apariţia noilor tulpini şi doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave şi al deceselor", a mai spus şeful staului.

"Fac un apel către părinţi, către personalul din învăţământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de şcoală şi de viitorul copiilor şi să ne vaccinăm! În acest fel ne protejăm atât pe noi înşine, cât şi pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se putea imuniza", a mai spus Iohannis. 

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că în anul şcolar 2021-2022 elevii vor trebui să poarte măşti medicale la şcoală, şi nu textile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON