URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2023, 14:50

Primele concluzii în tragedia de la Ferma Dacilor: Pensiunea trebuia închisă încă din 2019, un șef din ISU modifica planurile de control în funcție de interese (VIDEO)

Primele concluzii în tragedia de la Ferma Dacilor: Pensiunea trebuia închisă încă din 2019, un șef din ISU modifica planurile de control în funcție de interese (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, au făcut vineri declarații legate de primele concluzii în cazul anchetei de la Ferma Dacilor, unde 8 persoane au murit în a doua zi de Crăciun. Primele date scot la iveală nereguli foarte grave. Pe scurt, pensiunea trebuia închisă încă din 2019, în urma unui control al ISU Prahova, centrala de alarmare în caz de incendiu nu funcționa, iar prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma tragediei, șapte oameni au fost găsiți decedați, dintre aceștia trei fiind copii și patru adulți. O a opta victimă este căutată în continuare de autorități.

Controlul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova și la complexul turistic a scos la iveală detalii foarte grave. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

În plus, se bucura de protecție din partea celor care trebuiau să vegheze la respectarea legii!

„Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor”, scrie HotNews.ro.

Întrebat de ce nu a mai fost controlată pensiunea, din 2019 și câte pensiuni nu au autorizații de funcționare la incendiu, Duduc a spus că justificările (din partea ISU) „au fost legate de pandemie și de existența unui dosar penal, care a fost închis între timp”.

„Peste 3.000 de obiective turistice funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, numai în Prahova sunt peste 1.000”, a spus șeful IGSU.

Benone Duduc a subliniat că „s-a indus falsa impresie de legalitate a construcției Ferma Dacilor”, iar având în vedere gravitatea faptelor constatate, „am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”.


Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta a mai precizat că în funcţia de şef al Inspecţiei de Prevenire la ISU Prahova a fost împuternicit adjunctul şefului Inspecţiei de la ISU Braşov, iar după demisia șefului ISU Prahova, comanda instituției a fost preluată de inspectorul şef al Direcţiei de Planificare şi Exerciţii din cadrul IGSU.

Precizările vin în contextul în care Departamentul pentru Situații de Urgență l-a demis miercuri din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, iar șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare. Acesta era la conducerea ISU din mai 2023. 

„Sesizăm cu toții că sunt elemente destul de grave. Rolul prevenirii este să reducă riscul de a pierde vieți. Nu poate fi redus la 0 acest risc, dar dacă se respectă regulile, poate că focul se răspândește mai încet, poate că funcționează sistemul de alarmare”, a spus și secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, cu ocazia aceleiași declarații de presă de vineri.

HotNews.ro mai notează că bazele Fermei Dacilor au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea, care și-a pierdut și un fiu în urma tragediei de Crăciun.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei, iar complexul turistic Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare.

A fost nevoie de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova, mai notează HotNews.ro.

Mai jos, declarațiile făcute vineri de șeful DSU Raed Arafat și de șeful IGSU Benone Duduc:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pensiunea trebuia închisă încă din 2019
Pe la televizor apar tot felul de intelepti care clameaza ca trebuia DEMOLATA. Oameni care probabil cumpara cu banul jos, la care banul vine cu valiza in portbagaj. Care nu stiu si nici nu pot realiza cognitiv calvarul care trebuie parcurs ca sa ridici o casa. Acte, hirtii,telefoane,mesteri,contracte, drumuri la depozite si bricolaj, nervi, suspine, wtf. Toate astea pentru neasemuita onoare de deveni impozabil si contributor cu citeva sute/mii de lei la bunastarea statului roman, in secunda 2 dupa " intrarea în legalitate". Triumfala intrare. Very incentive, very rewarding. Ia sa vedem noi cum se intra in legalitate in Oradea Mare, proudly made by Prophet, himself. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html ]. Bolojan Șef la Departamentului pentru Situații de Urgență. Sau , daca nu se poate, macar Presedinte al Romaniei.
Postat 30 Decembrie 2023, 10:34 de excalibur
Pe cand se iau masuri si pe la noi?
De ex. Terasa Mediterana, unde sunt zilnic clienti, chiar si in zilele care cica nu vor lucra cu publicul (cum a fost 24-25 dec. 2023) si cum va fi 31 dec 2023-1 Ian 2024. Daca au clienti deja , cu casa inchisa, ca cica cine ii vor mai verifica de Revelion? Functioneaza de 6 ani de zile, fara autorizatie de la ISU si de 6 luni au depus cica autorizatie de intrare in legalitate. Cum ar putea intra cand spatiul in lgalitate cand el este neautorizat construit? Ba mai mult nu au nici autorizatie de amplasare și de functionare de la Primaria Oradea. Si exista si decizie de Primar din 25 Sept. 2023 de inchidere afacerii firmei prestatoare de servicii.
Postat 29 Decembrie 2023, 15:53 de satan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON