URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Februarie 2023, 18:42

6.000 de migranți, prinși în 2022 la frontierele ITPF Oradea. Unii au ajuns în România cu vize de muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 6.000 de migranți ilegali au fost opriți de polițiștii de frontieră din subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea în anul 2022, adică de cei din Bihor și din Arad. Numărul este similar celui din 2021.

Unii dintre migranți au apelat la o metodă „clasică”, aceea de a ajunge cu taxiurile în apropierea granițelor, iar de-acolo au încercat să treacă pe jos în Ungaria, în timp ce alții s-au ascuns sau au fost ascunși în diverse autovehicule.

Peste 4.400 de migranți sunt solicitanți de azil în România, aproape 1.900 au ajuns în țara noastră cu vize de muncă.

Opriți la graniță

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea a făcut miercuri, în prezența chestorului Liviu Bute, adjunct al șefului Poliției de Frontieră Române, analiza activității din anul 2022. Evenimentul a fost unul cu „circuit” intern, presa nefiind invitată. 

Potrivit unei informări transmise ulterior, chestorul Marin Bondar, șeful ITPF Oradea, a subliniat realizările și a vorbit despre provocările întâlnite. Una dintre aceste provocări este migrația ilegală.

„În anul 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat semnat de comisarul-șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al instituției. 

Ascunși în remorci

Dintre cei circa 6.000 de migranți, peste 1.200 au încercat să treacă în Ungaria și să ajungă în spațiul Schengen pe la „frontiera verde”, adică pe câmp. ITPF Oradea transmite că o parte a migranților ilegali prinși pe raza județelor Bihor și Arad au folosit și în 2022 taxiurile pentru a ajunge în localități din proximitatea liniei de frontieră, iar de-acolo au pornit spre jos. 

Peste 4.500 de persoane au fost găsite în timp ce încercau să treacă granița în Ungaria ascunse în diferite mijloace de transport. Unii dintre ei au fost îmbarcați în semiremorcile unor automarfare în parcările de pe A1. Polițiștii de frontieră au găsit și migranți ascunși în spatele unor bagaje, pe osiile semiremorcilor sau pe platformele trenurilor de marfă care transportau autoturisme. 

„Începând cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 48% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (3.634 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (58 persoane) și P.T.F Curtici (41 de persoane)”, se arată în comunicatul ITPF. 

Mai puține călăuze

Aceeași informare arată că 4.472 dintre migranții prinși sunt solicitanți de azil în România, iar 1.989 au intrat legal în România. Dintre aceștia din urmă, 1.887 au ajuns în țara noastră în baza unor vize de muncă, decizând apoi să ia calea vestului. 

ITPF Oradea subliniază că numărul migranților depistați care nu aveau dreptul la ședere în România a scăzut cu 50% în 2022 față de anul precedent. Dintre migranții găsiți, cei mai mulți sunt afgani, indieni, sirieni și turci.

Polițiștii de frontieră au găsit și călăuze anul trecut, numărul acestora fiind însă în scădere, căci migranții ilegali se folosesc tot mai mult de aplicațiile telefoanelor mobile pentru a încerca trecerea în spațiul de liberă circulație Schengen.

„În anul 2022 la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 299 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 342 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile”, se arată în informarea ITPF Oradea. Cei care au apelat la traficanți au făcut-o pentru a fi ascunși în automarfare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON