URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 14:00

Ioan Mang: PSD va vota Inelul Rutier Metropolitan dacă Bolojan schimbă traseul și investiția nu va fi „împotriva oamenilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șeful PSD Bihor a anunțat că niciun consilier județean al partidului nu va vota exproprierile pentru centura metropolitană Oradea în varianta propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, deoarece „social-democrații respectă proprietatea privată”, iar dacă vreunul ar fi făcut-o risca pierderea mandatului.

Ioan Mang a afirmat, totodată, că administrația județeană nu pierde finanțarea pentru proiect, așa cum susține Bolojan, deoarece este disponibilă doi ani, iar traseul poate fi modificat într-o lună așa cum cer reprezentanții PSD și cum vor 23 de proprietari de terenuri din Cheriu.

„Și minciuna-i vorbă”

„M-am gândit că acesta ar fi cel mai bun titlu – „Și minciuna-i vorbă” – după ce PNL s-a plâns că PSD blochează proiectele județului Bihor și atragerea de fonduri”, a declarat președintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferință de presă susținută joi, în care l-a contrazis pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, privind riscul de pierdere a fondurilor de 201 milioane lei alocate din Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Inelul Metropolitan Oradea după ce, atât în 8 iulie, cât și în 28 iulie, exproprierile pentru proiect au fost „trântite” prin voturile de abținere ale consilierilor județeni PSD și UDMR.

Mang a reiterat că ideea unei centuri metropolitane i-a aparținut lui încă din 2019, cum a mai susținut, precizând că voia o „centură adevărată”, cu patru benzi și mai lungă, dar recunoscând totuși că sub conducerea sa CJ Bihor n-a făcut nimic pentru proiect. Cert e că în aceste condiții, în care „paternitatea proiectului” i-ar fi aparținut, PSD nu avea niciun motiv să se opună, a subliniat Mang, precizând că singurul vinovat pentru faptul că proiectul este poticnit în prezent este Bolojan, care nu vrea să modifice traseul centurii.

„Împotriva oamenilor”

Mang a spus că, la fel ca omologii lor de la UDMR, cei șase consilieri județeni ai PSD s-au opus traseului viitorului Inel Rutier după ce în luna iunie consilierul Florian Oros și alți reprezentanți ai PSD au sprijinit protestul desfășurat de 9 proprietari din Cheriu, nemulțumiți că șoseaua le va tăia grădinile. „Ar fi fost trist să mergem să discutăm cu cetățenii și apoi în Consiliul Județean să fim de acord cu traseul, ar fi fost chiar de râs”, a spus șeful PSD Bihor.

Mang a afirmat că președintele CJ Bihor „s-a încăpățânat să meargă pe varianta mai scurtă”, deși PSD a propus una cu 700 metri mai lungă, astfel încât traseul să nu afecteze terenurile intravilane, dar Bolojan nici măcar nu a mers în Cheriu să vorbească cu sătenii. „O administrație ar trebui să se facă pentru oameni, nu pentru ideea cuiva de a crea ceva care este împotriva oamenilor”, a spus Mang.

Banii nu se pierd

Politicianul a mai precizat că nu el le-a trasat consilierilor județeni PSD sarcina să se opună proiectului, ci aceștia au luat decizia, iar dacă vreunul ar fi încălcat-o, ar fi fost exclus din partid și și-ar fi pierdut și mandatul din „parlamentul” județean: „Nu președintele PSD Bihor spune consilierilor județeni PSD cum să voteze în Consiliul Județean. (...) Dacă cei mai mulți consilieri județeni au o părere, părerea majorității trebuie să fie respectată de toți. Colegii știau că dacă altcineva vota altfel decât decizia majorității, ar fi fost dat afară, dar n-a fost cazul”.

De asemenea, Mang a spus că finanțarea de 201 milioane alocată din Programul „Anghel Saligny” proiectului Inelului Rutier Metropolitan nu va fi pierdută, pentru că „cei doi parteneri, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, au la dispoziție doi ani” pentru implementarea proiectului, iar „într-o lună se poate remodela proiectul”. „Când va fi refăcut și nu va mai trece prin proprietatea nimănui, noi putem vota, dar nu putem vota cât timp cetățenii sunt nemulțumiți”, a punctat șeful PSD Bihor.

„Sabotori” sunt PNL-iștii

Apropo de acuzațiile că reprezentanții PSD ar fi blocat proiectul centurii metropolitane, Mang a trecut în revistă câteva proiecte la care consilierii județeni ai PNL s-au opus în legislatura 2016-2020, când el conducea Bihorul alături de UDMR-istul Pasztor Sandor.

„Patru ani de zile PNL a blocat în Consiliul Județean o serie de investiții. Până în iunie 2020 consilierii PNL nu au fost de acord cu demararea modernizării drumului județean Salonta – Tinca, deși acolo nu expropriam pe nimeni. Trei luni le-au trebuit, pentru că consilierii din zona Beiuș erau deja opriți pe stradă de oameni și înjurați, să voteze Drumul Apusenilor. Nu au votat nici măcar inventarul județului. Și astăzi, când se întâmplă nedreptăți cu cetățenii, ei ar dori să trecem peste tot și să votăm ce vor ei”, a spus Ioan Mang.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
excalibur & altii Ignorați-l!
O sa latre cat o sa latre, intr-o zi tot se va plictisi! Raspunzandu-i, ii dati valoare nulității!
Postat 06 August 2022, 11:02 de pinonel
Catre redactia Bihoreanul
Nu s-ar putea sa faceti o rubrica separata unde comentatorul sandu2200 sa se poata exprima? O pagina separata unde numai el sa poata scrie? Sau in rubrica aia disparuta :"Invitatii Bihoreanului"? Acuma, de cind cu pandemiile astea, esti expus la diverse forme de toxicitate,cu sau fara voie...Preventia e cea mai buna masura profilactica (suna bine ,sau e pleonasm? ).Masca s-a dovedit ca nu ajuta, nici la gura, nici la urechi. Pentru DUREX, e cam tirziu...
Postat 05 August 2022, 19:10 de excalibur
KP, maica...
Bolo da 4€/mp. Un hectar e un patrat de 100m x 100m. Suprafata: 1ha=10.000mp. Deci bolo da 40.000€/ha. In rest ,suntem intru-totul de acord...Pa
Postat 05 August 2022, 19:02 de excalibur
KP
Investiția asta e făcută în avantajul oamenilor, în cazul în care nu pricepe Bibilica ta.
Postat 05 August 2022, 11:26 de Sandu2100
Absolut corect spiritul și fondul problemei.
Orice investiție publică trebuie să fie făcută în avantajul oamenilor, nu împotriva intereselor individuale. Iar dacă nu ești în stare, după ani și ani de administrație, că nu ai voie să treci peste oameni ca să-ți adaugi tu lauri nemeritați ... atunci du-te și ascunde-te pe veci în latrina din fundul ogrăzii de la Birtin. 14 ani a avut Bolojan la dispoziție, de când fusese lansat public acest proiect în urmă cu 16-17 ani, pentru a definitiva traseul optim. L-a avut și pe acesta, dintr-o etapă preliminară din urmă cu 15 ani, dar l-a tot modificat din mintea lui creață, de mare expert eșuat în domeniul mobilității și al traficului auto. Și nu atât traseul e marea problemă ... ci mai ales faptul că în loc de 50.000 Euro/ha pentru exproprieri, marele expert ratat a prevăzut doar 4.000 Euro/ha. Pe ideea că "domnia și prostia" se plătesc, indiferent când vine termenul.
Postat 05 August 2022, 10:21 de KP
Reiau postarea din 29 iulie
Nu-s fanul birtinezului, al mang_litorului nici atat, dar e interesant si CREDIBIL ce se spune! Mai ales ca PeNaLii nu lasa sa treaca o zi fara a da o lovitura pe piata imobiliara. ,,Schimbați firma de arhitectură. Dacă nu va mai firma de casă, poate nu o să mai aibă tupeul să încalce constituția – respectiv dreptul de proprietate, va găsi soluții legale, va merge pe teren și nu va mai face proiecte din birou. Pe tot traseul propus există terenuri administrate de primăriile riverane, care nu sunt ale cetățenilor, deci nu este necesară exproprierea și batjocorirea drepturilor acestora. SE AȘTEAPTĂ ȘOSEAUA PENTRU CA APOI TERENURILE PRIMĂRIILOR SĂ FIE VALORIFICATE LA PREȚURI MAJORATE, SUB FORMĂ DE TUNURI IMOBILIARE?" autorul semneaza PROPRIETAR
Postat 05 August 2022, 05:39 de pinonel
Unde-s comentatorii sportivi??
Aaaa scuze nu va deranjați acum .
Postat 04 August 2022, 22:40 de Sandu2100
So gândit PZD ca ei nu știu multe, la fel si UDeMeReU
Ei in frunte cu Mango și Iliescu îți dau osul de la ciolan ca la un câine, promite în campanie și apoi PLA. PNL îți ia, dar îți face drumuri , poduri etc . Fura si PNL dar nu la fel ca alții, dar ei sunt pe ideea sacrificiu și se poate face , PZD face puține, mai multe pt ei și tara rămâne inapoiata.
Postat 04 August 2022, 22:38 de Sandu2100
PSD nu respecta proprietatea privată, PSD e in campanie!
joaca politrucul la ruleta ruseasca: daca Bolo cedeaza, se lauda cum a salvat 9 gradini de porumb. Dar daca nu cedeaza, se intoarce glontul spre el, si PSD e frana la dezvoltare, cei care s-au opus proiectului si cei din cauza carora se pierd banii. Daca se schimba traseul se expropriaza alte 9 terenuri agricole neconstruite, doar ca de la alti proprietari. Si cu ce ne alegem? in locul unui drum drept, fara curbe si mai scurt, cu un drum plin de curbe (ca in curba nu depasesti), mai lung cu 1 km. Mintea asta de prost ne tine fara autostrazi, de parca sunt mai rapide drumurile prin defilee montane decat autostrazile drepte!
Postat 04 August 2022, 18:33 de unu
:::::))))))
Orădenii și Bihorenii știu de ce sunteți capabili sa văzut cât at fost voi la județ , toi ei suferă din cauza PZD . PZD nu respecta proprietatea privată, PZD e in campanie. Tot asa Orădenii și Bihorenii știu ca Bolojan a făcut rost de bani și nu poate face drumul din cauza voastră. 2024 Mang la penzie sau formol.
Postat 04 August 2022, 14:34 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON