URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2016, 07:46

Satul sfinţilor: Localnicii din Delani au câte o icoană pe pereţii exteriori ai caselor (FOTO)

Satul sfinţilor: Localnicii din Delani au câte o icoană pe pereţii exteriori ai caselor (FOTO) CASA DARIEI. Nicolae Bonchiş (foto) are pe casă o icoană a Sfintei Daria. "Aşa o cheamă pe una din fetele mele. Părintele a fost atent şi a ales icoane cu sfinţii ale căror nume se găsesc în casă, dacă s-a putut", zice bărbatul. Ce rost are obiceiul, însă, recunoaşte că habar nu are...
Satul sfinţilor: Localnicii din Delani au câte o icoană pe pereţii exteriori ai caselor (FOTO) SAT SFINŢIT. Pe lângă icoanele puse pe aproape toate casele ortodocşilor, parohul din Delani a ridicat în sat şi 14 troiţe ce reproduc opririle lui Iisus Hristos în Drumul Crucii, spre locul răstignirii. În Joia Mare, asemeni catolicilor, părintele şi enoriaşii se roagă la fiecare, rememorând Patimile Mântuitorului
Satul sfinţilor: Localnicii din Delani au câte o icoană pe pereţii exteriori ai caselor (FOTO) BISERICA TUTUROR. Cu toate insistenţele reporterului, părintele Ionel Ţoţa (foto) s-a ferit să-şi explice ideea de a marca atât casele sătenilor, cât şi gardul bisericii cu icoane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Călătorii care ajung în sătucul Delani se crucesc! La fel ca în satele şi oraşele din Italia, aproape fiecare casă din aşezarea de lângă Beiuş are un sfânt protector, a cărui icoană veghează pe faţada casei.

Ideea i-a aparţinut preotului ortodox Ionel Ţoţa, care a bătut cu mâna lui în cuie fiece icoană. Localnicii nu i-au înţeles gestul, dar din pioşenie ori jenă i-au dat ascultare. Până la urmă, icoanele nu-i încurcă cu nimic...

"În casă, nu în drum!"

Casele din Delani au început să fie pavoazate cu sfinţi din duminica de Rusalii a anului trecut. "După slujbă, părintele o venit personal şi le-o pus. Io m-am şi mirat, că doară erau Rusaliile", povesteşte Firanda Lezeu (foto), care trăieşte în Delani de peste 76 de ani. Cu sinceritatea specifică bătrânilor de la ţară, recunoaşte că n-a acceptat din prima dorinţa parohului. "I-am zis: Părinte, nu vă supăraţi, puneţ-o înlontru, că acolo trabă să ne rugăm, nu în drum. O zis că nu, numa’ afară".

Tanti Firanda n-a înţeles nici de ce preotul i l-a fixat pe casa ei tocmai pe Sfântul Calinic de la Cernica, călugăr şi ctitor de biserici din secolul XVIII, de care ea nici n-a auzit. "I-am mai zis că am eu în casă icoane mai frumoase, cu Maica Domnului, cu Iisus, da’ n-o vrut". Ca să nu-l supere, a lăsat totuşi după el, aşa că Sfântul Calinic, cât de străin o fi fost el, i-a rămas pe casă...

Modă de Italia

La fel ca nană Firanda, nici alţi localnici nu ştiu de ce a umplut părintele satul de icoane. "Numai el poate explica. Probabil c-o văzut el ceva în lume, că-i umblat prin tătă Europa", îşi dă cu părerea un localnic. Şi a nimerit-o: obiceiul icoanelor agăţate pe faţadele caselor este specific satelor şi oraşelor din Italia, o ţară catolică unde oamenii cred că fiecare gospodărie şi familie trebuie să aibă un patron sacru, un sfânt protector care să-i ferească de necazuri.

Că acelaşi model l-a copiat părintele Ţoţa reiese şi din faptul că pentru enoriaşii ce poartă nume de sfinţi a ales icoane reprezentative. "O am pe Sfânta Daria, aşa o cheamă pe fetiţa mea mai mare", zice Nicolae Bonchiş, care n-a priceput vrerea preotului, dar i-a dat ascultare: "Vă zic sincer: eu am fost de 4-5 ori în biserică în viaţa mea, dar nici n-o combat. Dacă părintele aşa a vrut...". Unde mai pui, adaugă el, că preotul e om de ispravă: "Cunosc destui, dar tare rari sunt oamenii dedicaţi bisericii cum e dânsul".

De altfel, niciun localnic nu are să-i reproşeze ceva părintelui care slujeşte în sat de vreo 15 ani. Şi care, deşi nu locuieşte între ei, ci la Oradea, are o bună reputaţie în Delani.

Orice, dacă e pe gratis!

Alţi săteni au avut o singură întrebare când preotul le-a bătut icoanele în cuie: îi costă ceva "minunea" sau ba? "Io i-am zîs: dacă nu ne cere bani, să pună ce-a vrea pă casă, că nu mă-ncurcă", recunoaşte un bărbat. Aşa se face că aproape toate cele 90 de gospodării au câte un sfânt expus pe peretele de la stradă, excepţie făcând, paradoxal, doar cele câteva familii de greco-catolici, plus "pocăiţii". Oricum, nici popa, nici vecinii nu s-au supărat pe ei.

Părintele Ţoţa a pus şi pe gardul bisericii 50 de icoane, fiecare element având câte una ce reprezintă un sfânt ortodox. Pe lângă acestea, a ridicat şi 14 troiţe, câte una pentru fiecare oprire făcută de Iisus pe drumul Golgotei, înaintea răstignirii. "În Joia Mare facem Drumul Crucii şi ne oprim cu părintele să ne rugăm la fiecare troiţă", explică baciul Petrică, unul dintre bătrânii satului bucuroşi că preotul le-a făcut atât de multe fără să le ceară niciun ban pe lângă contribuţia anuală. "Icoanele şi troiţele, toate câte le vedeţi, le-a plătit părintele", zice bătrânul.

De ce le-a făcut, părintele n-a vrut să lămurească BIHOREANULUI, fie pentru a respecta porunca episcopului Sofronie de a nu vorbi cu jurnaliştii, fie pentru a nu-şi ridica în cap mai-marii fiindcă a semănat un obicei catolic între ortodocşi. Deşi, până la urmă, sfinţii de pe case nu pricinuiesc nimănui vreo supărare...


MINUNE LA DELANI
Icoană izvorâtoare de mir

În urmă cu 6 ani, biserica ortodoxă din Delani a fost loc de pelerinaj între credincioşii ortodocşi, după ce preotul Ţoţa şi enoriaşii au dat sfară că aici a avut loc o minune: dintr-o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus ar fi izvorât mir. Potrivit relatărilor de pe site-urile ortodoxe, mirul ar fi curs din piciorul stâng al Mântuitorului la sfârşitul vecerniei din ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ulterior, la Naşterea Maicii Domnului şi de Ziua Sfintei Cruci, minunea s-a repetat, susţin localnicii, aşa că biserica din Delani a început să aibă căutare între credincioşi din zonă dornici să se roage la o icoana făcătoare de minuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
articol
V-as intreba: cat v-ati documentat inainte de a scrie acest articol si carei religii apartineti d-na Adriana?Dumnezeu sa ii ajute pe cati mai multi preoti sa micsoreze distanta dintre Dumnezeu si oameni prin sfintele icoane !Dumnezeu sa ii lumineze si pe cei care nu inteleg , nu cunosc dar totusi se exprima ca si cum ar cunoaste Adevarul ! PS. Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita !
Postat 07 Noiembrie 2016, 11:40 de mariana19
articol
Sa-i ajute Dumnezeu Parintelui Ionel in continuare in toate cele bune! Chiar daca unii intra cu bocancii pe "tarlaua" lui de care se straduie sa aiba mare grija. Pana la urma de la oameni nu ne putem astepta la nimic. Articolul asta imi aminteste din nou de Maica Tereza - mai ales de ultimul rand din citatul de mai jos: "Oamenii sunt adesea neintelegatori, irationali si egoisti. Iarta-i, oricum... Daca esti bun, oamenii te pot acuza de egoism si intentii ascunse. Fii bun, oricum... Daca ai succes, poti castiga prieteni falsi si dusmani adevarati. Cauta succesul, oricum... Daca esti cinstit si sincer, oamenii te pot insela. Fii cinstit si sincer, oricum... Ceea ce construiesti in ani, altii pot darama intr-o zi. Construieste, oricum... Daca gasesti linistea si fericirea, oamenii pot fi gelosi. Fii fericit, oricum... Binele pe care il faci astazi, oamenii il vor uita maine. Fa bine, oricum... Da-i lumii tot ce ai mai bun si poate nu va fi niciodata de ajuns. Da-i lumii tot ce ai mai bun, oricum... La urma urmei, este intre tine si Dumnezeu. N-a fost niciodata intre tine si ei, oricum."
Postat 07 Noiembrie 2016, 00:13 de alexandrabarbu
icoane
"Sfântul Apostol Pavel subliniază:“Cele văzute ale lui Dumnezeu se văd de la facerea lumii, înţelegându-se din făpturi, adică din veşnica Lui putere şi dumnezeire…” (Romani 1, 20). Deci cele văzute, materiale, ne ajută (ne fac) să înţelegem cele nevăzute, nemateriale, ale lui Dumnezeu, puterea, dumnezeirea, slava, înţelepciunea, fără ca aceste lucruri materiale să fie socotite idoli, căci nu pe ele le cinstim, ci pe Dumnezeu şi atributele Sale." Deci satenii sa se bucure ca au un asa preot, care le-a daruit icoane, ajutandu-i sa inteleaga cele nevazute ale lui Dumnezeu.
Postat 05 Noiembrie 2016, 20:20 de fata
@ale
adica retardat?
Postat 05 Noiembrie 2016, 12:31 de sasi
Doamne ajuta!!!!
Icoane pe fatada caselor+troite+icoane cu sfinti romani in jurul bisericii= ORTODOXIE ADEVARATA, DRAGOSTE PENTRU CREDINTA STRABUNA!!!!!! Daca ati cere macar o data ajutorul unui sfant la nevoie, in necazuri, suparari, ati intelege de ce parintele ne-a daruit aceste icoane.
Postat 05 Noiembrie 2016, 11:47 de ioa24
@sasi
Mai bine roman ortodox inapoiat decat eretic.Pentru că român inseamna o anumită structură spirituală, formată de-a lungul istoriei, în care structură spirituală există ca parte integrantă sau esenţială Ortodoxia, unul din factorii istorici care au plămădit sufletul românesc aşa cum este el azi.
Postat 05 Noiembrie 2016, 11:15 de Ale
@ale
a fi ortodox inseamna a fi inapoiat, iar a fi inapoiat n-ar trebui sa insemne a fi roman...
Postat 05 Noiembrie 2016, 09:56 de sasi
Pur ORTODOCŞI
De ce deranjeaza atat de mult icoanele ce ne definesc identitatea religioasa? Nu pot sa inteleg de ce se crucesc calatorii care ajung in satucul Delani vazand icoanele,at at timp cat nu sunt deranjati de posterele cu femei in lenjerie intima de la toate colturile.Sa nu uitam ca noi, ortodocsii,cinstim Sfintii reprezentati in icoane, Sfinti carora ne rugam si care ne sunt ocrotitori si ajutatori.Statuetele nu au nici o valoare pentru crestinii ortodocsi. Gestul parintelui Ionel, sunt convinsa,nu are nici o inspiratie catolica si nicidecum nu e un obicei catolic semanat intre ortodocsi. Oare catolicii au sfinti? A FI ROMÂN INSEAMNA A FI ORTODOX! A FI ORTODOX INSEAMNA A FI ROMÂN !
Postat 05 Noiembrie 2016, 09:47 de Ale
Doamne miluieste-ne !
Banuiesc ca daca le punea pe case la tatzi enoriasii tablouri cu Arsenie Boca nu mai comentau acestia asa de sugubat.
Postat 05 Noiembrie 2016, 04:19 de Iness
???
@GORON: Poate la neo...pentru ceilalti icoanele, statuetele au valoarea lor ! Deci "ceilalti" de ce suntem pacatosi?
Postat 04 Noiembrie 2016, 20:25 de TDS
sa traiasca ....
..... Evul Mediu si Antena 3
Postat 04 Noiembrie 2016, 10:19 de sasi
Icoane
Nu este singurul sat cu icoane pe fatada caselor. Mergeti sa vedeti ca au aparut icoane si in Vintere si in Holod.
Postat 04 Noiembrie 2016, 09:15 de aaaaa
Felicitari
Felicitari parintelui. Acum satul este plin de vibratii pozitive oriunde te-ai uita. Bravo.
Postat 04 Noiembrie 2016, 08:46 de Iosca
Pacatosi
Sfintii nu au nevoie de icoane !!!!!
Postat 04 Noiembrie 2016, 08:29 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON