URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 08:07

Abuz în funcţie! Directoarea parcurilor industriale, Delia Ungur, contestă concursurile cu dedicaţie ale Primăriei

Abuz în funcţie! Directoarea parcurilor industriale, Delia Ungur, contestă concursurile cu dedicaţie ale Primăriei CARNETUL LIPSĂ. Membru în toate Consiliile de Administraţie ale ADLO încă de la înfiinţarea parcurilor industriale, Delia Ungur (stânga) e convinsă că primarul Ilie Bolojan (dreapta) a dispus să nu mai facă parte din CA pentru a o înlocui mai uşor din funcţia de director. "Probabil e o problemă că nu am carnet de partid", le-a spus ea apropiaţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai reuşită afacere a Primăriei riscă să işte cel mai mare scandal! Până de curând unul dintre managerii favoriţi ai primarului Ilie Bolojan, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Delia Ungur, a intrat în război cu edilul şi cu Consiliul Local.

Pricina? Femeia cere revocarea Consiliului de Administraţie după ce în martie, la numirea noii structuri, a fost lăsată pe dinafară deşi luase locul întâi la concursul pe post. "Cu toate că eram îndreptăţită să ocup un loc în noul CA, au fost desemnaţi ca membri ocupanţii locurilor 2-6", acuză directoarea, convinsă că va fi epurată pentru că nu face parte din rândul "specialiştilor" de partid. Selectaţi discret, ca să nu apară concurenţa...

Puşculiţele de partid

Florin Birta, viceprimar OradeaFirmele de stat au fost dintotdeauna "puşculiţa" partidelor. O funcţie de director cu venituri generoase, un post de figuraţie în CA pentru 20% din salariul directorului sau un job public călduţ au fost ani de zile ciolanul activului de partid. Mâncate de incompetenţă, asemenea societăţi au fost la un pas de faliment în timpul crizei din 2008-2009, aşa că statul s-a văzut nevoit să ia măsuri. După serii lungi de numiri discreţionare, Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă a impus ca membrii CA-urilor şi directorii firmelor publice să fie aleşi prin concurs. Administratorii trebuie să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar ori juridic, sau să fi condus măcar 3 ani o societate care a înregistrat profit.

Primele CA-uri "corporatiste" ale firmelor municipalităţii orădene au fost numite de Consiliul Local în noiembrie 2012 pentru un mandat de 4 ani. La cererea Primăriei, societatea de consultanţă Romarketing a selectat administratori pentru Electrocentrale, Compania de Apă, OTL, Administraţia Domeniului Public şi ADLO, pe atunci Eurobusiness Parc.

Anunţate în două publicaţii economice centrale, fără vizibilitate în plan local, concursurile au fost rezervate de fapt activului de partid. Aşa au ajuns în CA-uri liberali ca Miron Pop, Claudiu Oros şi Romeo Nica, PSD-işti ca Liviu Sabău Popa, Pavel Mercea şi Emilia Gogoneaţă, dar şi UDMR-işti ca Marius Fandly şi Szabo Ştefan. Interesul a fost cu atât mai mare cu cât, în cazul demiterii directorului, postul putea fi ocupat de oricare dintre membrii CA.

Ajunşi la final de mandat în 2016, administratorii "politici" au rămas pe funcţii încă 6 luni. Conform unor modificări legislative de anul trecut, directorii nu mai puteau fi selectaţi înaintea CA, ci după acestea şi cu concursul lor, ceea ce a complicat procedura de concurs. Anul acesta în ianuarie, patronatul - care este municipalitatea - a emis o aşa-numită scrisoare de aşteptări pentru fiecare societate, a anunţat profilul CA-ului şi condiţiile pentru candidaţi. Dar publicitate n-a făcut, să nu apară concurenţa! "Procedura de selecţie a fost anunţată pe site-ul Primăriei", a motivat viceprimarul Florin Birta (foto). Dosită la rubrica "Anunţuri"...

Marea decuplare

CA-urile de la ADLO şi ADP au fost primele stabilite. Noii membri au fost numiţi prin HCL 190 din martie, prezentată în plenul Consiliului Local în ultima clipă, ca să nu fie prea dezbătută. Conform acesteia, noul CA al ADLO este prezidat de directorul comercial al Era Park, Florin Mal, avându-i ca membri pe Ciprian Bara (manager de vânzări la compania Henkel), Flavius Marian Calapod (administrator Probeton), Marius Chiş (inginer Schrack Tehnik) şi inginerul ex-PSD Florin Iepure (de la ARR).

Din CA al ADP fac parte Sorin Negruţiu (auditor la Termoficare), Florin Copil (manager Repono), Daniela Mihaela Fulop (administrator de firmă), Cosmin Meşter (inginer la ABA Crişuri), Alin Oşvat (director comercial Sauqui), Daniel Gherlea (brancadier la Spitalul Gavril Curteanu) şi PNL-ista Loredana Buz (dispecer la ABA Crişuri).

Luaţi prin surprindere, consilierii au comentat abia după şedinţă. "Pe locul 1 (n.r. - la concursul pentru CA al ADLO) s-a clasat Ungur Florina Delia şi nu este propusă! Care a fost raţionamentul?", a întrebat consilierul UDMR Huszar Istvan, fost viceprimar. I-a răspuns primarul Ilie Bolojan: "Am decis ca managerii să nu facă parte din consiliile de administraţie, în aşa fel încât să fie o decuplare între partea de management şi partea de strategie". Şi aşa a început războiul...

"Să se revoce!"

Delia Ungur e ferm convinsă că măsura o vizează direct. "Am participat la concurs, am luat cea mai mare notă, şi totuşi Consiliul Local i-a numit în CA pe următorii 5 după mine. E clar că vor să pună alt director", le-a spus ea apropiaţilor. Revoltată, în aprilie a trimis CL o plângere prealabilă, formalitate premergătoare unui proces. "Vă solicit să adoptaţi o nouă HCL, prin care subsemnata să fiu desemnată membru în CA", a transmis Ungur prin avocat.

Directoarea a arătat că a dezvoltat din nimic cele trei parcuri industriale din Şoseaua Borşului, din strada Ogorului şi din spatele CET I, iar la concursul pentru CA a obţinut 92 de puncte din 100 posibile, la mare distanţă de cele 80 obţinute de următorul clasat. "Este evident că procedura de selecţie nu a avut un caracter echitabil, fiind deturnat cel mai important scop al acesteia, respectiv numirea în CA a persoanelor care se bucură de cea mai bună calificare în domeniu", a concluzionat Ungur, care susţine că regula a fost schimbată în timpul jocului. "Încălcările legislaţiei sunt atât de evidente încât se circumscriu fără niciun dubiu dispoziţiilor articolului 297 Cod Penal", a încheiat ea. Adică abuz în funcţie...

La mâna primarului

Neoficial, reprezentanţii municipalităţii consideră ieşirea directoarei o încercare de securizare a postului, nu o supărare justificată. "Doamna Ungur se poate prezenta liniştită la concursul pentru funcţia de director. Nu are nimeni, nimic, cu ea", asigură Bolojan.

De altfel, în răspunsul trimis reclamantei, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, precizează că, potrivit normativelor guvernării corporative, directorii pot face parte din rândul administratorilor, dar acest lucru nu este şi obligatoriu. În consecinţă, primarul are tot dreptul să scoată directorii din CA-uri, măsura fiind adoptată nu doar la ADLO, ci la toate societăţile Primăriei, pentru a separa "executivul" de "legislativ". "Este o chestiune de oportunitate şi nicidecum de legalitate", scrie secretarul.

Modelul Sibiu

Conducerea Primăriei este categorică. "Noul sistem a fost implementat după modelul din Sibiu. Astfel, CA-ul nu mai este o anexă a directorului, care îi poate influenţa pe membrii cum vrea el, iar aceştia sunt mai atenţi la deciziile pe care le iau", explică directorul economic Eduard Florea, surprins de scandalul declanşat de Ungur cu atât mai mult cu cât "în interior" se ştia ce urmează. "Măsura a fost dezbătută de conducerea Primăriei mai multe luni, cu avantaje şi dezavantaje, a fost comunicată directorilor, dar decizia finală a fost luată abia după declanşarea concursului".

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaDe altfel, conştient că nu mai putea face parte din CA, directorul ADP, Liviu Andrica (foto) nici măcar nu s-a înscris la concurs. "Nu văd care e problema. Directorul oricum participă la şedinţele CA, îşi face materialele şi le susţine, atât doar că nu are drept de vot", spune Andrica.

Asta nu înseamnă, totuşi, că Delia Ungur nu ar putea primi satisfacţie în instanţă. În fond, Consiliul Local a schimbat regulile în timpul concursului. Vorba vine, concurs...


SELECŢIA CONTINUĂ
Urmează firmele mari!

CA-urile ADLO şi ADP au fost deja constituite pentru că, fiind firme cu cifre de afaceri sub 7 milioane euro pe an, selecţia se face prin procedură rapidă, de către o comisie numită de conducerea Primăriei. În schimb, în cazul CAO şi OTL, municipalitatea a trebuit să apeleze din nou la serviciile firmei Romarketing pentru desemnarea unei liste lungi de candidaţi, din care tot Consiliul Local va alege administratorii.

Pentru cele 7 locuri din CA-urile fiecăreia dintre cele două societăţi au fost depuse 14, respectiv 15 candidaturi. Concurenţa redusă, de doi pe un loc, se datorează, din nou, faptului că procedura de selecţie a fost anunţată doar în două publicaţii economice naţionale şi pe site-ul Primăriei, nu şi în presa locală. În cazul Termoficare, selecţia noului CA se va face abia în 2019, deoarece mandatul administratorilor va expira abia la sfârşitul anului viitor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Exerciţii pentru concursul de ocupare a postului de membru în Consiliul de Administraţie la CAO
„Următoarele rezultate strategice sunt așteptate a fi atinse în următorii patru ani: 1) îmbunătățirea parametrilor de calitate privind serviciul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare 2) reducerea cheltuielilor de exploatare raportat la cifra de afaceri 3) creșterea numărului de clienți racordați la sistemul de canalizare 4) raportul datorie financiara/EBITDA de cel mult 4,5 (EBITDA înseamnă profitul înainte de orice dobânda sau costuri de finanțare, amortizare și redevență) 5) renegocierea contractului colectiv de munca în vederea abordării unitare pentru toate companiile la care Municipiul Oradea este acționar majoritar 6) creșterea, din surse proprii si din fondul IID, a sumelor alocate investițiilor in infrastructura sistemului de apa și canalizare 7) reducerea graduală a pierderilor tehnologice din sistem 8) diversificarea paletei de servicii prestate către populație” Dacă ar fi să cred în bunele intenţii ale lui Bolojan în privinţa noii abordări a C.A. –urilor, după numirile ce vor urma, ar trebui să mă convingă întâi prin cerinţele enunţate în anunţul de recrutare a membrilor C.A. Ar fi (fost) primul semn că, în calitatea pe care o are – Preşedinte AGA la CAO, a înţeles care este situaţia actuală, care sunt problemele şi ce trebuie făcut la Compania de Apă. Că nu este aşa, o demonstrează tocmai „rezultatele strategice așteptate a fi atinse”. O caracteristică generală este aceea că NU impun nici un obiectiv cuantificabil. Dintre cele opt cerinţe, prima impune „îmbunătățirea parametrilor de calitate”. Cu toate că prin ultimul raport aprobat tocmai prin grija primarului şi a consilerilor a(o)coliţi s-a acceptat că apa furnizată îndeplineşte condiţiile de calitate. Întreb: dacă există un standard, care prin datele publice furnizate este respectat, de ce ar trebui făcute cheltuieli suplimentare pentru a fi mai exigenţi decât prevede legea şi cu ce preţ? Referitor la a doua cerinţă, nu se impune sub nicio formă reducerea sau, cel puţin, menţinerea preţului serviciilor. Asta denotă „preocuparea” pentru cetăţeni. În realitate, începând cu 2011, actuala echipă de conducere de la CAO (director şi C.A.) a devansat graficul de creştere a tarifelor FĂRĂ să fi făcut toate investiţiile în urma cărora, prin contractul de finaţare, se impuneau creşterile preconizate. Astfel, NEJUSTIFICAT, trei ani de zile au aplicate tarifele maxime admise prin respectivul plan. Ca urmare, atingerea acestei cerinţe „va crea premisele” creşterii tarifelor. În privinţa „creşterii numărului de clienți racordați la sistemul de canalizare”, este doar un enunţ atât timp cât, nu se face nicio referire la obligaţiile asumate prin contratul de finanţare şi la planul de conformare asumat (impersonal). Despre creşterea numărului de clienţi racordaţi la sistemul de alimentare cu apă nu se spune nimic! Prin rapoartele prezentate de CAO, primarul Municipiului Oradea (după ce a vrut să „se” extindă la nivel de judeţ prin Aparegio) acceptă ca toţi cei din afara Oradiei să fie trataţi drept consumatori „second hand”. O demonstrează tocmai raportarea separată (artificial) pentru Oradea şi pentru „CAO”, cu toate că ar trebui să fie o singură cifră pentru ÎNTREAGA companie! Cu toate că procentul de racordare la reţeaua de apă (odată încheiate lucrările pe fonduri de coeziune) trebuia să fie 100%, în raport se precizează că în Oradea este 99,2% şi în restul ariei de operare este 94,4%. La canalizare cifrele sunt de 93,2% şi 78,8%. Singura cifră care apare (ca o limită superioară) este raportul dintre datoria financiară şi celebrul EBITDA. Fixat la maxim 4,5 , deschide calea supravieţuirii (singura cale) – ÎMPRUMUTUL. După ce au avut grijă (şi prin impunerea Curţii de Conturi) să rectifice bugetele pe anteriorii trei ani şi o parte din provizioane au fost (re)încadrate la venituri, profitul pare unul realizat din prostituţie. Tocmai de aceea raportul a fost fixat la 4,5 – să poată fi împrumutaţi cât mai muţi bani! Potenţialului împrumut, ca valoare în bani, ar fi echivalentul corecţiilor financiare cumulate cu cheltuielile de refinanţare şi a lucrărilor ce nu vor mai fi finanţate de Comisia Europeană. Bineînţeles că, aşa cum ne-au obişnuit, vor îndeplini cerinţa (supraevaluată) atingând un prag de „doar” 3,2. În plus, indirect, Consiliul Local „se linge pe bot” de redevenţa datorată de CAO. Oricum, o obţine periodic. De obicei după controalele Curţii de Conturi. „Renegocierea contractului colectiv de munca în vederea abordării unitare pentru toate companiile la care Municipiul Oradea este acționar majoritar”, iniţiativă recurentă pe parcurcursul mandatelor lui Bolojan (la nivel de intenţie), ar presupune existenţa unei abordări unitare ŞI pentru rezultatele preconizate ale tuturor companiilor. Evident că Bolojan a vizat doar drepturile salariale folosind ochelarii calului penelist. Cum să faci „Creșterea, din surse proprii si din fondul IID, a sumelor alocate investițiilor in infrastructura sistemului de apa și canalizare” şi cu cât, dacă planul de investiţii se modifică după bunul plac şi interesele lui Bolojan de câte ori „e nevoie”? Pierderile raporate pe 2015 pentru Oradea au fost calulate printr-o formulă inovativă asupra căreia nu insist mai mult decât Curtea de Conturi (deşi aceasta a rectificat-o numai financiar) pentru a nu-i da idei în plus pentru furat lui Radu Ciursaş, Radu Panea şi celorlaţi Răduci, au fost de 26,3 m3/km/zi. Pentru restul ariei de operare a fost 18,1. Asta, în condiţiile în care reţelele preluate în comune sunt mai vechi decât cele din Oradea. Ce ar mai fi de spus când, în raportul pe 2016, pragul fixat a fost de 40 m3/km/zi pentru Oradea şi 28 m3/km/zi pentru restul???!!! Ca să fie siguri că pot îndeplini obiectivul. Prin noua strategie se perpetuează aceleaşi practici. Mai rafinaţi acum, nu mai fixează nicio limită. În privinţa „diversificarii paletei de servicii prestate către populație”, probabil, gânditorul se referă la îmbutelierea apei „Repezi” care să justifice salariul lunar de 2500 de euro primit de directorul Companiei de Apă. Pentru consultanţă on-line aştept întrebările pe Bihoreanul. (Nu răspund întrebărilor comisiei).
Postat 09 Iunie 2017, 21:38 de eutanasiu
Aplicaţie practică a „noii” strategii
Aplicând prevederile OUG 109/2011 „administratorii trebuie să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar ori juridic, sau să fi condus măcar 3 ani o societate care a înregistrat profit”, preventiv, aţi putea să-l „selectaţi” pe fiul lui Gavra pentru un post în C.A. la CAO. Asta, dacă numirea nu ar duce la diminuarea profitului firmei OVM Paper pe următorii trei ani.
Postat 09 Iunie 2017, 17:22 de eutanasiu
Poza
Daca nu aparea sub prima poza ...."Delia Ungur (stânga)..." ,sunt convins ca foarte multi dintre cititori credeau ca domnul chel din poza e Delia.
Postat 08 Iunie 2017, 14:18 de Citizen
Gata! A plecat!
S a dus acolo unde valoarea ii e (re)cunoscuta: la pasztor bacsi. Primare, nu sunt uratorii, sunt procurorii, nu e clinchet de clopotei, e clinchet de catuse!
Postat 08 Iunie 2017, 13:15 de ili3
@Delia
Pleaca de acolo cat mai repede. Renunta, lasa-o naibii de onoare, nu merita. In politica nu exista onoare. Daca nu te sacrifica acum, o vor face mai tarziu. Gaseste-ti un job bine platit la o multinationala si lasa-i cu ochii in soare. Invata din greselile altora. :). Iti doresc numai bine!
Postat 08 Iunie 2017, 12:45 de Kid
!!!!
Delita draga..realitatea e alta...ai gasit ocazia s-o tai...la cate porcarii s-au facut p-acolo...in rest tu esti plina de competenta draguta...nu-ti face probleme..hahahah
Postat 08 Iunie 2017, 12:38 de Tinas
Indian na Polis
Ajuns la oraş, Marele (BIG) indian pleşuv a fumat pipa păcii cu directorii şi administratorii preeriei timp de opt primăveri. Era la mai mult de două milenii şi jumătate de când grecii inventaseră Polisul. Acum, trage pe nas fumul tehnocraţiei. Este singura scăpare din paradigma pe care singur a „descoperit-o”. Unirea intereselor de trib a redus „strategia” la conceptul diviziunii sociale a muncii. Din cele mai vechi timpuri, indienii s-au identificat cu natura aşa că, şi în acest caz, căpeteniile şi-au adjudecat nume reprezentative. Dealul Ciuperca s-a întâlnit la pipa păcii cu Drumul Expres. După câteva fumuri (şi câteva tunuri), pentru uşurinţa conversaţiei, au stabilit să-şi vorbească pe numele mic. Alunecosul cu Neterminatul. Înţelepciunea populară i-a însemnat pe răbojul memoriei colective drept Hoţul cu Prostul. Cel din urmă, suflând fumul în formă de cercuri ce delimitează „legea” de „execuţie”, îşi linge băţul cu miere în faţa muştelor pe care de-acum le va ţine închise în sticla din care au băut cele 18 călăuze. Indienii Sioux n-au mai avut loc în jurul focului, motiv pentru care n-au nicio intenţie să scoată dopul sticlei până când muştele vor muri (de poftă).
Postat 08 Iunie 2017, 12:30 de eutanasiu
Arca lui Bolo
Bolojan a constatat că sistemul implementat de el ca primar merge uns și că acoperă, prin Parchete, Curți și servicii, o gamă satisfăcătoare de butoane. Dar, pe de altă parte, perfecționist cum îl știm, și-a suflecat mânecile ca să pună la punct controlul complementar asupra întregii năsălii. Dacă Oradea ar fi o piramidă (de sticlă), în vârful ei stă înfipt Bolojan. Privind în jos, e viitorul şi mauso-leul format din taxele şi impozitele mărite, din datoria publică şi mărunţişul de pe jos impozitat drept salariu minim. E la al treilea mandat şi îşi face planuri să ajungă europarlamentar. Reţeaua de muci uscaţi pe sticla piramidei cu care face umbră contribuabilului împiedică oraşul să respire. A „generat” soluţia salvatoare după ce soarele concentra toată căldura în chelia lui. Şefii de servicii (din PMO), foştii prefecţi, directorii companiilor din subordine, meritau investiţia. Tot atunci, „s-a dat jos” lăsând în locul lui o sosie. La început cu păr, denumită prietenos Yedi – un fel de ursuleţ pufos. Mai nou, după chipul său stilizat, e Salvator. Imaginea piramidei a integrat Ochiul masonic. Mimetismul epilat s-a redus la sprâncene. Aşa a început şi „s-a” sfârşit strategia lui Bolojan. E simplă ca cărţile din care studia „în diagonală” în timp ce-l intervieva suav domnul Criş, uşoară ca tinichigeria aplicată învăţământului dual şi tare ca ambrozia. Nici un penelist îngrăşat cu grăunţele bugetului n-a putut să prevadă un Ignat atât de sumbru ca cel din 2017. Chiar dacă nu va curge mult sânge din cauza sperieturii, se va auzi guiţatul celor care fug cu paiele aprinse pe ei. Oxiurii, deja s-au mutat. Pentru că preţul „în viu” a scăzut, „s-a” luat decizia de a conserva şunca pentru iniţiaţi. Limba (feliată), după părerea avizată a măcelarului Matache, în acest caz, merge cel mai bine cu o palincă. Vierii şi partenerele lor nu mai au preţ în comparaţie cu purceluşii de lapte dornici de îngrăşare, fără să ştie că procurorii abia aşteaptă să le bage mărul în gură. După ce, vreme de două mandate, a fost un fel de Noe care a luat în arcă toate animalele politice care nu mai aveau pereche, acum pare decis să se salveze numai pe el. Sărind din barcă.
Postat 08 Iunie 2017, 11:50 de eutanasiu
Chiar trebuie schimbata!
Nu discut porcariile fara numar ale birtinezului &co! Propun o comparatie intre doua municipii: Oradea, populatie peste 195.000 de locuitori: cele trei parcuri industriale însumează o suprafaţă de 230 de hectare, din care 70% este ocupată. Au fost atrase investiţii private de peste 350 de milioane de euro şi au fost create, până acum, aproape 4.000 de locuri de muncă. Sebes, populatie 27.000 de locuitori: parc industrial 74 ha, investitii private de peste 1 miliard de euro!!! Despre ,,calitatea” investitorilor si mai ales despre ce se produce, cata valoare adaugata este inglobata…. Noi cu lipit cablaje, ei cu cutii automate pt. Mercedes… Daca as fi rau as compara investitiile in ,,parcurile" Oradiei cu cele in pajistile comunei Miroslava-Iasi.
Postat 08 Iunie 2017, 10:11 de pinonel
MAREA DE CUPLARE
Într-o mare de cuple-rai, patroana bordelului cu toate găurile ocupate simultan de funcţii, propune trecerea la LGBT permiţând doar relaţiile dintre „noi şi-ai noştri”. Astfel, minoritatea mult blamată va deveni majoritatea decidentă după modelul din Consiliul Local. Un fel de prostitutio in integrum. Dacă în primul mandat „s-a” practicat la liber, în cel de-al doilea s-a instituţionalizat prin concurs. Damele au primit un bonus de şase luni în care pot păstra banii primiţi de la clienţi pentru operaţii estetice menite să le transforme în fete mari. Concursurile de Miss anunţate odată cu cel de-al treilea mandat, nu pot avea rezultate diferite cât timp metoda este aceeaşi. Damele Piron Mop, Claudia Rusoaica şi Julieta Nimic – cotate ca fiind profesioniste – ar putea fi înlocuite, pe principiul competenţei, de un brancardier, o dispeceră şi, cel mai probabil, un medic ginecolog. Peştele Crap ar putea oferi consultanţă pentru organizarea cabinetului de medicina muncii. De pe pluta cu refugiaţi politic, noile şefe ale saltelelor cu bani de la buget, vor avea dreptul (matroana zice că şi obligaţia) să-i arunce în valuri pe toţi cei care nu le satisfac şi, bineînţeles, pe cei care nu plătesc înainte. Unul dintre clienţi a decis chiar să-şi facă operaţie de schimbare de sex, conştient fiind că dimensiunile nu-i mai permit înscrierea la concurs. Mai aflăm că nu s-a renunţat la tradiţionala „încercare” a candidaţilor de către matroană, după ce au fost în prealabil măsuraţi ştiinţific cu şublerul marketingului românesc. Elementul de noutate este condiţia de a se prezenta „liniştiţi”. O altă condiţie nouă este că, cei care ştiu să facă sex în scris, nu mai trec la oral. Abuzul cu perversiuni invocat, are mari şanse să fie declarat neconstituţional pentru că nu este stipulat diametrul şi nici lungimea maximă admisă. Din cuplarea managementului cu strategia prin care din cele mai vechi timpuri se întelegea că primul e cu banii şi celălalt cu implementarea, timp de opt ani s-au născut mutanţi care, pocherişti ca unii dintre tătici, ar putea să scoată în final, din mânecă, un as de pică patroana.
Postat 08 Iunie 2017, 08:44 de eutanasiu
Povestea celor trei purceluşi (science-fiction)
Aşa ar trebui să-şi fi intitulat domnul Simai articolul uluitor prin scenariul original „editat” chiar de realitate. Ca şi la un S.F. bun, valoarea textului este dată de situaţia imaginară în care este transpusă realitatea. De la adăpostul conferit de vizuina şi viziunea fiecăruia, Cel cu Casa de Paie guiţează ascuţit că este surprins nu de lup ci de capră, Cel cu Casa de Scânduri a guiţat din vila legalităţii „oportunitatea” compromisului între paie şi bolovani, iar cel cu Casa de Piatră a grohăit subliminal că drobul de sare de la „subţiori” e doar restul transpiraţiei după lucrul mecanic depus de el Însuşi. Asta, după ce mama e convinsă că „din nimic” a făcut trei case industriale.
Postat 08 Iunie 2017, 08:26 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON