URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2021, 15:20

A fost lansată licitaţia pentru documentaţia tehnică a viitorului Drum Expres Oradea - Arad, care va servi şi ca variantă ocolitoare a municipiului Salonta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că asocierea din care face parte împreună cu CJ Arad şi cu primăriile Oradea şi Arad a declanşat procedura de achiziţie a documentaţiei tehnice pentru realizarea Drumului Expres Oradea – Arad.

Investiţia va fi finanţată cu aproximativ 1 miliard euro din fonduri europene, în colaborare cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Începând de vineri, 22.01.2021, procedura este transmisă în SICAP, iar temenul de depunere a ofertelor de către operatorii economici interesați, estimat de către autorități în conformitate cu procedurile legale, respectiv termenele de așteptare ce trebuie respectate, este  15 martie. Valoarea achiziției este de 42.061.284,66 lei, fără TVA”, a transmis vineri CJ Bihor.

Potrivit comunicatului, cu o zi înainte, reprezentanții legali ai CJ Bihor, Primăriei Oradea, Primăriei Arad și CJ Arad au semnat actualizarea acordului de asociere prin introducerea proiectului tehnic în achiziția comună, pe lângă actualizarea studiului de fezabilitate, precum și documentația specifică necesară demarării procedurii de achiziție publică pentru contractarea documentației tehnice aferente investiției.

Valoarea estimată a lucrărilor pentru Dumul Expres Oradea - Arad este de aproximativ 1 miliard de euro, iar investiția va fi realizată în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prin accesarea fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programului Operațional Sectorial Transporturi.

Conform proiectului, Drumul Expres va străbate județele Bihor și Oradea, va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri.

Drumul Expres Oradea - Arad va funcţiona, de asemenea, şi ca variantă ocolitoare a municipiului Salonta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Când nu știi cum se numește planeta pe care locuiești ești bolnava cu capul
Tu CrisDumi ești paralela pipet n orice domeniu, că dacă ai fi așa de specialistă ai realiza ceva pt comunitatea în care locuiești. Până atunci îi mulțumim lui Bolojan PNL
Postat 23 Ianuarie 2021, 15:27 de Sandu2100
Când ești "paralel" cu domeniul ... bați câmpii pentru că nu înțelegi cum e făcută lumea și cine are acces la resurse !?!
Reowt pentru "retardați". Uniunea Europeană nu finanțează două proiecte similare care servesc aceluiași scop final, care se propun a fi realizate la nici 30 km unul de altul. Ungaria este mult avansată în realizarea unui drum expres care să lege, către granița cu România, autostrăzile sale de la nord la sud, cu ramificațiile aferente ... iar la Bruxelles se agrează de multă vreme propunerea ungară ce ar asigura relația rutieră de la Ucraina la Serbia !?! Așadar, a conecta cu un drum expres Oradea de Arad nu interesează pe nimeni, fiind o propunere incompletă și fără viziune europeană, ci doar locală cu scop de a conecta, eventual, autostrada Transilvania de A1 (Borș-Nădlag) !?! Așa că, România va trebui să muncească mulți ani de acum înainte, ca să convingă Comisia Europeană, dar mai ales BCE, BERD, BEI ori alte bănci agreate de BM și FMI, ca să se găsească miliardul de euro care e necesar !?! De aceea e inutil demersul celor 10.000.000 Euro luați de la "gura" contribuabililor locali ... pentru că România nu are acești bani, iar când va avea un "agrement" de la UE pentru așa ceva, proiectul tehnic va fi obligatoriu acordat unei firme de consultanță de afară, care nu va ține cont de documentația lui Bolojan, ci o va prelua ca pe un trofeu obținut gratis și plătit direct acesteia de la nivel european !?! Așa funcționează lucrurile în Europa și în lume, în general și particular deopotrivă.
Postat 23 Ianuarie 2021, 09:42 de CrisDumi
CrisDumi
Esti prea desteapta pt planeta pamant . Daca ne luam dupa tine, e bine ca fac ungurii si nu fac romanii, mergem pe la ei nu pe la noi. In acest drum Oradea Arad, satmarul nu e inclus pt ca nu vor, acolo e alta culoare politica, dar o sa-i traga Bolojan de ureche si o sa accepte . Apropos Bolojan e foarte bine vazut in SM de localnici ar vrea si ei un Bolojan. Dar daca tu poti face gratuit documentatia tehnica, sa-l contactezi pe Bolojan , daca nu , taci dracu si termina-te singura. De barbat nu ai noroc, dar cine dracu sta cu neterminata. Noi ca barbati fugim de neterminate si lasam un cal in spate, si un sac de baterii
Postat 22 Ianuarie 2021, 21:24 de Sandu2100
10.000.000 euro ... bani pe "apa sâmbetei".
Această documentație tehnică, plătită de bihoreni, arădeni și sătmăreni, se va reface, modifica și actualiza după terminarea ei ... cel puțin două decenii până când se va găsi miliardul de euro, necesar realizării practice !?! În timpul ăsta, Ungaria va finaliza drumul expres, de pe partea estică la granița cu România, care va asigura conexiunea rutieră de la Marea Baltică la cea Mediterană !?! Abia atunci vor vedea și "neterminații" de la noi, că Europa nu va bugeta un proiect paralel pe care România, cu forțe proprii, nu și-l va permite financiar !?! Așadar, acești 10 milioane Euro care se alocă în numele Guvernului României de către județele Bihor, Arad și Satu-Mare ... sunt bani cheltuiți în mod inutil, ceea ce arată nivelul de inteligență a decidenților noștri de nivel local.
Postat 22 Ianuarie 2021, 20:19 de CrisDumi
Felicitări
Foarte necesar acest drum. Sper ca Satmarenii sa se gandeasca si ei la o asemenea posibilitate.
Postat 22 Ianuarie 2021, 17:26 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON