URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2017, 14:44

Şpăgar iertat: De ce a scăpat condamnat doar cu suspendare medicul Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii?

Şpăgar iertat: De ce a scăpat condamnat doar cu suspendare medicul Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii? LA PROCENT. Medicul Ovidiu Pleşa plătea cotă fixă din şpăgi Monicăi Ignat. Înregistrările camerelor video plasate în cabinet arată cum, într-o singură zi, în doar 3 ore, doctorul a strâns 15.000 lei din şpăgi, oferind 30% asistentei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, cu o blândeţe demnă de-o cauză mai bună, Tribunalul Bihor, l-a iertat de închisoare pe medicul Ovidiu Pleşa de la Serviciul de Expertiză Medicală, condamnându-l la o pedeapsă cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii în procesul deschis pentru nu mai puţin de 235 de fapte de luare de mită.

BIHOREANUL a descoperit că la stabilirea hotărârii s-a avut în vedere că medicul şi-a recunoscut faptele, dar şi că l-a „turnat” pe fostul şef al Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, acum şi el judecat pentru mită într-un alt dosar.

Şpăgi pe bandă rulantă

Ovidiu Pleşa a fost trimis în judecată în ianuarie anul trecut pentru luare de mită în formă continuată după ce a fost prins că, numai în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, a luat şpagă de la 235 de pacienţi, suma totală fiind stabilită la 55.975 lei. Alături de doctor, procurorii DNA au trimis-o în judecată şi pe asistenta acestuia, Monica Ignat, care a fost complice la 163 fapte de luare de mită ale medicului, dar a luat şpagă şi în nume propriu, în 8 rânduri.

Rechizitoriul dezvăluie detalii incredibile despre neruşinarea cu care cei doi îşi împărţiseră pacienţii pe categorii: „oameni serioşi” - care dădeau şpăgi consistente chiar şi „pentru un căcat de concediu”, şi oameni „de la cort”, „neruşinaţi” - cei care nu cotizau sau dădeau puţin, pe care medicul îi insulta şi era în stare chiar să le respingă dosarul.

A păţit-o un bărbat care a lăsat în dosar un plic lipit, conţinând doar 50 lei. Medicul s-a înfuriat, a luat un plic nou, în care a băgat banii, şi l-a repus în dosar. Chemat în cabinet, pacientul a fost anunţat că dosarul i-a fost respins din lipsa unor acte medicale. Abia după ce a plecat, Pleşa a izbucnit: „Da’ nici chiar atâta nesimţire!... Că noi suntem proşti!... Lasă că intru io cu plicu’ lipit şi-apoi... Şi vrea să mai stea în pensie încă 15 ani!”.

Gândită „bine”...

Procesul, început la Tribunalul Bihor în ianuarie 2016, s-a terminat lunea trecută, când, după mai bine de 3 săptămâni de stat pe gânduri, judecătorul Alexandru Bogdandi, un magistrat tânăr, abia promovat de la Judecătoria Oradea, a pronunţat un verdict şoc: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru medic şi 2 ani şi 8 luni pentru asistentă, tot cu suspendare.

Hotărârea, deocamdată nemotivată, specifică doar că la stabilirea pedepsei s-au avut în vedere două „cauze de reducere a limitelor de pedeapsă”: art. 396 al. 10 din Codul de Procedură Penală, care permite reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru cei care îşi recunosc acuzațiile din actul de acuzare, respectiv art. 19 din OUG 43/2002, care dă posibilitatea reducerii cu jumătate a pedepselor pentru cei care, în timpul urmăririi penale, au denunţat şi facilitat tragerea la răspundere a unei persoane care a săvârșit fapte de corupție.

După cum se știe, cel denunțat e chiar fostul șef al Casei de Pensii, PSD-istul Leontin Țîrle, care a și fost trimis în judecată vara trecută de DNA, acuzat că, în perioada 2014-2015 a primit de la medicii din cadrul Serviciului de Expertiză, inclusiv de la Pleşa (toţi fiind implicaţi în colectarea de bani de la pacienţi), o parte din mitele încasate.

La Primărie sau... la Mănăstire

Cert e că, mulțumită denunțului, pentru şpaga generalizată pe care o practica Pleşa a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe 4 ani. Spre comparaţie, un alt şpăgar celebru, ex-primarul Beiușului Adrian Domocoș, care a făcut nu unul, ci două denunțuri, a încasat, recent, de la Curtea de Apel Oradea, 7 ani de pușcărie! Medicului Pleşa i se vor confisca şi cei 55.975 lei luaţi ca mită şi are interdicție de a profesa în cadrul Casei de Pensii pentru o perioadă de 2 ani, calculaţi după pronunţarea verdictului. Totodată, va trebui să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Monica Ignat, care și-a recunoscut la rându-i faptele, a încasat 2 ani și 8 luni de închisoare, suspendaţi pe o perioadă de 3 ani, timp în care va trebui să muncească și ea 100 de zile în folosul comunităţii. Asistenta are interdicţie de a lucra în cadrul Casei de Pensii timp de 2 ani și îi vor fi confiscaţi cei 9.985 lei primiţi ca şpagă. Hotărârea, deocamdată nemotivată, nu este definitivă, şi a şi fost atacată de DNA, procesul urmând să continue la Curtea de Apel. Rămâne de văzut dacă şi magistraţii de acolo vor fi la fel de îngăduitori...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.....adica
..astia iertati si, cand ne-au blocat conturile pentru datorii de prin 2003, nu sa plans nimeni. Cred ca acest subiect ia "afectat" pe toti cei care puteau comenta. Prelungirea noastra prin gura lor sa se curateasca. Mama voastra de hoti. Numa legionarii mai pot face dreptate in tara asta. Sabia in dreapta si crucea in stanga
Postat 28 Februarie 2017, 02:05 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON