URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2014, 07:40

Pod cu suspendare: Ginerele chestorului Merce a recunoscut "tunul" cu podul de la Finiş

Pod cu suspendare: Ginerele chestorului Merce a recunoscut "tunul" cu podul de la Finiş HAPPY END. Stârnit de BIHOREANUL şi de poliţiştii antifraudă, edilul comunei Finiş, Ioan Man (stânga), a găsit o soluţie de a termina podul Cătanelor (foto), iar beneficiarul principal al afacerii penale, Daniel Merce Sabău (dreapta), a scăpat deocamdată de gratii. Chiar şi aşa, nu-i deloc onorabil pentru ginerele "omului lui Băsescu" să fie prins că fentează statul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 5 ani de când BIHOREANUL dezvăluia povestea celor 1,8 milioane lei pe care edilii comunei Finiş i-au băgat în buzunarul lui Daniel Sabău Merce, ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce, chestorul "Doi şi-un sfert", pentru un pod pe care nu s-a mai sinchisit să-l termine. 

Cu chiu-cu vai, în 2012 lucrările la pod au fost finalizate, iar acum s-a încheiat şi ancheta penală pornită în urma articolului. Însă din cele şapte persoane cercetate pentru escrocherie, procurorii au stabilit doar trei vinovaţi: Merce junior, dirigintele de şantier Ioan Matei şi fostul primar al comunei Vura Albert, care şi-au recunoscut faptele în faţa anchetatorilor şi au obţinut pedepse cu suspendare. Ceilalţi? Sunt nevinovaţi, spun procurorii...

Adă bani

Întreaga poveste a podului Cătanelor din Finiş a început în 2007, când societatea Consab Impex, administrată de Claudiu Sabău Merce, a câştigat licitaţia pentru reconstrucţia podului Cătanelor din Finiş, finanţat din fonduri guvernamentale.

Firma nici nu îndeplinea condiţiile de a participa la competiţie. Nu avea lucrări similare, nici utilaje, însă graţie sforilor trase de socrul său, Sabău s-a înscris în cursă în asociere cu cunoscuta firmă de hidroconstrucţii Repcon. După semnarea în noiembrie 2007 a contractului de execuţie, care prevedea un termen de finalizare de 12 luni şi un preţ de 2,2 milioane lei (TVA inclus), Repcon s-a şi retras din asociere, Consab rămânând unicul executant.

Deşi s-a obligat că va termina într-un an, Sabău a realizat în termenul stabilit doar 30% din lucrări, după care s-a făcut nevăzut. Nu înainte, însă, de a încasa 85% din suma cuvenită pentru întreaga investiţie, plăţi justificate cu situaţii de lucrări false contrasemnate de dirigintele de şantier, Ioan Matei. În total, aproximativ 1,8 milioane lei.

Bolid şi vilă de la buget

Ulterior, în loc să sesizeze frauda autorităţilor, primarul nou ales, Ioan Man, a încercat şi el să-l acopere pe ţepar: a acceptat să prelungească termenul de execuţie, prin acte adiţionale, de la an la an, ba să mai şi reînnoiască autorizaţia de construcţie, pentru ca apoi, din trei în trei luni, în raportările făcute la Ministerul Dezvoltării Regionale, care a finanţat lucrarea, să declare că şantierul e în grafic.

Cert e că, în urma anchetei jurnalistice, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor au pornit propriile cercetări în caz şi, pe rând, au fost puşi sub învinuire atât afaceristul, dirigintele de şantier şi cei doi edili, cât şi contabila Primăriei, Elena Beleag, respectiv două funcţionare responsabile cu achiziţiile publice, Rodica Zoia şi Mihaela Molnar, care avizaseră deconturile false.

Ulterior, poliţiştii au descoperit că patronul Consab Impex s-a folosit de o parte din banii primiţi în interes personal. Imediat după ce a încasat primele sume de la Primăria Finiş, Sabău şi-a cumpărat un BMW X5, dar şi un teren pe care mai apoi şi-a ridicat o vilă.

Afaceri româneşti

Ce s-a întâmplat cu podul? În 2011, imediat după apariţia articolului în BIHOREANUL, Sabău a redeschis şantierul, promiţând că va termina lucrarea. Avântul l-a ţinut doar câteva luni, după care şi-a luat oamenii şi a plecat.

Investiţia a fost finalizată abia în 2012 de alte trei firme - Energomontaj, Comat Bihor şi Vutan Instalaţii - care, la rugăminţile primarului Man, au acceptat să preia datoria pe care Primăria Finiş o avea de recuperat de la Sabău şi care se ridica la 913.000 lei (fondurile guvernamentale achitate pentru lucrări neexecutate), la care s-au mai adăugat 500.000 lei, din bugetul local, pentru lucrări suplimentare.

Cât despre ancheta penală, pe 5 martie a.c. Sabău şi-a recunoscut vina, iar zilele trecute procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au stabilit şi pedeapsa pentru faptele reţinute (complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată): 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei, pe o perioadă de 3 ani şi 6 luni.

De acord!

Procedura, denumită "acord de recunoaştere", este prevăzută de noul Cod penal şi se permite în cazul infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare. Acordul se poate încheia la iniţiativa procurorilor ori a inculpaţilor şi doar dacă aceştia îşi recunosc vinovăţia, cuantumul pedepsei şi forma de executare fiind stabilite de procuror. În cazul în care inculpaţii acceptă, procurorul nu mai emite rechizitoriu, ci supune acordul validării instanţei de judecată.

Aceeaşi procedură s-a aplicat şi în cazul dirigintelui de şantier, Ioan Matei, pentru care procurorul a stabilit tot o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare, şi în cazul fostului primar al comunei, Vura Albert, care s-a ales cu 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe 3 ani şi 2 luni.

Doamne ascultătoare

Cât despre actualul edil, Ioan Man, şi cele trei funcţionare, Elena Beleag, Rodica Zoia şi Mihaela Molnar, deşi părtaşi la fraudarea fondurilor guvernamentale, în final au fost exoneraţi. În cazul edilului, a cântărit faptul că a reuşit să recupereze paguba adusă bugetului, în timp ce pentru funcţionare, procurorii au stabilit că... au executat ordinele primarilor, motiv pentru care le-a lipsit intenţia de a comite faptele şi, deci, "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii".

Rămâne de văzut dacă soluţia va ţine şi în faţa magistraţilor de la Judecătoria Beiuş unde, săptămâna trecută, acordurile de recunoaştere şi ordonanţa de clasare au fost înaintate pentru validare. Asta, pentru că instanţa are drept de veto şi, dacă nu e de acord cu soluţia, poate trimite dosarul înapoi în braţele procurorilor...


TOT PENAL
Ginerică rămâne sub anchetă

Chiar dacă a scăpat în dosarul de înşelăciune, Daniel Sabău Merce se află în atenţia procurorilor pentru delapidare şi spălare de bani într-un nou dosar, disjuns din cel privind podul. Poliţiştii SIF au descoperit că, din banii încasaţi de firma sa pe contractele publice pe care le-a avut în perioada 2007-2012, atât la Finiş, cât şi la Rieni, Cărpinet şi Criştior, afaceristul a trăit pe picior mare, retrăgând zilnic de la casieria societăţii sume între 10-20.000 lei sub pretextul unor "cheltuieli gospodăreşti ori diverse", pe care, apoi, nu le-a justificat în vreun fel.

Au fost şi cazuri în care Sabău a plimbat banii prin alte firme, pentru a li se pierde urma. Pe 12 decembrie 2007, de pildă, i s-a achitat, prin dispoziţia de plată a primarului din Finiş 1.306.440 lei pentru ca, două zile mai târziu, 1.154.903 lei să fie viraţi către Brans Gaz, iar apoi alţi 226.000 lei către Paltinul Servcom, ambele firme fără activitate, cea de-a doua chiar radiată din 2011.

Afaceristul a înşelat şi firma Repcon, cea care-l ajutase cu lucrarea de la Finiş. Potrivit scriptelor analizate de poliţişti, în perioada 1 iunie 2007-15 martie 2012 societatea Repcon a achitat către Consab Impex 2,1 milioane lei pentru "servicii" din care firma lui Sabău a realizat doar 1,1 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PODUL INFRACTORILOR
cautati-l si pe RIZO din BRADET ca si el a luat ceva bani de la PODUL CATANELOR!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 19 Aprilie 2014, 00:13 de SSS
halal justitie
, plăţi justificate cu situaţii de LUCRARI FALSE contrasemnate de dirigintele de şantier, Ioan Matei. În total, aproximativ 1,8 milioane lei. si se da cu suspendare... la primaria Oradea nici nu cauta vinovatul asta e hilar chiar nu are nevoie orasul de 500.000 de euro, bine ca se ingrijeste de factura Muzeului ....
Postat 10 Aprilie 2014, 12:37 de Johny B
Si podul macho ?!
Si de tunul de la podul macho, cu 500.000 de euro manariti de bolovan, ghitea, borbely, s.a.m.d., nimic, nimic ?!
Postat 10 Aprilie 2014, 11:10 de JAVERT
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON