URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 12:05

Viitorul Memoriei: Expoziţii, recitaluri şi proiecţii, în memoria orădenilor deportaţi la Auschwitz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Quantic lansează, miercuri, la Oradea proiectul Viitorul Memoriei, care se va desfăşura în date care corespund cu cele în care, în al Doilea Război Mondial, populaţia evreiască din oraş şi împrejurimi a fost deportată la Auschwitz. Memoria celor care au pierdut în lagăre va fi celebrată cu expoziţii, recitaluri de poezii şi proiecţii de filme.

Poveşti sfârşite în lagăr

"Prin istorii orale şi naraţiuni autobiografice, relevăm poveşti personale în scopul de a recupera demnitatea celor pe care naziştii şi colaboratorii lor entuziaşti au încercat să-i elimine şi să-i şteargă din istorie, prin muncă forţată şi ucideri în masă organizate la scară industrială. În Oradea şi Cluj – ambele oraşe situate în Transilvania de Nord, care a fost sub controlul guvernului ungar din 1940 până la sfârşitul războiului – vom explora istoriile deportărilor devastatoare din mai 1944 către Auschwitz şi alte lagăre de concentrare, unde majoritatea populaţiei evreieşti a regiunii a fost anihilată", spune Olga Stefan, curator şi iniţiatoarea proiectului.

Proiectul debutează, miercuri, de la ora 19, la Sinagoga Sion, cu vernisajul unei expoziţii de pictură cu lucrări aparţinând unui grup de artişti evrei din Oradea (Leon Alex, Tibor Ernő, Paul Fux, József Biró, József Klein, Ernő Grünbaum şi Barát Móric), personalităţi marcate ale vieţii artistice a Oradiei începutului de secol XX. Majoritatea artiştilor au fost ucişi la Auschwitz.

Tot miercuri seară, în cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul "Fragments of a Life/Fragmente dintr-o viaţă", de Olga Ştefan, imagine Miklos Klaus Rosza, montaj Gabi Basalici - o lucrare video ce combină discuţii intime de familie, între Olga Ştefan şi bunica ei, Sorana Ursu (care are acum 92 de ani), cu materiale de arhivă, fotografii şi alte imagini din trecut sau din prezent, realizând un amestec de amintiri şi impresii care ilustrează şi contrazic deopotrivă faptele istorice, precum şi proiecţie cu filmul "Iluziile mele" (concept Olga Ştefan în colaborare cu Vârsta4 şi Ileana Szasz, imagine Miklos Klaus Rosza, Romulus Balazs şi Olga Ştefan, montaj Ileana Szasz), realizat împreună cu rezidenţii Căminului Moses Rosen din Bucureşti care au trecut prin pogromul din 1941.

De asemenea, vor putea fi vizionate proiecţii cu clădirile construite de evreii din Oradea în prima parte a secolului XX, emblematice pentru personalitatea oraşului.

To the persistence of memory... 

Proiectul Viitorul Memoriei mai programează şi alte evenimente pe parcursul acestei săptămâni în Oradea. Pe 25 mai, de la ora 17.30, se va ţine intervenţia "Pentru persistenţa memoriei", de Miklos Onucsan, la Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act (Sinagoga Viznitz). O placă comemorativă din gheaţă, cu inscripţia "Pentru persistenţa memoriei" [TO THE PERSISTENCE OF MEMORY] va fi inaugurată şi apoi lăsată să se topească în timp real. Apa topită din placă va fi lăsată să se scurgă pe pământ, pentru a fi absorbită şi pentru a intra, astfel, în circuitul natural al apei.

La ora 18, în acelaşi spaţiu, studenţiilor profesorului Laszlo Ujvarossy  vor vernisa o expoziţie cu lucrări de grafică ce comemoreauă evreii din Transilvania de Nord deportaţi în lagăre. De asemenea, vor fi amenajate instalaţiile "Laboratorul lui Mengele" şi "Alles Dort Lassen", de Lazslo Ujvarossy, lucrări ce amintesc de cei 24.396 de evrei deportaţi din Oradea la Auschwitz în mai 1944.

De la ora 20 este programat performance-ul "Album de Familie", de Katia Pascariu şi David Schwartz, care porneşte de la poveştile, fotografiile şi documentele personale ale familiilor Benedek şi Salamon, familii de evrei maghiari care au trăit în Oradea înaintea şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 26 mai, de la ora 17, Asociaţia Culturală Ars Nobilis organizează un recital de poezie/performance cu fragmente din jurnalul Evei Heyman (o fetiţă de 13 ani din Oradea ucisă la Auschwitz) şi poezii de Magdalena Klein (care s-a sinucis la doi ani după eliberare), în lectura actriţei Katia Pascariu.

Tot în cadrul proiectului, în serile 26-28 mai, la Asociaţia Moskva, vor fi proiectate 9 filme care amintesc de condiţia evreilor şi romilor în diferitele părţi ale României şi Moldovei. În premieră în România vor fi prezentate: Das Kind (FR, 2010), Transnistria, The Hell (IS, 1996), Mamaliga Blues (BR, 2014), Natan (UK, 2013).

Proiectul "Viitorul Memoriei" este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON