URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2023, 18:42

6.000 de migranți, prinși în 2022 la frontierele ITPF Oradea. Unii au ajuns în România cu vize de muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 6.000 de migranți ilegali au fost opriți de polițiștii de frontieră din subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea în anul 2022, adică de cei din Bihor și din Arad. Numărul este similar celui din 2021.

Unii dintre migranți au apelat la o metodă „clasică”, aceea de a ajunge cu taxiurile în apropierea granițelor, iar de-acolo au încercat să treacă pe jos în Ungaria, în timp ce alții s-au ascuns sau au fost ascunși în diverse autovehicule.

Peste 4.400 de migranți sunt solicitanți de azil în România, aproape 1.900 au ajuns în țara noastră cu vize de muncă.

Opriți la graniță

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea a făcut miercuri, în prezența chestorului Liviu Bute, adjunct al șefului Poliției de Frontieră Române, analiza activității din anul 2022. Evenimentul a fost unul cu „circuit” intern, presa nefiind invitată. 

Potrivit unei informări transmise ulterior, chestorul Marin Bondar, șeful ITPF Oradea, a subliniat realizările și a vorbit despre provocările întâlnite. Una dintre aceste provocări este migrația ilegală.

„În anul 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat semnat de comisarul-șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al instituției. 

Ascunși în remorci

Dintre cei circa 6.000 de migranți, peste 1.200 au încercat să treacă în Ungaria și să ajungă în spațiul Schengen pe la „frontiera verde”, adică pe câmp. ITPF Oradea transmite că o parte a migranților ilegali prinși pe raza județelor Bihor și Arad au folosit și în 2022 taxiurile pentru a ajunge în localități din proximitatea liniei de frontieră, iar de-acolo au pornit spre jos. 

Peste 4.500 de persoane au fost găsite în timp ce încercau să treacă granița în Ungaria ascunse în diferite mijloace de transport. Unii dintre ei au fost îmbarcați în semiremorcile unor automarfare în parcările de pe A1. Polițiștii de frontieră au găsit și migranți ascunși în spatele unor bagaje, pe osiile semiremorcilor sau pe platformele trenurilor de marfă care transportau autoturisme. 

„Începând cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 48% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (3.634 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (58 persoane) și P.T.F Curtici (41 de persoane)”, se arată în comunicatul ITPF. 

Mai puține călăuze

Aceeași informare arată că 4.472 dintre migranții prinși sunt solicitanți de azil în România, iar 1.989 au intrat legal în România. Dintre aceștia din urmă, 1.887 au ajuns în țara noastră în baza unor vize de muncă, decizând apoi să ia calea vestului. 

ITPF Oradea subliniază că numărul migranților depistați care nu aveau dreptul la ședere în România a scăzut cu 50% în 2022 față de anul precedent. Dintre migranții găsiți, cei mai mulți sunt afgani, indieni, sirieni și turci.

Polițiștii de frontieră au găsit și călăuze anul trecut, numărul acestora fiind însă în scădere, căci migranții ilegali se folosesc tot mai mult de aplicațiile telefoanelor mobile pentru a încerca trecerea în spațiul de liberă circulație Schengen.

„În anul 2022 la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 299 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 342 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile”, se arată în informarea ITPF Oradea. Cei care au apelat la traficanți au făcut-o pentru a fi ascunși în automarfare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON