URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2015, 23:15

Volksbank "îngheaţă" francul elveţian la nivelul anului trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Volksbank România a anunţat luni că a decis să menţină pe o perioadă de 3 luni un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 franc elveţian, cursul de schimb fiind la nivelul datei de 31 decembrie 2014.

Potrivit zf.ro, oferta se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împrumuturi active în această monedă, pentru plăţile următoarelor 3 rate lunare datorate, fiind destinată în mod exclusiv plăţii a 3 rate lunare şi a oricăror sume restante.

Acest curs prestabilit este aplicabil tranzacţiilor de schimb valutar din lei în franci, putând fi efectuat în orice unitate Volksbank România sau prin intermediul Internet Banking, a anunţat banca, citată de Ziarul Financiar.

Astfel, cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunţat de BNR luni, 19 ianuarie 2015, când 1 franc a ajuns la un nou maxim istoric, de 4,4716 lei.

"Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania", a declarat Benoit Catel, preşedintele Volksbank România.

Volksbank România este una dintre băncile cele mai expuse pe creditele în franci elveţieni. Anul trecut, banca a studiat şi varianta în care ar converti creditele în franci elveţieni în euro sau în lei la un curs istoric. Până acum, această variantă nu a fost promovată clienţilor şi nu se ştie dacă va mai intra vreodată în vigoare, mai ales că Volksbank urmează să fie cumpărată de către Banca Transilvania, mai scrie zf.ro.

După cum se ştie, "explozia" francului elveţian a fost generată de faptul că pe data de 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveției a renunţat la cursul de schimb franc-euro menţinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 franci pentru un euro. De atunci, francul elveţian s-a apreciat semnificativ faţă de euro şi, în consecinţă, faţă de leu. Conform cursului valutar din 14 ianuarie, 1 franc a costat 3,7415 lei, iar de atunci, preţul a tot crescut. Luni, moneda a ajuns la un nou maxim istoric, 4,4716 lei pentru un franc.

De altfel, publicaţiile de specialitate au atras atenţia, luni, că fluctuaţiile francului elveţian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume.

Volatilitatea francului elveţian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg şi citat de Mediafax, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la cotaţia minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elveţiene.

Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuaţia liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanşată de prăbuşirea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17%, pentru susţinerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe pieţele emergente, scrie Mediafax.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON