URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 20:43

Localnici nemulțumiți în Cheriu de traseul inelului metropolitan: „CJ Bihor invadează teritorii” (FOTO/VIDEO)

Aleșii județului vor vota vineri, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean, indicatorii tehnico-economici ai unui inel metropolitan, o șosea cu două benzi care va lega comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei.

Zece proprietari de case și terenuri din satul Cheriu, comuna Oșorhei, au semnat o petiție comună prin care cer Consiliului Județean Bihor să modifice traseul șoselei, astfel încât aceasta să nu treacă peste terenurile lor, aflate în intravilanul localității, așa cum prevăd planurile pe care aleșii județeni le vor dezbate.

Cetățenii nemulțumiți sunt susținuți de PSD Bihor, care a și făcut calculele pentru o variantă ocolitoare a acestui drum.

Variantă ocolitoare

Într-o conferință de presă care a avut loc joi după-masa la marginea satului Cheriu, lângă un lan de grâu peste care va trece inelul metropolitan, dacă planurile CJ Bihor nu se schimbă, vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca a anunțat că social-democrații susțin demersurile sătenilor.

Oamenii nu se opun investiției, ci vor doar ca proprietățile lor să nu fie afectate. Aflate la marginea satului Cheriu, dar în intravilan, unele terenuri au și case locuite pe ele, altele sunt cu imobile în șantier ori cu cereale cultivate. Planurile CJ prevăd exproprierea mai multor terenuri, fără a fi afectate și casele, însă. 

„Propunerea noastră și a domnilor care sunt azi cu noi este ca acest inel, din liziera pădurii, să continue înainte și să iasă în zona de extravilan a localității Cheriu”, a declarat Sîrca, la conferința la care a fost însoțit nu doar de colegi din PSD Bihor (mai precis consilierii județeni Florin Oros, Bujor Chirilă și Sergiu David), ci și de oamenii nemulțumiți.

PSD Bihor și localnicii propun o variantă ocolitoare a drumului, care traversează exclusiv zone din extravilanul localității, și care este mai lungă cu 700 de metri decât forma agreată de Consiliul Județean Bihor și care va fi supusă votului aleșilor județului. „Dacă s-ar opta pentru traseul propus, lungimea ar crește cu 691 de metri. Economic, înseamnă o investiție de 500.000 de euro, plus TVA. De unde pot să obțină acești bani? Din diferența de expropriere între valoarea terenului extravilan și intravilan”, a mai spus Sîrca.

Florian Sîrca a arătat că terenurile care vor fi „tăiate în două” de șoseaua metropolitană vor deveni cel puțin parțial de nefolosit, întrucât în anumite zone parcelele rămase sunt foarte mici. Alți oameni vor fi nevoiți să traverseze șoseaua, ca să intre în grădină, a mai zis vicepreședintele PSD.

Pe de altă parte, trebuie precizat că, în prezent, drumul care trece pe lângă casele oamenilor este unul nemodernizat, din pământ și pietriș. 

CJ, fără transparență

Un lider al sătenilor nemulțumiți, fostul ziarist local Claudiu Someșan (foto jos), în prezent proprietarul unui poligon de trageri cu arcul din vecinătatea viitoarei șosea, a criticat modul netransparent în care CJ Bihor a ales traseul drumului: nu a fost organizată nicio dezbatere publică, proiectul care va fi votat de aleșii județului vineri a apărut pe site-ul instituției abia joi, iar el, deși a solicitat în scris aceste acte Consiliului, nu le-a primit încă.

„Aici sunt și persoane în vârstă, care nu citesc ziare, nu folosesc internetul. Cum pot să își apere proprietatea în fața unei operațiuni cum a făcut-o Consiliul Județean, pe ascuns? În România nu se respectă proprietatea, liberalii nu respectă proprietatea. Cum poți să-ți aperi țara împotriva unor invadatori din afară când nu ți-o poți apăra în fața unui invadator din țara ta? Asta se întâmplă, CJ Bihor invadează aceste teritorii. Nu suntem în Oradea, unde nu există posibilități, aici câmpul este mare”, a declarat Someșan, în aceeași conferință de presă. Acesta a venit în conferința de presă cu două săgeți pe care sportivii le folosesc la trageri și care sunt, totodată, săgeata fiind și simbolul PNL.

Localnicii au criticat și Primăria Oșorhei, care de asemenea nu i-a informat despre faptul că vor fi expropriați, și spun că au aflat că traseul drumului metropolitan va trece peste terenurile lor când s-au făcut măsurători în teren, la comanda CJ. „Lucrurile au fost grăbite intenționat, ca lumea să nu poată reacționa. La fel s-a făcut la Beiuș, Aleșd. Este o acțiune total netransparentă”, a concluzionat Someșan.

Pe lângă petiția pentru CJ Bihor, grupul localnicilor nemulțumiți a contactat și un avocat și are de gând să conteste hotărârea privind traseul prin intravilan, dacă aleșii județului o vor lua.

Merg în fața consilierilor

PSD-iștii au reamintit că, în 2019, vicepreședintele CJ Bihor de la acea vreme, Ioan Mang, a propus un drum expres cu patru benzi taman pe varianta ocolitoare sugerată de ei acum. Proiectul putea fi finanțat cu bani europeni prin POIM, iar cererea a fost chiar depusă, a precizat consilierul județean Sergiu David, dar ulterior, actuala conducere a CJ Bihor, a renunțat la el.

Sîrca a completat arătând și că proiectul actual al CJ Bihor, în valoare de 288 de milioane de lei, are finanțare doar în proporție de 70%, adică 140 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar 40 de milioane „au fost confiscate de la Primăria municipiului Oradea, erau bani alocați pentru dezvoltarea orașului, tot în programul Anghel Saligny”. Astfel, a susținut Sîrca, Primăria municipiului a renunțat la o parte din alocările sale guvernamentale, pentru acest drum, „văduvindu-și” propriii cetățeni care nu au străzi asfaltate sau rețele de gaz în fața casei.

Cetățenii nemulțumiți au de gând să meargă vineri și în ședința Consiliului Județean, pentru a-și spune of-urile. De asemenea, grupul PSD din for a anunțat că va vota împotriva proiectului, în forma actuală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dacă
Dacă ar ploua când vor toti oamenii, nu ar ploua niciodata. Daca s-ar face lucruri cu care ar fi de acord toata lumea, nu s-ar mai intreprinde nimic.
Postat 11 Iunie 2022, 10:21 de marginan
Dl. Sîrca vrea să iasă în evidență ...
E de remarcat că traseul viitorului drum nu trece peste case și nu se află la o distanță foarte mică de case deja construite. Acest drum este o necesitate, iar faptul că traseul propus deranjază pe unii care vor probabil în viitor să parceleze terenuri ce la momentul de față sunt în circuitul agricol nu ar trebui să constituie un impediment în realizarea proiectului.
Postat 10 Iunie 2022, 12:37 de Costin21
Drumurile de acest fel nu se fac în intravilan.
Simplu și clar reglementat prin planurile de amenajare teritorială, urmare poluării fonice și noxelor emise pe traseu. Orice prostalău de la facultățile de profil învață asta încă de la primele cursuri teoretice de proiectare. Se fac în afara localităților, în extravilan. Traseele mai scurte, din intravilan au caracter de străzi utilizabile frecvent de localnici mai ales. Centurile de ocolire, utilizabile în scopul devierii circulației ori scurtării dintre localități au caracter de drumuri publice cu impact mai larg, care se și pot modifica cu timpul prin modernizări, lărgiri și altfel de amenajări. Un inel de ocolire de tip metropolitan trebuie făcut cu câte două benzi pe sens, nu la plezneală. Decât să faci un lucru prost, ca să dai de lucru unor firme din portofoliile de partid, mai bine stai și aștepți să aduni banii necesari pentru a face din start un lucru corect și bun.
Postat 10 Iunie 2022, 10:21 de KP
pai
Cei din Osorhei au facut gargara de multa vreme pt centura asta. Pana la urma varianta propusa de ei nu pare cu mult diferita, daca nu e prea mare beleaua poate totusi ar merita mutata pe acolo daca i-i jeneaza asa de tare. Oricum la halul in care au putut congestiona(cu sensul giratoriu fughiu ghiveci si unitati comerciale aglomerate ale carori parcari -acolo unde sunt- dau in drum cu 1 banda pe sens, etc) drumul european care traverseaza localitatea eu as fi facut centura si drum european nou la 50 de km de ei sa nu-i mai deranjez cu nimic.
Postat 10 Iunie 2022, 00:44 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON