URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2011, 13:39

Sentinţa mortală

Sentinţa mortală PROCES CA MOŞTENIRE. Elena Ciachir (foto) a rămas pe patul de moarte în grija unor vecini omenoşi, printre care şi Dan Băjenaru (stânga), care au vegheat-o până în ultima clipă. În semn de recunoştinţă, bătrânica a lăsat moştenire familiei Băjenaru tot ce i-a mai rămas: un proces şi speranţa că-şi va recăpăta, măcar după moarte, dreptatea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia ninsă de vreme şi-a deşertat întreaga durere în scrisoare. "Subsemnata Elena Ciachir, vă rog să mă iertaţi că vă reţin atenţia, dar doresc să vă scriu câteva cuvinte despre drama pe care o trăiesc. Să vă ajute bunul Dumnezeu să fiţi dreaptă"...

Povestea, aşternută pe două pagini cu un scris tremurat, dar curat, a ajuns în toamna anului trecut sub ochii unei judecătoare, chemate să se pronunţe în procesul deschis de bătrână pentru anularea unui contract de întreţinere încheiat cu o nepoată, Teodora Fotache. Elena Ciachir îi donase fetei apartamentul şi i-a cerut în schimb să o ajute la greu. Lucru care nu s-a întâmplat, însă, iar bătrâna, asemeni altor sute de vârstnici înşelaţi de întreţinători, a ajuns la mila vecinilor.

Magistrata i-a respins cererea, fără ca nepoata să se fi achitat de datoria pe care şi-a asumat-o. Care au fost motivele, nu se ştie, căci, deşi a trecut mai bine de o lună de la emiterea sentinţei, ea nu a fost motivată. Şi nici nu mai contează. Săptămâna trecută, bătrânica a murit...

Nepotul preferat

Povestea tristă a Elenei Ciachir a început în urmă cu nouă ani când, la rugăminţile nepotului ei, Ovidiu Fotache, a lăsat Capitala şi s-a mutat la Oradea. Văduvă de ceva vreme şi fără copii, bătrânica a rămas singură, iar Ovidiu i-a promis că-i va fi mai bine cu rudele aproape. "E fiul fratelui meu şi aveam încredere în el. Mi-am vândut apartamentul din Bucureşti, mi-am încărcat mobila într-un camion şi am venit aici. I-am dat lui toţi banii şi a luat un apartament aici, în acelaşi bloc în care locuia şi el. De restul banilor a zis că zugrăveşte, schimbă geamuri şi uşi. N-a făcut nimic, şi nici banii nu i-a mai dat înapoi", a povestit Elena Ciachir BIHOREANULUI.

În scurt timp, în ianuarie 2003, bărbatul a convins-o să semneze un contract de donaţie cu sarcină de întreţinere cu fiica lui, Teodora, la acea vreme în vârstă de 20 ani. Afacerea era simplă. Femeia trecea apartamentul pe numele nepoatei, iar aceasta, în schimb, se obliga s-o îngrijească până la sfârşitul vieţii. "Întreţinere completă cu toate cele necesare traiului, alimente, îmbrăcăminte, cheltuieli pentru încălzire, în caz de boală asistenţă medicală şi medicamente", după cum se specifica în actul semnat în faţa notarului.

Ameninţată cu azilul

O vreme, lucrurile au fost simple. Bătrânica era în putere şi se putea îngriji singură, ba chiar îşi ospăta rudele cu mâncăruri şi prăjiturele la fiecare sfârşit de săptămână. Nici cu banii nu stătea rău. Fiind originară de peste Prut, de unde se refugiase în vremea războiului, pensia era onorabilă şi nu avea probleme financiare care s-o transforme într-o povară pentru rude.

Câteva luni mai târziu, însă, Teodora s-a apucat de facultate, a rămas însărcinată şi s-a mutat, iar vizitele ei s-au rărit, pentru ca apoi să uite aproape complet de mătuşă. Cum însă nu voiau să piardă apartamentul, părinţii ei au convins-o pe bătrână să accepte în locul îngrijirilor o rentă lunară de 200 lei, care ar fi trebuit să-i acopere cheltuielile cu întreţinerea şi medicamentele de care avea nevoie.

Elena a mai rezistat o perioadă singură, dar după doi ani rudele au oprit şi plata rentei. Simţindu-se abandonată, i-a căutat să lămurească problema. "Ovidiu a făcut scandal când i-am spus că nu mai sunt de acord să le las casa dacă nu mă ajută. Mi-a spus să mă pregătesc, că mă bagă la azil. M-am speriat, m-am dus la vecini ca să scap de el şi am chemat Poliţia, că mi-a fost frică", a explicat femeia, care a decis să ceară rezilierea contractului.

Răzbunarea rudelor nu s-a lăsat aşteptată. "Au venit, mi-au smuls telefonul, mi-au luat un prăjitor de pâine şi capacul de pe WC. Chiar şi chitanţa cu care au cumpărat locul de veci. Au zis că o să mă lase neîngropată", a spus tristă bătrâna care, după scandal, a decis să rupă orice legătură cu nepotul şi familia acestuia.

La mila tuturor

Judecătorii au fost, însă, de altă părere, mai ales că Teodora Fotache a adus o serie de martori care să confirme că şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, iar bătrâna ar fi senilă şi pusă pe scandal. "Au fost o mulţime de mincinoşi, niciodată nu i-am văzut, dar ei declarau că au fost la mine în casă cu Teodora", a explicat Elena Ciachir.

Cert e că, în final, în mai 2009, bătrâna a pierdut procesul cu dreptatea în mână. Judecătorii au considerat că, prin faptul că a beneficiat doi ani de banii nepoatei sale, a acceptat tacit schimbarea condiţiilor stabilite în contractul iniţial, deci n-avea de ce să se plângă. Ca atare, a fost obligată, peste voia ei, să rămână în întreţinerea nepoatei sale, dar şi să-i plătească acesteia cheltuieli de judecată de peste 4.500 lei pentru deranjul făcut cu procesul.

Femeia nu s-a lăsat, însă. Câteva luni mai târziu a deschis un nou proces. "Am fost bolnavă de nenumărate ori în ultimii ani, un pahar de apă nu mi-a dat. Am fost la mila vecinilor care au chemat-o pe Teodora când mi-a fost rău, să-i spună să mă ducă la spital sau să-mi aducă asistentă, că am nevoie de injecţii. Iar ea a minţit că nu ştie pe nimeni şi a plecat, deşi sora mamei sale e asistentă medicală. Voia să mor, ăsta e adevărul, ca să-i rămână apartamentul mai repede. Mi-a propus să-mi dea din nou bani, dar i-am spus că nu-mi trebuie, că eu aveam nevoie de ajutor. De aceea am început un nou proces. Am vrut să schimb contractul, să caut o persoană de bună-credinţă", a povestit femeia BIHOREANULUI.

Audiată la pat

Între timp, problemele de sănătate i s-au agravat, iar în august anul trecut a căzut la pat. Cum nu s-a mai putut prezenta la proces, judecătoarea Loreley Mirea, cea care îi analiza dosarul, a venit personal s-o audieze. Dar în final i-a respins şi ea plângerea, lăsând-o tot la mâna nepoatei. Mai mult, deşi a văzut cu ochii ei situaţia grea în care se afla, ţintuită la pat şi la mila vecinilor, fiindu-i imposibil să se îngrijească singură, magistrata a acceptat solicitarea Teodorei Fotache şi a înlocuit obligaţiile asumate de ea în contractul de întreţinere cu o alta: plata unei noi rente lunare. De parcă banii i-ar mai fi folosit la ceva...

08-Gheorghe-Letea.jpg"Ca şi când i-ar fi luat unui orb ochelari de soare", a reacţionat avocatul Elenei, Gheorghe Letea (foto), revoltat de decizia judecătoarei. "Se mai întâmplă ca în noianul de hotărâri judecătoreşti să mai scape câte una nedreaptă. Tragedia este atunci când o persoană, cum este şi doamna Ciachir, devine victimă a două hotărâri consecutive, la fel de nedrepte, abuzive, nelegale. Pe asta din urmă o consider chiar cinică!".

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi explica sentinţa, a cărei motivare a amânat-o mai bine de o lună, judecătoarea nu a fost de găsit. Dar, de-acum, nici nu mai contează. Miercurea trecută, la câteva ore după ce şi-a spus povestea BIHOREANULUI, Elena Ciachir a murit, renunţând la lupta cu rudele care au înşelat-o şi cu judecătorii care ar fi trebuit să-i facă dreptate...


INDIFERENŢĂ
Nepoata nu discută

Reporterul BIHOREANULUI a găsit-o, sâmbătă, pe Teodora Fotache, în apartamentul mamei sale de la etajul cinci al blocului în care locuia până în urmă cu câteva zile şi Elena Ciachir. Tânăra a refuzat să discute despre procesul cu mătuşa sa, pe motiv că "este o poveste lungă", pe care nu are timp să o dezbată cu străinii, iar când a fost întrebată dacă ştie ceva despre cea pe care trebuia s-o îngrijească a replicat, dezinvoltă, că "e bine". Când reporterul a înştiinţat-o că, din păcate, bătrâna a murit, Teodora Fotache a refuzat să creadă, fiindcă "ea ştie cel mai bine". Se vede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON