Cea mai reuşită afacere a Primăriei riscă să işte cel mai mare scandal! Până de curând unul dintre managerii favoriţi ai primarului Ilie Bolojan, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Delia Ungur, a intrat în război cu edilul şi cu Consiliul Local.
Pricina? Femeia cere revocarea Consiliului de Administraţie după ce în martie, la numirea noii structuri, a fost lăsată pe dinafară deşi luase locul întâi la concursul pe post. "Cu toate că eram îndreptăţită să ocup un loc în noul CA, au fost desemnaţi ca membri ocupanţii locurilor 2-6", acuză directoarea, convinsă că va fi epurată pentru că nu face parte din rândul "specialiştilor" de partid. Selectaţi discret, ca să nu apară concurenţa...
Puşculiţele de partid
Firmele de stat au fost dintotdeauna "puşculiţa" partidelor. O funcţie de director cu venituri generoase, un post de figuraţie în CA pentru 20% din salariul directorului sau un job public călduţ au fost ani de zile ciolanul activului de partid. Mâncate de incompetenţă, asemenea societăţi au fost la un pas de faliment în timpul crizei din 2008-2009, aşa că statul s-a văzut nevoit să ia măsuri. După serii lungi de numiri discreţionare, Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă a impus ca membrii CA-urilor şi directorii firmelor publice să fie aleşi prin concurs. Administratorii trebuie să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar ori juridic, sau să fi condus măcar 3 ani o societate care a înregistrat profit.
Primele CA-uri "corporatiste" ale firmelor municipalităţii orădene au fost numite de Consiliul Local în noiembrie 2012 pentru un mandat de 4 ani. La cererea Primăriei, societatea de consultanţă Romarketing a selectat administratori pentru Electrocentrale, Compania de Apă, OTL, Administraţia Domeniului Public şi ADLO, pe atunci Eurobusiness Parc.
Anunţate în două publicaţii economice centrale, fără vizibilitate în plan local, concursurile au fost rezervate de fapt activului de partid. Aşa au ajuns în CA-uri liberali ca Miron Pop, Claudiu Oros şi Romeo Nica, PSD-işti ca Liviu Sabău Popa, Pavel Mercea şi Emilia Gogoneaţă, dar şi UDMR-işti ca Marius Fandly şi Szabo Ştefan. Interesul a fost cu atât mai mare cu cât, în cazul demiterii directorului, postul putea fi ocupat de oricare dintre membrii CA.
Ajunşi la final de mandat în 2016, administratorii "politici" au rămas pe funcţii încă 6 luni. Conform unor modificări legislative de anul trecut, directorii nu mai puteau fi selectaţi înaintea CA, ci după acestea şi cu concursul lor, ceea ce a complicat procedura de concurs. Anul acesta în ianuarie, patronatul - care este municipalitatea - a emis o aşa-numită scrisoare de aşteptări pentru fiecare societate, a anunţat profilul CA-ului şi condiţiile pentru candidaţi. Dar publicitate n-a făcut, să nu apară concurenţa! "Procedura de selecţie a fost anunţată pe site-ul Primăriei", a motivat viceprimarul Florin Birta (foto). Dosită la rubrica "Anunţuri"...
Marea decuplare
CA-urile de la ADLO şi ADP au fost primele stabilite. Noii membri au fost numiţi prin HCL 190 din martie, prezentată în plenul Consiliului Local în ultima clipă, ca să nu fie prea dezbătută. Conform acesteia, noul CA al ADLO este prezidat de directorul comercial al Era Park, Florin Mal, avându-i ca membri pe Ciprian Bara (manager de vânzări la compania Henkel), Flavius Marian Calapod (administrator Probeton), Marius Chiş (inginer Schrack Tehnik) şi inginerul ex-PSD Florin Iepure (de la ARR).
Din CA al ADP fac parte Sorin Negruţiu (auditor la Termoficare), Florin Copil (manager Repono), Daniela Mihaela Fulop (administrator de firmă), Cosmin Meşter (inginer la ABA Crişuri), Alin Oşvat (director comercial Sauqui), Daniel Gherlea (brancadier la Spitalul Gavril Curteanu) şi PNL-ista Loredana Buz (dispecer la ABA Crişuri).
Luaţi prin surprindere, consilierii au comentat abia după şedinţă. "Pe locul 1 (n.r. - la concursul pentru CA al ADLO) s-a clasat Ungur Florina Delia şi nu este propusă! Care a fost raţionamentul?", a întrebat consilierul UDMR Huszar Istvan, fost viceprimar. I-a răspuns primarul Ilie Bolojan: "Am decis ca managerii să nu facă parte din consiliile de administraţie, în aşa fel încât să fie o decuplare între partea de management şi partea de strategie". Şi aşa a început războiul...
"Să se revoce!"
Delia Ungur e ferm convinsă că măsura o vizează direct. "Am participat la concurs, am luat cea mai mare notă, şi totuşi Consiliul Local i-a numit în CA pe următorii 5 după mine. E clar că vor să pună alt director", le-a spus ea apropiaţilor. Revoltată, în aprilie a trimis CL o plângere prealabilă, formalitate premergătoare unui proces. "Vă solicit să adoptaţi o nouă HCL, prin care subsemnata să fiu desemnată membru în CA", a transmis Ungur prin avocat.
Directoarea a arătat că a dezvoltat din nimic cele trei parcuri industriale din Şoseaua Borşului, din strada Ogorului şi din spatele CET I, iar la concursul pentru CA a obţinut 92 de puncte din 100 posibile, la mare distanţă de cele 80 obţinute de următorul clasat. "Este evident că procedura de selecţie nu a avut un caracter echitabil, fiind deturnat cel mai important scop al acesteia, respectiv numirea în CA a persoanelor care se bucură de cea mai bună calificare în domeniu", a concluzionat Ungur, care susţine că regula a fost schimbată în timpul jocului. "Încălcările legislaţiei sunt atât de evidente încât se circumscriu fără niciun dubiu dispoziţiilor articolului 297 Cod Penal", a încheiat ea. Adică abuz în funcţie...
La mâna primarului
Neoficial, reprezentanţii municipalităţii consideră ieşirea directoarei o încercare de securizare a postului, nu o supărare justificată. "Doamna Ungur se poate prezenta liniştită la concursul pentru funcţia de director. Nu are nimeni, nimic, cu ea", asigură Bolojan.
De altfel, în răspunsul trimis reclamantei, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, precizează că, potrivit normativelor guvernării corporative, directorii pot face parte din rândul administratorilor, dar acest lucru nu este şi obligatoriu. În consecinţă, primarul are tot dreptul să scoată directorii din CA-uri, măsura fiind adoptată nu doar la ADLO, ci la toate societăţile Primăriei, pentru a separa "executivul" de "legislativ". "Este o chestiune de oportunitate şi nicidecum de legalitate", scrie secretarul.
Modelul Sibiu
Conducerea Primăriei este categorică. "Noul sistem a fost implementat după modelul din Sibiu. Astfel, CA-ul nu mai este o anexă a directorului, care îi poate influenţa pe membrii cum vrea el, iar aceştia sunt mai atenţi la deciziile pe care le iau", explică directorul economic Eduard Florea, surprins de scandalul declanşat de Ungur cu atât mai mult cu cât "în interior" se ştia ce urmează. "Măsura a fost dezbătută de conducerea Primăriei mai multe luni, cu avantaje şi dezavantaje, a fost comunicată directorilor, dar decizia finală a fost luată abia după declanşarea concursului".
De altfel, conştient că nu mai putea face parte din CA, directorul ADP, Liviu Andrica (foto) nici măcar nu s-a înscris la concurs. "Nu văd care e problema. Directorul oricum participă la şedinţele CA, îşi face materialele şi le susţine, atât doar că nu are drept de vot", spune Andrica.
Asta nu înseamnă, totuşi, că Delia Ungur nu ar putea primi satisfacţie în instanţă. În fond, Consiliul Local a schimbat regulile în timpul concursului. Vorba vine, concurs...
SELECŢIA CONTINUĂ
Urmează firmele mari!
CA-urile ADLO şi ADP au fost deja constituite pentru că, fiind firme cu cifre de afaceri sub 7 milioane euro pe an, selecţia se face prin procedură rapidă, de către o comisie numită de conducerea Primăriei. În schimb, în cazul CAO şi OTL, municipalitatea a trebuit să apeleze din nou la serviciile firmei Romarketing pentru desemnarea unei liste lungi de candidaţi, din care tot Consiliul Local va alege administratorii.
Pentru cele 7 locuri din CA-urile fiecăreia dintre cele două societăţi au fost depuse 14, respectiv 15 candidaturi. Concurenţa redusă, de doi pe un loc, se datorează, din nou, faptului că procedura de selecţie a fost anunţată doar în două publicaţii economice naţionale şi pe site-ul Primăriei, nu şi în presa locală. În cazul Termoficare, selecţia noului CA se va face abia în 2019, deoarece mandatul administratorilor va expira abia la sfârşitul anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.