Maghiarii din nordul judeţului Bihor au ieşit în număr mare la vot, la alegerile locale de duminică. BIHOREANUL a făcut un scurt tur prin secţiile de votare din Valea ui Mihai, Roşiori şi Biharia, unde oamenii stăteau la cozi ca să intre în secţiile de votare. În majoritatea secţiilor, candidaţii formaţiunilor maghiare, UDMR şi PPMT, se supravegheau reciproc. "Mi s-a transmis că mă aşteaptă bâta de baseball după alegeri", a declarat candidata PPMT la Primăria Roşiori, Heghedüs Hajnalka.
Contracandidat... obosit
Până duminică după-amiază, la ora 16, la cele 7 secţii de votare din oraşul Valea lui Mihai îşi exprimaseră opţiunile 35,51% din persoanele cu drept de vot, puţin peste media judeţului (35,4%). Primarul în funcţie, Nyakó József, era mulţumit. "Au fost unele probleme, la început, dar am făcut ordine", a declarat edilul BIHOREANULUI, explicând că oamenii obligaţi să stea la coadă din pricina restricţiilor generate de pandemie au ajuns să se ia la harţă din pricina divergenţelor politice. "Unii ţin cu unii, alţii cu alţii", spune edilul.
După două mandate, Nyakó e din nou candidat, avându-l ca adversar pe Pap Sándor, susţinut de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), dar şi de PNL. Abordat de reporterul BIHOREANULUI, Pap a refuzat să facă vreo declaraţie, pe motiv că... nu e în stare. "Sunt obosit, nu sunt în stare acum. Mai am de mers pe la secţii. De luni încolo", a zis el.
La secţiile de votare, duminică, după orele prânzului, era aglomeraţie. La secţia 207, oamenii aşteptau regulamentar, cu măşti pe faţă, să li se ia temperatura şi să primească "porţia" de dezinfectant, pentru a putea intra la urne.
Abordaţi în limba maghiară în faţa secţiei, puţini acceptă să vorbească. "Ar fi bine să fie alegeri în fiecare an, că s-au asfaltat drumuri acum. Nu toate, mai sunt, dar s-a făcut", spune, zâmbind, un localnic, refuzând să spună cu cine a votat.
Doi tineri, sosiţi la vot împreună cu copilul, s-au declarat mulţumiţi de actualul edil. "L-am votat pe domnul primar. De când a venit el, se vede că se face ceva. Înainte, vreme de 25 ani, nu s-a făcut nimic", a explicat bărbatul. Soţia sa este româncă dar, deşi chestionată despre realizările actualei administraţii, a refuzat să vorbească.
"Atâta răutate"
La Roşiori, tensiunea a fost maximă încă de la ora 7 dimineaţa. Şi aici, principalii combatanţi sunt actualul edil, Kelemen Zoltan (UDMR), care tocmai îşi termină cel de-al 4-lea mandat, respectiv Heghedüs Hajnalka (PPMT). Duminică după-amiază, votaseră 49,65% din localnici.
Pe cei doi adversari politici, reporterul BIHOREANULUI i-a găsit în faţa secţiei amenajate la Şcoala Gimnazială "Jako Zsigmond", unde la ora 16, prezenţa la vot a fost de 52,1%. "Niciodată nu am văzut atâta răutate, atâtea răutăţi. Dacă aţi vedea ce au făcut cu mine pe Facebook! Dar 16 ani a fost UDMR la Primărie şi aşa va şi rămâne", a explicat Kelemen, destul de tare ca să audă şi alegătorii care aşteptau la rândul şerpuind din faţa şcolii, dar şi adversara sa, care împărţea încă de dimineaţă măşti chirurgicale alegătorilor.
Evident, Heghedüs e de altă părere. "Aici trebuie să se schimbe lucrurile, s-a furat tot, oamenii au rămas fără pământuri. Am şi depus o plângere penală împotriva primarului şi a vicelui, că a dispărut toată rezerva de pământ a comunei. Ştiu ce spun, că am lucrat la APIA", spune ea.
Femeia admite, în schimb, că au avut o campanie electorală dificilă şi spune că nici ziua alegerilor nu a fost lipsită de incidente. "Oamenii sunt umiliţi, ameninţaţi, speriaţi. Şi pe mine m-au ameninţat, mi-au transmis că au pregătită bâta de baseball pentru mine, pe mâine. Aştept să văd. Erau obişnuiţi să facă ce vor pe aici. Pe reprezentanţii noştri (PPMT - n.r.) i-au pus la uşă, să dea dezinfectanţi alegătorilor, am văzut că unii (membri în secția de votare - n.r.) luau buletinele de vot ştampilate din mâna oamenilor, să vadă cu cine au votat, sub pretextul că nu ştiu să le bage în urne, până m-am dus şi le-am spus că încalcă legea", zice Heghedüs.
În secţia de votare, departe de gâlceava candidaţilor, oamenii votau în linişte, iar la plecare îi salutau pe ambii candidaţi. Pe cine au ales, nu zice nimeni, la fel cum nu spune nimeni dacă are vreo problemă cu modul în care şi-a făcut treaba actualul prim-gospodar. "Este o opţiune personală, nu vreau să am probleme", se scuză un localnic. E de înţeles, nu vrea să supere pe nimeni...
Alegeri cu plângeri penale
La Biharia, în faţa secţiei de votare amenajată la Grădiniţa de copii din centrul comunei, stăteau planton doi reprezentanţi ai UDMR. "Uite, a venit BIHOREANUL", se înghiontesc între ei cei doi bărbaţi. Şi aici, la fel ca şi Valea lui Mihai şi Roşiori, oamenii s-au prezentat în număr mare la vot, peste 51,7% dintre alegători până la ora 16.
Chestionaţi în faţa secţiei de votare, oamenii refuză să vorbească, uitându-se la reprezentanţii UDMR care urmăresc fiecare mişcare. "Votăm cu ai noştri", a spus unul dintre localnici, refuzând să se prezinte ori să spună la care dintre "ai noştri" se referă, din moment ce au în total patru candidați, dintre care doi - Szilagyi Zoltan (UDMR) și Nemes Francisc Robert (PPMT) - de la formațiuni maghiare.
Nemes, fostul viceprimar, schimbat de prefect pentru traseim, e şi el prin preajmă, vorbind cu localnicii lângă secţie. E cel care, în timpul campaniei, s-a fotografiat în compania lui Ilie Bolojan, declarându-se norocos că are deja relaţii de colaborare cu edilul șef al Oradiei, despre care se arată sigur că va conduce în următorii 4 ani CJ Bihor. "Da, m-a lăudat domnul Bolojan, a spus că de oameni ca mine e nevoie, pentru că a văzut că sunt implicat. L-am rugat să ne ajute să rezolvăm problema şoselei de centură. Am şi primit ajutor din partea dumnealui, există deja proiectul", a povestit el reporterului.
Întreaga zi de duminică, Nemes spune că a petrecut-o vizitând secţiile de votare. Motivul? "Confraţii săi de la UDMR "fentează", printre altele transportând alegătorii la vot cu maşinile, "la fel cum au făcut-o şi la celelalte alegeri". Nu își dă seama că, practic, se autodenunță, din moment ce la vremea respectivă a candidat pe listele UDMR.
"Cel puţin 5-6 maşini am văzut că folosesc. Am şi filmat. Am notat toate numerele de maşină, pe o doamnă am văzut-o făcând 5 ture de maşină cu alegători", se plânge vicele, susținând că a şi făcut o reclamaţie pe această temă la BEJ. Rămâne de văzut dacă va avea sau nu efect...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.