URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2022, 14:11

A fost lansată licitația pentru inelul metropolitan din Bihor, deși exproprierile nu au fost aprobate. Bolojan: „La finalul lui 2024, se va putea circula pe acest drum”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat, vineri, că s-a publicat cu o zi înainte, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, procedura de licitație pentru proiectarea și execuția inelului rutier metropolitan, o șosea care va avea 17 kilometri care ar urma să ocolească Oșorhei, Băile Felix și Nojorid, legând astfel DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad.

„Estimăm că în 3-4 luni vom evalua ofertele și va fi desemnat câștigătorul. Dacă nu vor fi contestații, până în toamna anului viitor se vor finaliza proiectele tehnice și vor putea începe efectiv lucrările. Durata de execuție este de 18 luni. La finalul anului 2024, se va putea circula pe acest drum nou. Inelul va conecta drumurile naționale ce leagă Oradea de Cluj, de Deva și de Arad”, a transmis, vineri, printr-un comunicat, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 

La începutul acestei veri, proiectul de aprobare a studiului de fezabilitate al viitorului inel rutier a fost aprobat în Consiliul Județean Bihor, prin voturile consilierilor PNL, iar procedurile pentru acest obiectiv de investiții au putut demara. 

Totuși, ce nu menționează reprezentanții Consiliului Județean Bihor în informarea de vineri este că deja în trei rânduri consilierii opoziției, adică cei ai PSD și UDMR, din deliberativul județean, au trântit proiectul care vizează exproprierile necesare realizării acestei șosele. Pentru ca lista exproprierilor să fie aprobată, este nevoie de două treimi din voturile aleșilor bihorenilor, deci și măcar de câteva voturi de la opoziție. 

Deși a făcut apel în mai multe rânduri la PSD și UDMR să aprobe proiectul, Ilie Bolojan nu a reușit să-i convingă pe consilierii acestor formațiuni, chiar dacă le-a spus că județul ar putea pierde circa 40 de milioane de euro, adică finanțarea aprobată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, pentru această investiție. 

Reprezentanții PSD au cerut în mai multe rânduri ca traseul inelului metropolitan să fie modificat astfel încât să nu treacă peste terenurile unor localnici, lucru care nu s-a întâmplat. Proiectul ce vizează exproprierile va fi pus, din nou, pe ordinea de zi a viitoarei ședințe, cea programată pe 22 septembrie.

Conform studiului de fezabilitate, viitoarea șosea ar avea câte o bandă pe sens și s-ar întinde pe 17 kilometri. „Execuția lucrărilor va fi realizată pe două tronsoane. Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la acest viaduct și ajunge în Orșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu”, se precizează în comunicatul CJ Bihor.

Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 196.753.661,05 și 216.429.027,16 lei, fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 25 octombrie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP aka mama Omida
Spui tu multe, dar lipsește logica.
Postat 17 Septembrie 2022, 11:54 de Sandu2100
Sandu, idotul de serviciu.
Ți-am mai spus, dar la nivelul tău de retard nu reții nimic. Inelul 2 "metropolitan" a fost conceput în perioada 2006-2007 și avea deja finanțare, dacă avea cine să-l susțină la nivel politico-administrativ local, de la începutul anului 2008 deja, din partea unui consorțiu de bănci și instituții (BEI + BCR/ErsteBank + Comisia Europeană + Ministerul Dezvoltării și Administrației de la acea vreme din cadrul Guvernului României). Bolojan a aflat de asta în 2007 deja, când era secretar general al Guvernului, dar a stat cu fundul pe studiul respectiv, odată pentru că nu i-a înțeles importanța de viitor, dar mai ales pentru că a vrut să-și aroge ideea ca fiind a lui ... știind de atunci deja că va candida ca primar la Oradea.
Postat 17 Septembrie 2022, 08:49 de KP
Opoziția atât știe.
Contra. Orice proiect ar fi, oricâți oameni ar beneficia. Orice culoare ar avea opoziția, atât știe. Totdeauna la fel. Ca să înceapă o negociere, să obțină și ei ceva. Un contract, o funcție pt cineva, etc...
Postat 17 Septembrie 2022, 08:10 de Vio_427
Ne pisham pe proprietatea privata si nu e prima mictiune a acestora
Neocomunisti travestiti in asa zisi liberali care fac ce vor pe proprietatea privata. Nu e nimeni impotriva exproprierii in interes public dar mictiunea pe proprietatea privata nu e deloc ok
Postat 16 Septembrie 2022, 23:17 de Traian
KP aka mama Omida
De când și pana când trebuia sa fie gata drumul?? Bolojan abia a început mandatul. Drumul express e in lucru. Știu ca te doare, ca atât poti
Postat 16 Septembrie 2022, 16:39 de Sandu2100
O să mai fie destule licitații de acest fel.
Iar constructorii vor curge în valuri pe acest drum care trebuia să fie gata deja, dacă Bolo i-ar fi înțeles rolul la timp. Povestea e că, acest traseu va fi dat în folosință parțial în 2028, iar final în 2030. Promisiunea cu 2024 este precum cea cu "Air Oradea" sau construirea drumului expres Oradea-Arad, de către Bolojan și Falcă din banii județelor implicate.
Postat 16 Septembrie 2022, 16:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON