URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Poliţie versus Poliţie: Povestea maşinii de Poliţie ridicate de "hingheri" de pe Corso a creat un război între instituţii

Poliţie versus Poliţie: Povestea maşinii de Poliţie ridicate de 'hingheri' de pe Corso a creat un război între instituţii ÎN MISIUNE. Înainte de a "dispărea" într-o misiune despre care nimeni nu ştie nimic, subcomisarul Lucian Moisin de la Poliţia Rurală Biharia şi-a parcat autovehiculul de serviciu lângă Biroul de Evidenţă a Persoanelor de pe strada Republicii din Oradea. Ghinionul lui a fost că în zonă s-a nimerit tocmai primarul Ilie Bolojan...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proces mai puţin obişnuit la Judecătoria Oradea, unde un ofiţer al Inspectoratului de Poliţie Bihor se războieşte cu un coleg de la Poliţia Locală Oradea care i-a "săltat" maşina de serviciu, parcată neregulamentar în buricul oraşului. "Victima" a fost subcomisarul Lucian Moisin de la Secţia Rurală Biharia, care şi-a recuperat Loganul din dotare abia după ce a plătit o amendă de 200 lei.

Povestea putea să se încheie aici. Dar a continuat. La trei zile după incident, ofiţerul a depus o plângere penală, pentru abuz, împotriva poliţistului local care i-a ridicat maşina şi a contestat în instanţă amenda, ca nelegală. Motivul? Vezi Doamne, ar fi fost într-o misiune. Iar în astfel de cazuri legea îi permitea să-şi lase maşina oriunde, chiar şi într-un loc nepermis.

Studiind dosarul, BIHOREANUL a descoperit atât dovezile care răstoarnă varianta ofiţerului, cât şi amănunte neştiute despre cazul care a pus cap în cap Poliţia Locală şi Poliţia Bihor...

Cine pleacă la plimbare...

Totul a început pe 20 ianuarie a.c., în jurul orei 11, când primarul municipiului, Ilie Bolojan, aflat într-o vizită la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCLEP) Oradea, a constatat că aleea era "gâtuită" de maşinile parcate ilegal, aşa că l-a sunat imediat pe şeful Poliţiei Locale, Ioan Găluţ, cerându-i să facă ordine.

Directorul s-a conformat, chemându-i în ajutor pe Vlad Mariş, şeful Serviciului Ordine Publică din Poliţia Locală, patrula din zonă şi un echipaj de ridicări auto. Utilajul, în care se afla şi agentul superior Adrian Frank, a ajuns la "locul faptei" după un sfert de oră. "Mai erau doar două vehicule, un autoturism şi o autospecială a Poliţiei. Celelalte maşini fuseseră luate", explică poliţistul local în raportul aflat la dosarul înregistrat la Judecătoria Oradea.

Cea din urmă maşină, cu inscripţia "Poliţia", cu girofar şi toate însemnele puterii, era abandonată pe marcajul haşurat de interdicţie, sub raza de acţiune a indicatorului "Oprirea interzisă", iar şoferul era pe nicăieri. "Am încercat să-l găsesc, am verificat în sediul SCLEP, cu ajutorul colegilor din clădire, să văd dacă nu era acolo. Mi s-a spus că nu este. Între timp, la faţa locului a ajuns şi şeful Secţiei Rurale Biharia, care a spus că încearcă să ia legătura cu el, să o mute", se arată în depoziţia lui Frank.
 
Maşină ridicată

Ce s-a întâmplat în continuare? Şoferul nu a fost de găsit nici după "sfertul academic", iar parcagiii au început să lege maşina în chingi pentru a o ridica pe platformă, spre amuzamentul orădenilor aflaţi la faţa locului, care au început să fotografieze şi să filmeze scena cu telefoanele mobile, postând apoi înregistrările pe Facebook.

Ulterior, autovehiculul Poliţiei a fost transportat în parcarea din strada Tudor Vladimirescu. Dar n-a rămas mult acolo. Angajaţii municipalităţii au eliberat maşina de sub sechestru în circa 10 minute, după ce conducătorul ei, subcomisarul Lucian Moisin, adjunctul şefului de post din Biharia, a plătit, aşa cum prevede legea, jumătate din cei 390 lei cât este amenda.

Subcomisarul a suportat "cauţiunea" din buzunarul propriu şi nici nu a avut de obiectat în privinţa sancţiunii, semn că se simţea cu musca pe căciulă. De altfel, din informaţiile obţinute de BIHOREANUL la vremea respectivă, ofiţerul, care îşi desfăşoară activitatea strict în comuna Biharia, nu avea nicio misiune care să justifice prezenţa maşinii în centrul Oradiei.
 
În misiune

Luat la întrebări despre scopul prezenţei sale în buricul târgului, în timpul orelor de program şi cu maşina de serviciu, deci pe banii şi benzina statului, şi nu doar de şefii de la Oradea, ci şi de cei de la Bucureşti, unde ecourile poveştii ajunseseră prin intermediul presei, Lucian Moisin a schimbat total strategia: a făcut o plângere penală împotriva poliţistului local care l-a amendat, acuzându-l de abuz în serviciu, iar pe 23 ianuarie a depus o plângere şi la Judecătoria Oradea, pentru anularea procesului verbal de constatare întocmit pe numele său.

"Mă aflam în misiune cu autospeciala la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în scopul obţinerii de informaţii necesare soluţionării unui dosar penal", a pretins ofiţerul, arătând că, potrivit Codului Rutier, maşinile Poliţiei aflate în misiune pot parca în locuri nepermise, mai puţin pe trecerile la nivel de cale ferată. "Subsemnatul, rog instanţa să constate că procesul verbal de contravenţie a fost întocmit nelegal, drept pentru care solicit anularea lui", a cerut Moisin.
 
Minciunică...

Chiar dacă ar fi fost cu treburi în centrul oraşului, misiunea nu putea fi o urgenţă "cât timp autovehiculul nu avea semnale luminoase în funcţiune şi era deja staţionat de mai bine de 30 de minute", au arătat reprezentanţii Poliţiei Locale Oradea în întâmpinarea prin care au solicitat respingerea acţiunii lui Moisin.

Pe de altă parte, spun tot ei, afirmaţiile ofiţerului nu sunt susţinute de nicio dovadă concretă: acesta nu a putut să prezinte în faţa instanţei care au fost informaţiile pe care le-a solicitat şi nici de la cine anume. Mai mult, reprezentanţii Poliţiei Locale au dovedit că, de fapt, nimeni nu ştia nimic despre misiunea lui.

Au verificat toate instituţiile care îşi au sediul în imediata vecinătate a locului în care fusese lăsată maşina (Serviciul Permise şi Înmatriculări, Paşapoarte, Evidenţa Populaţiei, Oficiul de Imigrări, Direcţia Generală Anticorupţie) şi au pus aceeaşi întrebare: "Vă rugăm să ne comunicaţi dacă pe data de 20 ianuarie 2015 domnul Moisin Lucian s-a prezentat în interes de serviciu la sediul dvs". Răspunsul a fost, în toate cazurile, acelaşi: Nu.

Să le fie învăţătură

Chiar dacă acţiunea ofiţerului este îndoielnică, iar miza minoră, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor a susţinut demersul, asigurându-i subcomisarului Moisin şi un avocat care să-l ajute în proces. Pe de altă parte, însă, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), e nemulţumit că subordonatul său a implicat instituţia într-o poveste penibilă, mai ales că, spune el, incidentul putea fi evitat.

"Din punctul meu de vedere, când nu este urgenţă maximă, un poliţist trebuie să ţină cont că este un model pozitiv pentru societate. La 100 metri din locul unde a lăsat maşina era o parcare unde maşinile inscripţionate ale Poliţiei au gratuitate. Putea să meargă acolo. Trebuie să recunoaştem şi să ne asumăm greşelile. Aş vrea ca din aceste situaţii să înveţe şi ceilalţi poliţişti", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei.

De ce şi-a lăsat ofiţerul maşina taman pe Corso şi unde a stat în cele 30 de minute în care poliţiştii locali l-au căutat, şeful IJP Bihor s-a ferit să spună. "Aşteptăm o hotărâre a instanţei", a încheiat chestorul.

Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit pentru 13 mai. Până atunci, însă, procurorii Parchetului Oradea au şi soluţionat deja plângerea penală depusă împotriva poliţistului local care a ridicat maşina, hotărând neînceperea urmăririi penale şi stabilind că acesta a acţionat în temeiul legii. Nu cum a făcut colegul său mai cu multe grade, care s-a crezut un pic deasupra ei...


PĂŢIŢI
Legea-i lege

Intransigenţa poliţiştilor locali orădeni faţă de şoferii care parchează neregulamentar este, deja, proverbială. E antologică păţania primarului Ilie Bolojan care, în 2013, a rămas fără maşină, când a făcut imprudenţa s-o lase în parcarea de peste drum de cofetăria Pigalle, tocmai lângă un stâlp cu indicatorul "Staţie de autobuz". Edilul şi-a achitat amenda fără să o conteste, chit că poate ar fi avut câştig de cauză, vina fiind împărţită cu OTL, care îşi lăsase nemarcate staţiile nou-înfiinţate.

Cel mai răsunător caz rămâne, însă, al fostului subprefect Cristian Bitea (foto), acum vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, lăsat fără maşina de teren anul trecut, pe 26 mai, a doua zi după alegerile europarlamentare, după ce a parcat-o neregulamentar în intersecţia din Parcul Traian, pe spaţiul haşurat de lângă trecerea pentru pietoni din apropierea Prefecturii.

Supărat că i-a fost ridicată maşina, subprefectul s-a pus să verifice Primăria, parcările şi actele care stau la baza amenzilor, stabilind că acestea erau aplicate fără suport legal. Ca urmare, regulamentul în baza căruia îşi desfăşura activitatea Serviciul Parcări a fost suspendat de Prefectură începând din 1 iulie 2014 şi, în paralel, atacat în instanţă. De la acea dată, Serviciul de Parcări a încetat să mai aplice amenzi şi să ridice maşinile parcate neregulamentar până pe 1 august 2014, când situaţia a fost reglementată printr-o nouă Hotărâre de Consiliu Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru poliţişti rurali e tarif special ???
Numai 200 lei ??? Atunci de ce orădeanul obişnuit e încadrat la tarif mai mare ??? Foarte bine că se ajunge în instanţă, că poate le dă la amândoi poliţiştii câte 500 lei amendă judiciară !!!
Postat 14 Mai 2015, 11:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON