URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2013, 07:43

Şpagă şovăită: Detaliile scandalului în care şefii de la Selina sunt acuzaţi de corupţie

Şpagă şovăită: Detaliile scandalului în care şefii de la Selina sunt acuzaţi de corupţie FACE TO FACE. În timp ce Dan Şova (foto dreapta) reclamă că directorul Selinei, Călin Roman (foto stânga), a vrut să-l "ungă" în schimbul unui contract cu statul, reprezentanţii firmei zic că ministrul a fost informat doar că subalternii cer bani în numele lui, şi asta doar pentru ca Selina să fie lăsată să câştige corect. De altfel, Roman le-a cerut deja procurorilor să fie audiat şi chiar confruntat cu "numitul Şova Dan, în situaţia în care există contradicţii între declaraţiile noastre"
Şpagă şovăită: Detaliile scandalului în care şefii de la Selina sunt acuzaţi de corupţie DELEGAŢIE CU GHINION. Directorul general al grupului Selina, Călin Roman (medalion), a participat la Forumul de Afaceri Româno-Chinez de la Beijing în locul patronului său, Beniamin Rus (foto). "L-am trimis pentru că e vorbitor de engleză şi ştie să reprezinte firma mai bine ca mine. Acuzaţia lui Şova poate fi întemeiată doar dacă Roman a luat-o pe arătură. Ceea ce este exclus!", îşi apără Rus directorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a ieşit în scenă cu o declaraţie şoc. L-a denunţat la DNA pe reprezentantul unei mari companii care, zicea el, a încercat să-l mituiască pentru a obţine un contract de construire a unui tronson de autostradă. În scurt timp s-a aflat şi cine a vrut să-l "ungă": Călin Roman, directorul general al grupului de firme Selina.

Mai interesant e faptul că şpaga ar fi fost promisă nu pentru ca ministrul să avantajeze Selina, ci ca să intervină pentru ca firma orădeană să-şi poată păstra locul pe care se clasase la o licitaţie controversată. Nu de alta, dar în joc este o lucrare în valoare de 138 milioane de euro!

Şpagă fără intermediar

05 Dan Sova_1.jpgMinistrul Dan Şova (foto) a dezvăluit că incidentul s-a petrecut la începutul lunii septembrie, la Beijing, în timpul Comisiei mixte economice România-China. Cu ocazia lucrărilor, Biroul pentru promovare economică şi comercială din cadrul Ambasadei României a organizat şi un Forum de Afaceri Româno-Chinez, la care au fost invitaţi mai mulţi oameni de afaceri români, între care şi patronul Selinei, Beniamin Rus, care l-a trimis în locul său pe directorul Călin Roman.

Ministrul, care conducea delegaţia română, se afla într-o pauză când orădeanul l-a abordat. "S-a întâmplat la hotelul Crown Plaza, la etajul 8, a doua sau a treia zi, undeva între 2 şi 3 după-amiaza. Acel domn, pe care nu-l văzusem niciodată, a venit la mine şi mi-a spus în felul următor: «Uite, a venit la mine un intermediar, şi mi-a zis că pentru a câştiga acest lot de autostradă este nevoie să dau o sumă de bani pentru dumneavoastră». Propunerea era să îmi dea banii direct, să nu mai folosească intermediar", a explicat presei ministrul, precizând că Roman nu a avansat vreo sumă de bani, discuţia rezumându-se "la o chestiune de principiu".

Are martor!

Culmea e că mita i-ar fi fost oferită nu ca să avantajeze firma orădeană, ci ca să intervină pentru ca aceasta să rămână în cărţi la licitaţia organizată pentru atribuirea contractului. "Compania solicita ajutor pentru a păstra locul obţinut la licitaţie. Adică pentru a se păstra un drept pe care îl obţinuse legal în faţa comisiilor de licitaţie", a precizat Şova.

Discuţia l-a surprins pe ministru, care i-a cerut lui Roman să-i dezvăluie numele persoanei care s-a folosit de numele lui. Cum orădeanul a refuzat, Şova a tranşat discuţia. "I-am spus nu e nicio problemă, voi merge la DNA, voi face plângere împotriva lui, iar în faţa procurorilor va spune şi cine e persoana care i-a cerut bani, şi cine l-a trimis în faţa mea". Ulterior, Roman ar fi încercat să-l mai abordeze de două ori, în holul hotelului, de faţă cu un oficial din Consiliul de Administraţie al CNADNR, şi în avion, pe cursa Beijing-Istanbul. "Am refuzat orice discuţie".

Delegaţia română s-a întors din China pe 6 septembrie, iar pe 10 septembrie Şova a înaintat denunţul la DNA, menţionând că discuţia s-a derulat în dreptul unei camere de supraveghere din hotel, iar înregistrarea poate fi solicitată pentru a-i demonstra spusele, indicându-l totodată şi pe reprezentantul CNADNR care a fost martor la una dintre întrevederi. Totodată, Şova a ataşat ca probe cartea de vizită a lui Roman şi un tabel cu licitaţiile la care Selina a participat în ultima perioadă, înmânate de director în timpul discuţiei.

Anchetă la televizor

Cazul a fost făcut public joia trecută, chiar de ministru, iar la scurt timp, "pe surse judiciare", s-a aflat şi numele celui care i-a făcut propunerea "indecentă". Motivul rămâne un mister. Ca jurist şi profesor de Drept, Şova ştia bine că astfel va încurca ancheta procurorilor, asemenea cazuri presupunând discreţie, aşa încât cel denunţat să nu fie pus în gardă asupra demersurilor declanşate contra sa. Ca să nu mai vorbim că Şova putea continua "jocul", sub supravegherea procurorilor...

"Nu aveam de unde să ştiu că nu e un provocator. Totul se întâmpla pe holul unei clădiri din China, care avea camere de filmat. Nu puteam să-l duc cu vorba pentru că s-ar fi putut înţelege că accept mita şi puteam fi arestat la coborârea din avion, în ţară", a replicat Şova.

Cert e că, între timp, denunţul a fost trimis la Parchetul Bihor, pe considerentul că persoana care a vrut să-l mituiască pe ministru nu este demnitar, are domiciliul în Oradea, iar suma oferită nu depăşea un milion de euro, condiţii impuse de lege pentru ca ancheta să fie făcută la DNA. "Există o anchetă pe rol privind o tentativă de mituire, dar cercetările sunt în fază incipientă", a confirmat purtătorul de cuvânt, procurorul Cristian Ardelean.

Vrea confruntare!

A fost sau nu şpagă? Călin Roman a evitat să dea o explicaţie ziariştilor, preferând să transmită o notă semnată de avocatul său, Răzvan Doseanu, adresată de fapt procurorilor. "Solicit respectuos audierea mea de urgenţă pentru a da toate lămuririle necesare raportat la informaţiile apărute în mass-media. Solicit de asemenea confruntarea de urgenţă cu numitul Şova Dan în situaţia în care există contradicţii între declaraţiile noastre", arată documentul citat.

În numele lui Roman au "vorbit" în schimb reprezentanţii Selinei. Prin intermediul unui comunicat, oficialii firmei au precizat că "NU a existat nicio discuţie în sensul oferirii vreunei sume de bani. În acest sens, ne-am pus la dispoziţia organelor de anchetă, solicitând audierea de urgenţă pentru orice fel de clarificări în vederea lămuririi acestei situaţii".

Război pe şosele

Nemulţumit de scandalul în care a fost târât "pe nedrept" directorul său, Beniamin Rus pretinde că "totul este o neînţelegere". "Sunt într-o poziţie nu tocmai drăgălaşă, e destul de delicat să contrazici un ministru cu care intenţionezi să ai relaţii dintre cele mai bune, pentru că eu sunt structurat cu grupul de firme tocmai pe lucrări mari. Dar dacă se reuşeşte să se ia înregistrarea de la hotel, veţi constata că discuţia a durat sub un minut. Cât putea să spună un director într-un minut unui ministru cu care nu s-a mai întâlnit niciodată?".

Pe de altă parte, patronul spune că Roman a avut de fapt cu Şova o discuţie aprinsă, "explicându-i că oamenii săi fac anumite lucruri în numele său". Cât despre martorul ministrului, Rus spune că acesta a asistat în realitate doar la un monolog al lui Şova, care i-a spus lui Roman că o să se adreseze DNA. "Mi-ar fi plăcut să spun că le bea (Călin Roman, n.r.), pentru că atunci aş fi putut crede că ar fi avut un asemenea moment, dar nu bea omul".

Ce îl nemulţumea pe directorul Selinei? Faptul că firmele din grup au pierdut pe rând licitaţiile CNADNR pentru atribuirea unor tronsoane din autostrăzile Timişoara-Lugoj şi Lugoj-Deva. De cele mai multe ori, în favoarea unui controversat afacerist băcăuan, Dorinel Umbrărescu, fost sponsor al fostului echipaj de raliuri Keletti-Ponta şi apropiat al ex-directorului CNADNR, Mircea Pop. Care, prin firma proprie de proiectare, DP Consult, fusese în mai multe rânduri partener sau subantreprenor în lucrările executate de Umbrărescu.

"Unele justificări erau de-a dreptul hazardate. Ca de pildă că firma de la care ne aprovizionăm cu piatră, Grandemar, nu are trecute pe pagina de internet toate certificatele de omologare. Trebuiau să trimită adresă, să solicite informaţii, nu să se uite pe site!", explică Rus.

Licitaţie în instanţă

Ultimul eşec Selina l-a înregistrat la licitaţia pentru lotul 2 al autostrăzii Timişoara-Lugoj, un contract de 138 milioane euro, unde, în ianuarie, CNADNR, la vremea respectivă condusă de Mircea Pop, a descalificat o firmă spaniolă care oferise cel mai mic preţ şi a declarat câştigătoare oferta lui Umbrărescu, de pe locul 2.

Selina, a cărei ofertă s-a situat pe 3, a contestat rezultatul, invocând faptul că Umbrărescu s-a folosit de date nereale în documentaţie, aspect confirmat de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dispus descalificarea băcăuanului şi reevaluarea ofertei Selina, respinse ca neconformă pe nedrept, cu constatarea că "CNADNR nu a respectat propriile condiţii din documentaţia de atribuire, precum şi dispoziţiile legale aplicabile".

"Aici am deranjat! Am contestat, am primit răspuns favorabil, şi nu numai că am avut un răspuns favorabil, dar a fost descalificată firma căreia ei i-au atribuit lucrarea. Iar noi am ajuns înapoi în cărţi", zice Rus.

Pedeapsa

Decizia a fost menţinută ulterior şi de instanţele de judecată, iar în septembrie, înainte de "episodul China", Selina era ca şi câştigătoare. Însă, pentru a primi contractul, reprezentanţii firmei au fost informaţi de "binevoitori" că trebuie să plătească "parte". Evident, prin intermediul lor. Cine le-a cerut banii, reprezentanţii Selinei nu vor să spună. "Mergeţi pe coridoarele Ministerului şi spuneţi că sunteţi de la o firmă de construcţii. Veţi găsi imediat funcţionari dispuşi să rezolve una-alta", răspunde Rus.

Cert e că, după incidentul de la Beijing, Selina a devenit din câştigătoare învinsă, pierzând definitiv contractul de 138 milioane euro, atribuit între timp companiei a cărei ofertă s-a situat pe locul 4. Dacă analiza ofertelor s-a făcut pe lege sau nu, ar trebui să stabilească procurorii, cei chemaţi acum de ministrul Şova să facă lumină în cazul şpăgii. Măcar să aflăm adevărul complet...


OBICEIUL CASEI
Exemplul lui Beni Rus

Grupul Selina s-a mai aflat în centrul unui scandal de corupţie în 2010, când procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire pe patronul Beniamin Rus pentru dare de mită, într-un dosar în care mai era cercetat Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, acuzat de luare de mită. Suspiciunile procurorilor erau legate de modul în care firmele lui Rus au câştigat o licitaţie organizată de CJ Maramureş pentru reabilitarea DJ Baia Sprie - Bârsana, investiţie de 22 milioane euro dintr-un grant european. Atunci, lui Rus i se imputa că a invitat o delegaţie de 28 de persoane din Maramureş, primari, preşedintele CJ, prefect, consilieri, pentru un sfârşit de săptămână la pensiunea companiei din Băile 1 Mai.

În final, în 2011, atât Man cât şi Rus au fost scoşi de sub urmărire penală, din lipsa probelor care să ateste că excursia sponsorizată de afacerist a influenţat rezultatul licitaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
SOVA avea alte solutii
Dna reporter are dreptate. SOVA (implicit PONTA) daca era bine intentionat aveau alte mijloace prin care puteau sa investigheze cine sunt cei care vin cu \"cerinte\" la firmele de constructii, ca nu de prost s-a dus oradeanul in China. A fost strins de situatie. Asa SOVA face pe INOCENTUL, dar ei stiu prea bine cine sunt respectivii, dar e mai bine sa apari in presa ca Fat Frumos!!! Sau te pomenesti ca SOVA chiar era din tabara adversa!?? Asa e in Romania, HOTUL striga HOTUL si toata lumea il crede, asta e cel mai grav!!!
Postat 17 Octombrie 2013, 15:04 de Manu
procuroarea de serviciu
acum e acum dna procuroare de serviciu . E greu dar se poate da de capat. Nu trebuie descindere cu mascati . Nu trebuie ridicate cutii intregi cu documente . Nu sunt isterice care sa va planga la usa etc. Aici chiar aveti de lucru , nu praf alb in ochi...Va urez spor la treaba . Poate terminati pana in 2039.
Postat 17 Octombrie 2013, 09:44 de fomeia procura
adevarat
EU IL CRED PE SOVA, IAR RUS NU MAI POATE FI CREDIBIL DUPA CATE A FACUT, AUZITE SI NEAUZITE DE NOI, DAR SIGUR FACUTE DE EL SI MASCARICIUL DE ROMAN....CANDVA SI BOTEANU(LINGAUL LUI ROMAN)
Postat 17 Octombrie 2013, 08:52 de coafeza
RUS E PRODUSUL SERVICIILOR!!
FRATILOR, CITITI AICI!!
Postat 16 Octombrie 2013, 16:39 de nicu telecus
ADIOS, SELINA!
Problema e extrem de simpla: Sova e omul PSD, iar Beniamin Rus obisnuia sa dea spaga la nivel local, pe filiera PDL/PNL, Oricum, BEni Rus s-a umplut de bani si e vremea altor firme de partid acum!..Nimeni nu e vesnic si s-ar putea sa il vedem pe RUS si pe la DNA sau chiar mai rau, cu citiva ani de puscarie de git, pentru spaguirea unor primari sau sefi de consilii judetene care au pus botul la aranjarea unor licitatii, cum e si Lucian Popus, primarul comunei Sinmartin..
Postat 16 Octombrie 2013, 16:38 de nicu telecus
Aviz implicati(i)lor (de legalitate)
Orice "lucrare" are 3 faze: licitatie, executie si ANCHETA.
Postat 16 Octombrie 2013, 16:06 de Boteanu
adevar
Pe Sova il cred!
Postat 16 Octombrie 2013, 14:13 de omul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON