URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2023, 17:27

Afacerist din Bihor, prins că fenta Fiscul prin 8 firme, PFA-uri şi Întreprinderi individuale. Bărbatul a dat un tun de 1,5 milioane de lei

Afacerist din Bihor, prins că fenta Fiscul prin 8 firme, PFA-uri şi Întreprinderi individuale. Bărbatul a dat un tun de 1,5 milioane de lei foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri din Urvind a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor, după ce a fost prins că, prin nu mai puţin de 8 entităţi comerciale - SRL-uri, PFA-uri şi Întreprinderi Individuale -, a înşelat Fiscul, solicitând, lună de lună, vreme de cinci ani, rambursări de TVA pentru cheltuieli inventate. Paguba statului se ridică la peste 1,5 milioane lei pentru recuperarea căreia bărbatul, Czegenyi Mihai, s-a ales cu averea sub sechestru.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ancheta în caz a pornit ca urmare a unei sesizări făcute de ANAF, care, în timpul unui control fiscal la una dintre firmele bihoreanului, a descoperit mai multe nereguli.

Concret, în perioada 2016-2021, cu complicitatea unei femei, expert contabil, care conducea şi întocmea evidenţa fiscală pentru cele 8 entităţi comerciale controlate de Czegenyi, bărbatul a creat un circuit financiar fraudulos, firmele emiţând una alteia facturi fictive pentru achiziţii de servicii agricole - greblat, împrăştiat îngrăşăminte naturale, împrăştiat azot, cosit, curăţat teren - în condiţiile în care nici una nu are teren arabil propriu ori în arendă.

Apoi, la sfârşitul fiecărei luni, Czegenyi solicita rambursări de TVA pentru cheltuielile inventate. În total, zic anchetatorii, bărbatul a depus 66 de cereri, iar toate au privit sume mai mici de plafonul de 45.000 lei, pentru care legea impune în prealabil o verificare a documentelor. Acesta este motivul pentru care frauda a fost descoperită de ANAF târziu, abia în 2021, în timpul unei inspecţii fiscale decise în baza unei analize de risc.

Conform comunicatului, bărbatul a obținut, astfel, nejustificat, un total de 1.504.820 lei.

Ancheta penală pornită de procurori şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Infracţiunilor Economice Bihor în ianuarie 2022 a arătat că experta, Eva Pontoş, care anul acesta a fost declarată una dintre cele mai bune contabile din judeţ de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, nu doar că l-a ajutat pe Czegenyi, ci, inspirată de ideea lui, a făcut la fel prin firma concubinului ei. În cazul lui Pontoş, prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la 316.619 lei, proveniţi din 14 deconturi de TVA. 

În timp ce Pontoş a fost cercetată în libertate, Czegenyi a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar pentru 60 zile.

Cei doi au fost trimişi în judecată, acum, pentru evaziune fiscală. Femeia a returnat între timp paguba, însă afaceristul din Urvind nu a făcut-o, motiv pentru care anchetatorii i-au pus sub sechestru întreaga avere, fiind identificate bunuri imobile cu o valoare de peste 1 milion de lei.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Aleșd.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Inginerii" din astea financiare, la scară mică ca aceasta, sunt peste tot. Unii scapă iar alții nu.
Problema gravă e că agenți economici mari, publici și privați, fac așa ceva ... utilizând mici firme de casă în care niște angajați sunt deținătorii acestora, prin interpuși de regulă. Compania de Apă are în siajul său zeci de firme cu câte-un angajat sau doi, care prestează lucrări la are ar trebui să aibă cel puțin 10-15 angajați. ABA Crișuri la fel. Firmele "germenilor" Micula sunt chiar în fruntea unor asemenea evaziuni fiscale. Și multe altele. Pică însă cu popriri, sau chiar cu rețineri, doar cei mărunți cum este cel din Urvind.
Postat 26 Octombrie 2023, 08:38 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON