URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 09:40

Zilele Muzeului Țării Crișurilor, cu expoziții, seară de tango cu Analia Selis și lansarea unui volum semnat de Stelian Tănase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele Muzeului Țării Crișurilor din Oradea vor avea loc în perioada 9-23 mai și cuprind o serie de conferințe, vernisaje, expoziții, lansări de carte.

De asemenea, bihorenii vor fi invitați din nou la Noaptea Muzeelor, pe 13 mai, între orele 19 și 00, cu un program bogat, ce cuprinde și un concert de tangouri susținut de Analia Selis. Aceasta va fi acompaniată de Julián Caeiro (pian) și Nicolas Velazquez (bandoneon), în amfiteatrul din curtea MȚC. 

În aceeași seară, curioșii vor putea vizita gratuit o serie de muzee din Oradea și asista la ceremonii de retragere cu torțe. 

Ediția a XXV-a a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor mai cuprinde, printre altele, lansarea cărții „Negustorul de antichități” (Corint, 2023), de Stelian Tănase, în prezența autorului. Evenimentul este programat pe 17 mai, de la ora 17, la sediul MȚC.


ZILELE MUZEULUI ȚĂRII CRIȘURILOR
EDIȚIA A XXV-A
9-23 MAI 2023

 
9 MAI
 
Ora: 17.00
Eveniment: Vernisajul expoziției de artă decorativă - sticlă Reflexii în timp, a artistului plastic Ion Tămâian.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de expoziții temporare a Secției de Artă
 
10 MAI

Ora: 12.00
Eveniment: Vernisajul expoziției Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în curtea instituției
 
11 MAI
 
Ora: 12.00
Eveniment: Vernisajul expoziției de sculptură Tréfilage III. O tehnică inedită de țesere a metalelor, a artistului plastic Darius Hulea.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în curtea instituției

13 MAI
 
Orele: 19.00-24.00
Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediția a VIII-a). 
 
Între orele 19.00 și 24.00 vor putea fi vizitate:

Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): Expozițiile permanente ale secțiilor de Științele Naturii, Arheologie și Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul, Expoziția artistului plastic Ion Tămâian, Reflexii în timp, Expoziția artistului plastic Darius Hulea, Tréfilage III. O tehnică inedită de țesere a metalelor, Expoziția Lumea păpușilor cu cap de porțelan, Expoziția Artiști plastici orădeni între 1860-1940, Expoziția Donația Fekete, Expoziție cu vânzare obiecte de ceramică albă specifică zonei Vadu Crișului și demonstrație de olărit și a olarilor Póli (Hasas) Maria și Póli Emanuel.
 
În curtea interioară a Muzeului Țării Crișurilor vă așteptăm cu câteva surprize gastronomice care au fost selectate cu grijă pentru a vă oferi o experiență culinară unică și delicioasă. Dacă doriți să imortalizați atmosfera de la Noaptea Muzeelor, avem și un Selfie Box pregătit special pentru dumneavoastră.
 
Între orele 19.00-24.00
Ceremonialul schimbării din oră în oră a gărzii compuse din voluntari și interpretări de cântece patriotice și ostășești – program organizat de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea. 
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A), în curtea instituției
 
Orele: 20.00-21.00
Eveniment: Concertul „Seară de Tango” cu Analia Selis (voce), Julián Caeiro (pian) și Nicolas Velazquez (bandoneon).
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în amfiteatrul din curtea instituției
 
Ora 23.00
Eveniment: Retragerea cu torțe a gărzii voluntarilor, organizată de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în curtea instituției

Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41) - Expoziție Ziua Apei la muzeu, Expoziția artiștilor fotografi din Rzeszów – Polonia, Expoziția Repere din istoria pompierilor bihoreni, Expoziția Povestea de dincolo de mărgele, Expoziția Caravana eroilor, Expoziția Oradea în machete; Expoziția Leonardo da Vinci: De la masa de proiectare la realizare; Expoziția Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci - apă, vânt și foc; Expoziția Matia Corvin – Viața la Curtea Regală; Expoziția Discoteca anilor '70-'80; Expoziția închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu; Expoziția Istoria fotografiei orădene; Expoziția Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; Expozițiile cultelor religioase; Expoziția Renaștere prin restaurare; Sala cu Grifoni; Lapidarium
 
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (Str. Iosif Vulcan nr.16) – Expoziția permanentă
 
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziția permanentă Bihorul ... la spargerea lumii

Muzeul Memorial „Ady Endre” (Parcul Traian nr.1) – Expoziția permanentă (cu jocuri interactive, audiții de poezii și touchscreen-uri)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu  nr.3)

Palatul Episcopal Romano-Catolic (Şirul Canonicilor nr.2) –  Expoziția permanentă: Interioarele baroce și colecția de artă ecleziastică; Expoziția Regum gemma, Ladislae - viața, opera și cultul Sfântului Ladislau la Oradea; Expoziția comemorativă a artistului plastic Jakobovits Miklós, Altar cosmic; Expoziția artistului plastic Jovián György, Sic erat in fatis; Expoziția Coloniei de Pictură Băimăreană (1996-2022), Despre peisaj - spațiu - timp - Dumnezeu  

Catedrala romano-catolică (Şirul Canonicilor nr.2)

Muzeul Farmaciei Rodia (Str. Republicii nr. 33) -  Expoziția permanentă de istoria farmaciei

Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - în Catedrală: Expoziția 75 de ani de la desființarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică; în spațiul din jurul Catedralei: Expoziție de sculptură a artistului plastic Mircea Roman, Îngerul și Premiantul; Expoziție de sculptură a artistului plastic Darius Hulea, Moise și Sfântul Gheorghe; Cripta Catedralei va fi deschisă pentru reculegere la mormintele episcopilor, prelaților și canonicilor greco-catolici.
 
Intrarea va fi liberă în Noaptea Muzeelor la toate obiectivele menționate mai sus! 

16 MAI

Ora: 12.00
Eveniment: Colocviile Muzeului Țării Crișurilor
Conferința Băncii Naționale a României: Inteligența artificială, criza sistemului bancar și politici monetare.
Invitați ai BNR: Mugur Tolici, director, Direcția resurse umane, Emil Vonvea, director al Direcției rezoluție bancară, și Victor Andrei, director al Direcției operațiuni de piață. 
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
Ora: 17.00
Eveniment: Conferința Tezaurul de la Peștiș și ponderea sa în lumea romană și a Daciei preromane, susținută de conf. univ. dr. Cristian Găzdac, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
Ora: 18.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autorilor: Cristian Găzdac, Călin Ghemiș, Hoarding for value. Roman denarii and their imitations. The hoard Peștiș I, Editura Mega / Editura Muzeului Țării Crișurilor, Cluj-Napoca, 2023 (in press).
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
17 MAI 
 
Ora: 12.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autoarei: Sabina Horvath, Ponevi aflate în colecția Muzeului Țării Crișurilor, Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2022.
Loc de desfășurare: Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (Str. Iosif Vulcan nr.16)
 
Ora: 17.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autorului: Stelian Tănase, Negustorul de antichități, Editura Corint, București, 2023. 
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
18 MAI 
 
Eveniment: Ziua Internațională a Muzeelor sub egida ICOM și având tema Muzeele – durabilitate și bunăstare.
 
Orele 10.00-18.00
Intrare gratuită la toate expozițiile Muzeului Țării Crișurilor, Muzeului Orașului Oradea și la cele de la Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” și „Ady Endre”.

19 MAI
 
Ora: 12.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autorului: Ronald Hochhauser, Aparate de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor, catalog de colecție, Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2022.
Loc de desfășurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr.13)
 
Ora: 17.00
Eveniment: Conferința Mișcarea Goma pentru drepturile omului, susținută de dr. Flori Bălănescu, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București.
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
 
Ora: 18.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autoarei: Flori Bălănescu, Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară, Editura Corint, București, 2022 .
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
 
20 MAI

Ora: 20.00
Eveniment: Discoteca anilor ’70-’80 la Muzeu. Activitate dedicată orădenilor care doresc să retrăiască atmosfera anilor respectivi. Dress code anii ’70-’80 obligatoriu. Preț de intrare: 10 lei/persoană.
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
 
23 MAI
 
Ora: 17.00
Eveniment: Colocviile Muzeului Țării Crișurilor
Conferința Regina Maria o bună româncă, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
Ora: 18.00
Eveniment: Prezentare de carte: Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929, Editura Corint, București, 2021 și Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1930, Editura Omnium, București, 2022. Ambele ediții sunt îngrijite de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, care va face și prezentarea cărților.
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
 
ORGANIZATOR: MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR ORADEA – COMPLEX MUZEAL
Sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii din România

 
PARTENERI: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Ministerul Culturii din Franța, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand”, Filiala Oradea, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Banca Națională a României, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București, Academia Română, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Revista Familia, Grupul Editorial Corint, Editura Ratio et Revelatio, Librăriile Humanitas, Oradea Transport Local, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Poliția Locală Oradea, ISU „Crișana” Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. Bg. „Anton Berlescu Bihor”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON