URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2010, 10:52

Aleşii bihorenilor au reîmpărţit sărăcia din bugetul judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unde merg banii

Consilierii judeţeni au votat, joi, rectificarea bugetului pe anul în curs, echilibrând astfel cheltuielile la nivelul veniturilor, fixat la 269,673 milioane lei.

Potrivit hotărârii iniţiate de Direcţia Economică a CJ, veniturile proprii ale judeţului sunt de 2,260 milioane lei, tot la capitolul venituri adăugându-se sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate ale judeţului, în sumă de 69,935 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte, adică 19,944 milioane lei, e destinată susţinerii sistemului de protecţie a copilului, iar 7,60 milioane lei pentru finanţarea centrelor de asistenţă a persoanelor cu handicap şi alte 680.000 lei pentru subvenţiile acordate acestor persoane.

Pentru întreţinerea drumurilor judeţene revin 15,81 milioane lei, iar pentru subvenţionarea consiliilor locale care realizează investiţii în turism 300.000 lei. Tot pentru consiliile locale, CJ acordă în această lună 2,15 milioane lei, pentru susţinerea derulării proiectelor cu finanţare europeană. Pentru finanţarea achiziţiei de aparatură medicală, CJ acordă 3,07 milioane lei, iar pentru reparaţii capitale la unităţi medico-sanitare alte 1,23 milioane lei.

O altă sumă importantă din bugetul CJ, şi anume 5,79 milioane lei, este destinată rambursării unor datorii publice şi împrumuturi bancare.

Pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ din subordine, CJ va cheltui 37,68 milioane lei, pentru cea a unităţilor sanitare 7,93 milioane, iar pentru funcţionarea instituţiilor de cultură şi pentru culte 29,46 milioane lei.

Rezervă la bătaie

Pentru că acest lucru este permis de legea finanţelor publice locale, consilierii judeţeni au votat şi folosirea fondulului de rulment - ajuns la 17,70 milioane lei - pentru finanţarea unor investiţii aflate în derulare, dar şi pentru refacerea unor drumuri afectate de inundaţii şi alunecări de teren.

Este vorba de modernizarea drumului judeţean DJ 767F Cetariu-Cauaceu (6,7 km), a DJ 108J Remeţi-Barajul Leşu (7,371 km), DJ 797A Bicaciu-Ianoşda (17,1 km), a DJ 763 Sudrigiu-Boga-Padiş (28,85 km), DJ 767B DN76 Tăşad-Copăcel-Şerghiş (22,14 km), DJ 768A Căpâlna-Ginta (14,03 km), DJ 190F Sânlazăr-DJ191 (5,6 km), DJ108I Bucea-Bulz-Vadu Crişului-Tileagd (53,18 km), DJ767A Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sîrbi (25 km) şi DJ792A Beliu-Tinca-Leş (42,71 km).

În ceea ce priveşte drumurile cunde vor fi făcute reparaţii după alunecări de teren, pe anumite porţiuni, acestea sunt DJ709A Şoimi-Uileacu de Beiuş, DJ764 Roşia, DJ108K Remeţi, DJ191B Sacalasău-Derna şi DJ108I Bratca-Bălnaca.

Cincimea pentru primării

Tot în reuniunea de joi, consilierii judeţeni au votat şi repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, a cotei de 20% din sumele defalcate din impozitul pe venit, precum şi a sumelor rezultate din aşa-numitul grad de necolectare pe anul în curs (la acest din urmă capitol fiind vorba, evident, de ajustări negative ale situaţiilor, ca rezultat al scăderii încasărilor cauzată de criza economică).

Pe întregul judeţ, sumele defalcate din TVA sunt de 1,99 milioane lei, însă banii colectaţi efectiv sunt în sumă de numai 1,23 milioane.

Din impozitul pe profit, suma prognozată pe acest an era de 1,46 milioane lei, dar din cauza prăbuşirii activităţilor economice ale firmelor se încasează doar 891.000 lei. Aceşti bani vor fi distribuiţi pentru cele 101 primării din judeţ, însă sumele ce le revin prin împărţire variază de la zero la câteva sute de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON