URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2016, 19:05

Vânzătoarea de iluzii: Cum îi înşela Daniela Moca pe clienţii care visau case ieftine din executări silite

Vânzătoarea de iluzii: Cum îi înşela Daniela Moca pe clienţii care visau case ieftine din executări silite ŢEPE ÎNTRE ROBE. Daniela Moca (în imagine, în perioada arestului) regiza licitaţii, falsifica acte şi racola victime într-un birou din sediul vechi al Tribunalului Bihor (foto 1 şi 2), de pe strada Traian Lalescu, însă documentele le ţinea într-un apartament de pe strada Oneştilor, de unde poliţiştii au ridicat zeci de contracte, procese verbale de licitaţie şi acte de adjudecare sub antetul unor executori judecătoreşti. Duse la expertizare, documentele s-au dovedit măsluite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea anunţa finalizarea anchetei în celebrul caz al Danielei Moca, individa care, având un birou într-o încăpere a Baroului din incinta fostului sediu al Tribunalului Bihor, se dădea drept executor judecătoresc şi a păcălit astfel 11 persoane, de la care a încasat peste 1 milion de lei pentru case şi terenuri vândute doar pe hârtie.

BIHOREANUL a aflat detalii inedite despre incredibila poveste a escrocheriilor pe care femeia le-a orchestrat profitând de naivitatea unor vânători de chilipiruri imobiliare, picaţi în plasa ei din lăcomie...

De la robe la imobiliare

Rechizitoriul ajuns în posesia BIHOREANULUI arată că Daniela Moca a pornit afacerea cu "imobiliare" în timp ce era angajata unui Birou de copiat acte deţinut de soţul unei avocate din Baroul Bihor, cu punct de lucru în fostul sediu al Tribunalului. Biroul era amenajat în aşa-zisa "cameră a robelor" (primită legal de Barou, pentru servicii de asistenţă judiciară, dar folosită de avocaţi ca garderobă şi refugiu pentru redactarea unor acte) şi a fost transformat rapid într-o veritabilă agenţie imobiliară.

Afacerea a pornit, spun procurorii, după un proces de lovire în care Moca a fost parte vătămată şi, în final, a ajuns să-şi execute silit agresorul, adjudecându-şi imobilul agresorului în contul despăgubirilor dictate de instanţă. "În timp, inculpata a devenit interesată de executarea silită a imobilelor, a reuşit asimilarea procedurilor şi, totodată, cunoaşterea executorilor judecătoreşti din Bihor şi Satu Mare, precum şi a personalului angajat al acestora, având practic cunoştinţă de aproximativ toate imobilele scoase la licitaţie publică", se arată în rechizitoriu.

Pentru început, Moca s-a ocupat de intermedierea vânzărilor silite de imobile, dar a ajuns să ducă activitatea la extrem, "mergând până la a se prezenta, în mediile pe care le frecventa, ca executor judecătoresc". Iniţial, doar pentru "comisioanele" oferite cu generozitate de cumpărători, cărora le rezolva chiar şi înscrierile în cartea funciară a actelor de adjudecare, pentru ca în final să dea "lovitura" cea mare, şmenuind de-a dreptul clienţii care-i veneau pe bandă rulantă.

Din gură-n gură

Preotul Ovidiu Bocşan de la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul AleşdVerificările au scos la iveală că toate cele 11 victime identificate de procurori au apelat la Moca prin intermediari - prieteni, rude sau cunoştinţe - care auziseră şi ei de la alţii că femeia e "expertă" în domeniul imobiliarelor şi are relaţii printre toţi executorii. Unii o ştiau de "grefieră la Tribunal", pentru că o văzuseră zilnic pe holurile instanţei, alţii de executor, cum e şi cazul lui Tudor Matiş, amicul parohului Ovidiu Bocşan (foto) de la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul Aleşd.

Bocşan a ajuns "uşurat" de 19.000 euro, plătiţi femeii în contul unui apartament cu două camere pe care voia să-l cumpere fiicei sale, studentă în Oradea. "Matiş mi-a spus că are o cunoştinţă executor judecătoresc, persoană de încredere, iar acesta poate să îmi rezolve cumpărarea unui asemenea apartament mai ieftin, în cadrul unei executări silite", se arată într-una din depoziţiile preotului, care a recunoscut că, deşi în joc erau sume mari de bani, n-a verificat-o pe femeie, mergând pe mâna prietenului său.

Bocşan s-a întâlnit cu Moca la o cafenea, iar femeia i-a spus că ştie de un imobil care urma să fie scos la licitaţie de "colega" ei, executorul Gilda Popescu. Preotul i-a dat în prima fază 7.000 euro, pentru două cauţiuni de câte 3.500 euro - una pentru el şi una pentru o persoană interpusă care urma să participe la licitaţie doar de formă, ca nu cumva creditorul sau debitorul să intre la bănuieli că procedura ar fi trucată. Preotului nu i s-a părut dubios că n-a fost condus să vadă apartamentul şi nici că nu trebuia să semneze vreo hârtie, Moca asigurându-l că se va ocupa personal de toată procedura, în numele lui.

O ţeapă... ieftină

La câteva săptămâni după predarea avansului, Moca l-a anunţat că a câştigat licitaţia şi că mai trebuie să achite o diferenţă de 12.000 euro: 11.000 euro pentru apartament şi 1.000 euro comisionul ei şi al "colegei" Popescu. Preţul era bun, în condiţiile în care, pe piaţa imobiliară, un apartament similar, pe aceeaşi stradă, se vindea cu 30.000 euro. În plus, femeia părea serioasă. L-a şi dus pe preot la OCPI, unde o funcţionară (identificată ca fiind Rozica Lucica Pantea) i-a băgat sub nas un extras CF în care numele lui era înscris la proprietari.

Când a cerut cheia apartamentului, crezând că poate să-şi intre în drepturi, Moca a ştiut să-l "atingă" pe Bocşan la coarda sensibilă, ca să aştepte. "Mi-a spus că e o familie nevoiaşă acolo, care are nevoie de timp ca să-şi găsească o chirie". Bucuria preotului a fost, însă, de scurtă durată, căci după numai câteva zile, Matiş l-a anunţat că o altă cunoştinţă de-a lui a fost înşelată de Moca, într-un mod similar. Abia atunci a făcut ce trebuia de la început: a căutat-o direct pe executoarea Popescu, de la care a aflat imediat că nu apare ca adjudecatar în niciunul din dosarele ei. "Am sunat-o şi pe Moca, pentru explicaţii, dar mi-a spus întâi că e în Italia, apoi mi-a oferit un alt apartament în compensaţie, dar am refuzat".

Sperând că îşi va recupera banii, preotul a continuat o perioadă să o sune şi să îi transmită mesaje: "Până când ne tot ţii în situaţia aceasta? Nu ţi-e frică de Dumnezeu pentru ce ai făcut cu mine şi familia mea? Nu uita de Dumnezeu. Aştept să mă rezolvi". De pomană...

"Ţiganco, au sosit călăii"

SMS-ul preotului a fost, însă, unul elegant în comparaţie cu cele pe care Moca le primea de la amicii interlopului Bogdan Turcuţ, de la care a luat 47.000 euro, promiţându-i în schimb două apartamente şi o maşină. Când a descoperit că a fost păcălit, Turcuţ a încercat, în prima fază, să-şi recupereze banii cu vorba bună. Dar pentru că femeia îl minţea, "împreună cu alte persoane apropiate au exercitat presiuni puternice şi ameninţări" asupra ei, după cum dezvăluie procurorii.

"Escroacă, îţi bate ceasul", "O să ne mutăm la tine în Ioşia, la casă!", "Să vii să facem evacuarea, zdreanţă", "Ai putea să-ţi donezi organele", "Ţiganco, au sosit călăii tăi", sunt doar câteva din ameninţările transmise femeii. Cu oarecare efect, căci Moca i-a returnat interlopului 17.000 euro din banii luaţi. Dar recuperatorii nu s-au oprit din intimidări, ajungând să-i hărţuiască familia, soacra, soţul, iar pe ea s-o urmărească prin oraş.

Când au reuşit în final să o întâlnească faţă în faţă, indivizii i-au pus pistolul la cap, incident pe care Moca l-a relatat într-o convorbire purtată în aceeaşi zi cu avocatul său, interceptată de procurori. "Ăştia m-or ameninţat tare rău astăzi. Mi-o pus pistolul la cap unul. Unul din gaşca asta mare. Când am ieşit pe stradă, m-or aşteptat acolo", îi spunea Moca avocatului, care a şi depus o plângere în numele ei, anchetată acum într-un alt dosar.

"Radiera" Moca

Pentru a scăpa de datorii, femeia a încercat o nouă "manevră", împreună cu alţi trei orădeni, Brânzaş Patrice, Alexandru Prodan şi Zaharia Prodan, încercând radierea ipotecilor bancare din CF-urile a trei imobile, pentru a putea fi revândute imediat. Pentru asta, cei patru au fabricat în numele unor executori judecătoreşti procese verbale de licitaţie şi acte de adjudecare, cumpărători fiind cei doi Prodani. Într-un caz, afacerea a reuşit, iar imobilul a fost vândut, escrocii alegându-se cu peste 25.000 euro, însă în alte două documentele au dat de bănuit funcţionarelor de la OCPI, care i-au sunat pe executori. Cum aceştia le-au confirmat bănuielile, au anunţat imediat Poliţia.

Aşa se face că, pe 7 septembrie 2015, "tranzacţiile" Danielei Moca au luat sfârşit, individa fiind reţinută de procurori, iar o zi mai târziu arestată preventiv pentru 30 de zile. Paguba totală provocată de femeie depăşeşte 1 milion de lei, fiind stabilită la 279.103 euro, din care anchetatorii n-au reuşit să recupereze nici măcar un cent.

Întrebată ce a făcut cu banii, Moca a spus că, de fapt, n-ar fi lucrat pe cont propriu, ci ca interpusă a unor speculanţi, care s-ar fi ales cu "caimacul". Concret, a arătat cu degetul spre doi tineri orădeni, Danşe Core Cristian şi soţia sa, Camelia, susţinând că ei ar fi "iniţiat-o" şi tot la ei ar fi ajuns o mare parte din ce a adunat, circa 150.000 euro. Banii ar fi fost investiţi în 5 imobile, achiziţionate tot prin sistemul executărilor silite pe numele celor doi soţi. Totul - pretindea femeia - după ce respectivii ar fi dus-o la un psihiatru, care ar fi drogat-o cu calmante ş.a.m.d.

Tentativă de sinucidere

Povestea are, ce-i drept, un grad serios de nebunie. Pe 15 octombrie, la o lună după ce a fost arestată, Daniela Moca a încercat să se spânzure în celulă. Nu a dus gestul până la capăt, dar incidentul a scăpat-o de arest, ajungând internată la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Anchetatorii au dispus o expertiză psihiatrică pentru a stabili dacă Moca a avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunilor, dacă era lucidă şi dacă se impunea - având în vedere tentativa de suicid - să rămână sub supraveghere medicală.

Raportul arată că escroaca, de inteligenţă peste medie, i-a înnebunit până şi pe medici. Ba râdea, ba plângea, ba îi părea rău pentru ce s-a întâmplat, ba susţinea că "nu are sentimente de vinovăţie faţă de faptele pentru care era anchetată". Totuşi, "a recunoscut că a înşelat anumite persoane pretinzând că este executor judecătoresc", asta "pentru a face bani". Moca a spus chiar "că i-a şi plăcut ceea ce a făcut", deoarece în perioada cu pricina "se simţea puternică şi era importantă".

Rezultatul? Neconcludent, întrucât diagnosticele s-au bătut cap în cap, "unul implicând absenţa discernământului, iar celălalt prezenţa sau eventual diminuarea acestuia", motiv pentru care medicii au solicitat internarea ei "în scopul conturării unui diagnostic de certitudine". În final, după alte analize întinse pe mai multe luni, specialiştii au stabilit că Daniela Moca e perfect sănătoasă şi poate să răspundă penal.

Toţi pentru Moca

Rozica Pantea, funcţionară la Oficiul de CadruAşa se face că, după o anchetă întinsă pe o perioadă de mai bine de un an, pe 14 iulie a.c., procurorii au declarat cazul lămurit, dispunând trimiterea în judecată a Danielei Moca, pentru înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Alături de ea au fost trimise în judecată şi alte patru persoane, acuzate că i-ar fi fost complici: Alexandru Prodan, Zaharia Prodan, Patrice Brânzaş şi Rozica Pantea (foto).

Ultima, funcţionară la Cadastru, e acuzată că ar fi primit între 200-1.000 lei sau între 100-300 de euro ca să "fabrice" acte funciare în care victimele erau proprietari pe  imobilele vândute în fals de Moca. Avocatul ei, Bogdan Meşter, spune că nu există probe certe că Pantea ar fi realizat falsurile, numai denunţul falsei executoare, iar pe de altă parte clienta sa are trei credite şi datorii vechi la asociaţie, altfel spus nu pare tipul funcţionarului şpăgar. Cert este că, vinovată sau nu, angajata OCPI e singurul dintre cei cinci inculpaţi găsit cu proprietăţi pe numele său, toate fiind puse sub sechestru de procurori.

Banii înapoi!

Pe de altă parte, soţii Danşe Core, acuzaţi iniţial de spălare de bani, au scăpat de inculpare din lipsă de dovezi. "Se constată existenţa unei îndoieli rezonabile, ce va fi interpretată în favoarea inculpaţilor. Pentru acest motiv, în cauză se va dispune clasarea deoarece nu există probe că persoanele au săvârşit infracţiunea", se precizează în rechizitoriul înaintat Tribunalului.

Deşi le-au bănuit şi pe ele că ar fi fost părtaşe la escrocheriile Danielei Moca, procurorii au clasat cauza faţă de avocatele Daciana But şi Mariana Dăgău, suspectate la început de favorizarea infractorului, respectiv înşelăciune, dar şi faţă de executoarele Gilda Popescu şi Maria Chizec, cercetate iniţial pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, pe motiv că faptele nu există. De altfel, revoltată de tot ce s-a întâmplat, Chizec a comunicat încă din faza de urmărire penală că se constituie parte civilă şi cere daune de 10.000 euro.

Alături de ea, în proces s-au înscris ca părţi vătămate Bancpost, cu suma de 26.723 euro, valoarea imobilului pentru care Moca şi complicii ei au reuşit să radieze ipoteca, plus toate cele 11 persoane înşelate: Remus Bălteanu (28.000 euro), Teofil Blaga (17.500 euro, 750 lei plus două ceasuri Omega şi Romer), Dacian But (6.000 euro), Ovidiu Bocşan (19.000 euro), Ciprian Pop (20.000 euro), Norbert Budurean (35.000 euro), Rudolf Varga (3.300 euro), Vanesa Lipai (13.000 euro), Marin Cornea (23.000 euro), Călin Pop (24.500 euro) şi Bogdan Turcuţ (30.000 euro). Doar să aibă de la cine-şi recupera banii...


CĂUTAŢI LA VENITURI
Soţii Danşe Core, daţi pe mâna Fiscului

Deşi scăpaţi de acuzaţia de spălare de bani, misterioşii soţi Danşe Core Cristian şi Camelia (foto) s-au trezit reclamaţi de procurori la... Fisc. Asta, pentru că dovezile strânse împotriva lor arată că deţin o avere impresionantă - terenuri, case, apartamente şi maşini - în condiţiile în care, în perioada 2008-2015, nu au avut deloc venituri impozabile în România.

"Inculpaţii recunosc că nu au declarat niciun venit în vederea calculării obligaţiilor fiscale", spun procurorii, cărora cei doi soţi le-au spus că au strâns banii din închirieri de imobile, vânzări de maşini şi bijuterii, cele din urmă moştenite de la rude, însă fără să aducă "acte justificative în acest sens".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
EI, SI CE?
Mare lucru! A intrat si Moca in Galeria Marilor Tepuitori Imobiliari din Oradea: Petru Filip, Impact si B.I.G. ( in calitate de " plapuma " a primilor doi ).
Postat 08 August 2016, 11:57 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON