URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2024, 13:00

A fost identificată cea de-a opta victimă din incendiul de la Ferma Dacilor, un copil. Noi nereguli descoperite la pensiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetatorii au identificat și cea de-a opta victimă a incendiului care a mistuit în a doua zi de Crăciun pensiunea Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani. Este vorba despre un copil. Între timp, ies la iveală noi nereguli grave: complexul a fost recordat ilegal la electricitate.

Potrivit site-ului Europa Liberă, identitatea celei de-a opta victime, căutată încă de la izbucnirea incendiului, a fost confirmată în cursul zilei de vineri, fiind vorba despre un copil de 11 ani.

„Procurorii anunțau la finalul anului trecut că „la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare”. Anchetatorii au reușit între timp identificarea pe baza probelor ADN, la fel ca în cazul celorlalte victime”, scrie Europa Liberă.

Astfel, conform noilor date, dintre cele opt persoane decedate, trei sunt minori și cinci adulți.

Digi24 scrie că minorul a cărui identitate a fost confirmată vineri face parte din familia lui Lucian Ene, un apropiat al patronului pensiunii.

„Tatăl său, Lucian Ene, şi fratele Luca Ene, au murit şi ei în incendiu. Singurii membri ai familiei care au supravieţuit sunt mama şi Matei, fratele geamăn al lui Luca, ei suferind arsuri la nivelul feţei şi braţelor”, arată Digi24.

După cum se știe, în acest caz a fost deschis dosar penal, procurorii care anchetează cazul arătând că pensiunea Ferma Dacilor, condusă, prin interpuși, de un controversat om de afaceri cu legături în lumea mafiotă, Cornel Dinicu, a funcționat timp de 10 ani prin încălcarea sistematică a legii. 

De altfel, săptămâna aceasta, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, administratori în acte ai complexului, au primit decizii de arest la domiciliu.

Între timp, apar noi informații revoltătoare cu privire la felul în care funcționa complexul, pe lângă lege. Complexul era racordat ilegal până și la rețeaua de electricitate.

HotNews.ro scrie, citând un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), că instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum.

Interesant este că reprezentanții pensiunii au depus reclamații la ANRE, deși erau branșați ilegal. 

ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.

„DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul”, arată sursa citată.

„Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare”, conform HotNews.ro.

Conform Digi24, patronul de facto al Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, a contestat măsura de arestare preventivă, judecătorii urmând să ia o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Procurorii vor ca el să rămână în spatele gratiilor, deoarece îl consideră un pericol public, în vreme ce controversatul afacerist vrea să fie cercetat în stare de libertate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Update : AFDD
Pina de curind, siguranta cu protectie diferentiala era standardul in protectia instalatiilor electrice. Italienii ii spun "salvavita". 100-200lei costa. Siguranta detecteaza un defect de izolatie, un dezechilibru faza-nul de 10-30-300mA, si decupleaza. Totusi, la un defect de izolatie intre faza si nul, siguranta nu sare, si se poate produce un incendiu. Mai nou, au aparut niste sigurante si mai grozave, AFDD , Dispozitiv de detectare a defectelor de arc electric AFDD+. Aveti aici un video care o sa va taie cheful de viata: [ https://www.eaton.com/ro/ro-ro/catalog/electrical-circuit-protection/arc-fault-detection-device.html ]. Costa 600-800 lei bucata.
Postat 06 Ianuarie 2024, 13:32 de excalibur
Abuzam inteligenta si tehnica pina cind violul devine sex-surpriza, vorba unor clasici din Vaslui
complexul a fost recordat ilegal la electricitate....au depus reclamații la ANRE, deși erau branșați ilegal. „DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul” Dupa mintea mea, intre client si distribuitor se afla un echipament omologat, numit BPM, BPMT... Un cofret protejat la intemperii, unde se afla Contorul, Protectia/siguranta la suprasarcina cuplata mecanic cu protectia la supratensiune, Siguranta diferentiala. Daca e monofazic, vorbim de 32A, adica 6kW putere. Cofretul e sigilat de catre operatorul de distributie. Ai acces la manevrarea sigurantelor , clapete, tu , consumator. Depasesti puterea, sare siguranta, decuplezi suprasarcina, ridici clapeta, mergi mai departe. Ce se intimpla dupa tablou, nu prea mai e treaba distribuitorului, daca pina aici s-au respectat normativele.
Postat 06 Ianuarie 2024, 13:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON