URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2017, 15:01

Actorul Ion Abrudan va fi înmormântat vineri la Oradea. Spectatorii îşi pot lua rămas bun de la el în foaierul Teatrului Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apreciatul actor orădean Ion Abrudan, tatăl vedetei de televiziune Crina Abrudan, va fi înmormântat, vineri, 29 decembrie, în Cimitirul Rulikowski din Oradea.

Înainte de înmormântare, însă, spectatorii orădeni îşi vor putea lua rămas bun de la el în foaierul Teatrului Regina Maria. În necrologul publicat de Teatrul orădean, Ion Abrudan este prezentat drept "un unicat". 

Ion Abrudan s-a stins din viaţă marţi, la vârsta de 79 de ani, vestea fiind transmisă publicului chiar de fiica sa, Crina, pe pagina ei de Facebook.

"Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului va fi depus în holul Teatrului Regina Maria în data de 29 decembrie 2017, intervalul orar 11:00-13:00, pentru ca toţi cei ce l-au cunoscut şi iubit să-şi poata lua rămas bun", se arată într-un anunţ transmis de instituţia de cultură.

Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la orele 14, la Capela Haşaş din Cimitirul Rulikowski.


Necrologul transmis de Teatrul Regina Maria

ION  ABRUDAN -  CUVÂNT de DESPĂRŢIRE

Iarnă grea. Anotimp al despărţirilor. Au plecat spre veşnicie, iată, actriţele Stela Popescu şi Olga Tudorache. Pleacă, pe neaşteptate, actorul ION ABRUDAN, concetăţeanul nostru.

Peste trei luni ar fi împlinit 80 de ani…Poate unora, mai ales celor tineri li se vor părea mulţi, socotind că 80 e  o vărstă… dar dacă te gândeşti că din ei 56 i-a petrecut pe scenă şi că el continua să joace până mai zilele trecute, nedând semne de uituceală sau de oboseală, nu e mult.

Colegii lui pot da mărturie că Ion nu privea niciodată spre sufleur, ştia mereu perfect textul şi era întotdeauna atent la CUM păşeşte pe scândura scenei: cu un respect pe care i l-au insuflat minunaţii lui dascăli într-ale scenei, Ion Cojar, Maestrul Finteşteanu, Moni Ghelerter, Sanda Manu, dar mai ales distinsa  actriţă Dina Cocea, al cărei student foarte drag era…

Coleg de grupă şi prieten cu Marin Moraru şi cu Gheorghe Dinică, iată-i de azi poate pronia cerească va rândui să joace mari spectacole pe marea scenă a Împărăţiei cereşti.

Născut la Oradea, Ion a venit în Teatrul oraşului său natal de la absolvire, a debutat pe scenă orădeană şi a continuat să joace vreme de 56 de ani…Un unicat.

A jucat peste 200 de roluri, în spectacole cu piese clasice şi contemporane, româneşti şi străine, drame şi comedii, spectacole de revistă, spectacole de poezie.A fost iniţiatorul unui faimos Caffe-theatre inaugurat cu Recitalul Nicolae Labiş.

A interpretat sute de personaje principale cele mai multe, fiind mereu cotat  ca un actor important al trupei. Ataşant cu personajele  sale, el căuta să le imprime acea undă de originalitate care să le facă inconfundabile. Şi aşa şi erau. A lucrat impecabil cu mari regizori (Radu Penciulescu, Valeriu Moisescu, Sandală Manu, Zoe Anghel Stanca, Mihai Măniuţiu, Alexandru Darie, Sergiu Savin, Anca Bradu, Petru Vutcărău ş. a.) A fost actorul preferat al lui Alexandru Colpacci care nu l-a ocolit în nici o distribuţie şi care i-a fost un foarte bun prieten.

Roluri remarcabile vor rămâne în Documentarul Teatrului orădean, cu tot efemerul acestei profesii : Ipingescu şi Caţavencu în comediile lui Caragiale, Ms. Şarl în Chiriţa lui Alecsandri, Papură Vodă în Sânziana şi Pepelea, George Dandin în comedia lui Moliere, Gaev în Livada de vişini, de Cehov, Oleg Baian în Ploşniţa lui Maiakovski, Bâlea în Noapte albă a lui Mircea Bradu, Directorul Filarmonicii în Abatorul lui Mrozek, Nicodemo în Cimitirul păsărilor a lui Antonio Gala  şi multe, multe altele. Sute, cum spuneam…

A jucat de peste o sută de ori, cu un umor fantastic, un personaj plin de haz în spectacolul Desculţ în parc,  apoi un rol dramatic în Zbor deasupra unui cuib de cuci…Să nu uităm şi de simpaticul personaj Lazar Wolf din Scripcarul pe acoperiş.

A jucat, Era… aceste cuvinte la timpul trecut ne întristează cu atât mai mult, cu cât ştim ce drag i-a fost lui ÎN TEATRU, cât a iubit scena şi cu câtă sinceră iubire şi nemărginit devotament i s-a dedicat!

A condus, vreme de cinci  ani , cu un devotament şi o dăruire  rare, Teatrul orădean, ca şef de secţie şi ca director artistic, având realizări  artistice notabile.

A fost şi VOCEA inconfundabilă a unor personaje năstruşnice în filmele de desene animate de la Zone Studio. Copiii ajunseseră să-i recunoască glasul pe stradă…bucurându-se parcă de întâlnirea neaşteptată.

Sobru, dar nu scorţos, cu un umor fin, exigent, respectând uneori chiar exagerat scena, colegii, regizorul, dar şi publicul, Ion Abrudan a fost mereu un exemplu pentru colegii tineri.

Ion Abrudan a fost un pasionat al munici sale pe scenă, socotind că talentul (harul) dăruit de bunul Dumnezeu trebuie înmulţit. Asta a şi făcut el…vreme de 56 de ani….

Soţ iubitor şi tată care şi-a adorat fiica,  mândru de amândouă, care , la rândul lor l-au adorat, Ion  ne-a fost, tuturor un bun şi devotat prieten. Ce poţi să-i spui, la ceas de despărţire, unui prieten ? Drum lin spre veşnicie, dragă Ioane! Drum lin…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON