URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2023, 16:55

Analia Selis aduce tangoul argentinian la Noaptea Muzeelor, în Oradea

Analia Selis aduce tangoul argentinian la Noaptea Muzeelor, în Oradea credit foto: Life in frames by R.S.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, Noaptea Muzeelor le va oferi multe atracții orădenilor. Dincolo de expoziții Muzeul Țării Crișurilor găzduiește, în amfiteatrul din curte, un concert cu tangouri argentiniene, care-i va avea ca protagoniști pe Analia Selis (voce), Julián Caeiro (pian) și Nicolas Velazquez (bandoneon). 

Evenimentul intitulat „Seară de tango” va avea loc sâmbătă, 13 mai, de la ora 20, intrarea fiind gratuită. Acesta este organizat de Muzeul Ţării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Enjoy Music.

Analia Selis s-a născut la Tucumán, Argentina, în 1977. În 1998 a absolvit cursurile de pedagogie muzicală ale Universității de Muzică San Miguel de Tucumán, iar în 2002 cursurile de interpretare vocală din cadrul Longy School of Music din Boston (SUA). În 2003 s-a mutat la București, unde locuiește și în prezent.

În 2004 a obținut premiul III al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. Între 2005 și 2014 a repurtat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind cunoscută și apreciată în România.

În 2014 a început să cânte tango, desfășurând turneul național „Vă place Tango?”. Între 2015 și 2019 a lansat trei mari proiecte de succes: „Tango Simfonic” (prima ediție), Tango Simfonic „Milonga de mis amores” (ediția a doua) și „ArgEnTango”. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu, Kaspar Zehnder ș.a.

De asemenea, a mai cântat alături de mari muzicieni, precum Omar Massa (bandoneon), Julián Caeiro (pian), Mariano Castro (pian), Rafael Butaru (vioară), Julio Santillán (chitară), Răzvan Suma (violoncel) ș.a. A fost invitată să cânte și alături de diferite ansambluri, Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a, precum și în cadrul unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia).

În 2021, a lansat un proiect intitulat Symphonic Piazzolla pentru a celebra centenarul nașterii lui Astor Piazzolla și pentru a dezvălui astfel publicului o fațetă necunoscută a maestrului tangoului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră. În 2022 a lansat un proiect de tango românesc numit „Interbelic Simfonic”, dedicat publicului său din România.

Tot în 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de „Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate prin talentul ei impresionant. În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON